Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Firma neplatitoare de tva doreste sa achizitioneze marfa non-UE si sa revanda, atat in Romania cat si UE. Care sunt implicatiile fiscale si cum ar trebui sa fie inregistrata? Este necesara obtinere cod de tva pentru achizitii si cod EORI? Multumim.
Firme care achizitioneaza marfa non-UE – raspunsul specialistului:
Societatea dvs. achizitioneaza marfuri din China si revinde cu profit catre clienti din Romania si din afara Romaniei.
In calitate de societate neplatitoare de TVA aplicati regimul special de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal. Astfel, atat timp cat realizati o cifra de afaceri anuala sub pafonul de 300 000 lei, nu aveti obligatia inregistrarii normale in scop de TVA in baza art. 316 din Codul fiscal.
Art. 310. - Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
(1) Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).
(10) Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire:
a) nu are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor, in conditiile prevazute la art. 297 si 299;
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Examen Consultant Fiscal 2024
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
b) nu are voie sa mentioneze taxa pe factura sau pe alt document.
In acelasi timp nu puteti nici deduce TVA aferenta achizitiilor pe care le realizati, inclusiv TVA datorat in vama pentru importul de bunuri. Fiind astfel o taxa platita pe care nu o puteti recupera de la autoritatile fiscale, acest TVA intra in costul de achizitie al marfurilor cumparate, in baza reglementarilor privind costul de achizitie din OMFP 1802/2014.
Costul de achizitie include pe langa valoarea marfurilor din factura emisa de furnizor si alte costuri conexe, cum sunt:
-Taxe vamale
-Comisioane vamale
-Alte taxe nerecuperabile
-Costuri transport marfuri
-Costuri asigurare marfuri pe parcurs extern
-Costuri incarcare/descarcare bunuri
6. cost de achizitie inseamna pretul datorat si eventualele cheltuieli conexe minus eventualele reduceri ale costului de achizitie.
In acest sens, costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
Cheltuielile de transport sunt incluse in costul de achizitie si atunci cand functia de aprovizionare este externalizata; (pct.8 din OMFP 1802/2014)
Factura de la furnizorul din China:
371 Marfuri = 401 Furnizori
Facturi de transport, asigurare, descarcare(daca este cazul):
371 Marfuri = 401 Furnizori
TVA, taxe vamale, comisioane vamale inscrise in Declaratia vamala de import:
371 Marfuri = 446 Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate (analitice distincte TVA, taxe vamale, comisioane)
Plata TVA, taxe vamale:
446 Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate (analitice distincte taxe vamale, comisioane, TVA) = 5121 Conturi la banci in lei
Codul special de TVA obtinut in baza art. 317 alin.1 din Codul fiscal poate fi utilizat doar pentru tranzactiile cu parteneri din UE. Acest cod nu va ofera calitatea de persoana inregistrata normal in scopuri de TVA.
Pentru importul efectuat, societatea dvs. in calitate de importator care aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici, nu are obligatii de raportare fiscala si/ sau informativa.
Pentru revanzare catre clientii din Romania sau din UE de asemenea nu este necesar sa obtineti cod de tva decat la depasirea plafonului de 300.000 lei la vanzari.
Este necesar sa analizati daca platiti comisioane, servicii catre platforme de vanzari online. In acest caz este necesar sa solicitati cod special de tva si sa achitati 19% tva in Romania prin intermediul D301 si D390.
Codul special de TVA se solicita obligatoriu doar in umratoarele cazuri:
-achizitii intracomunitare de bunuri in valoare de peste 34.000 lei/an sau
-achizitii intracomunitare de servicii de la persoane impozabile, indiferent de plafon sau
-prestari servicii intracomunitare catre persoane impozabile, indiferent de plafon.
Vanzarea marfurilor : 411 = 707
Scaderea din gestiune pe masura vanzarii: 607 = 371.
Codul EORI este necesar pentru derulare operatiuni vamale de import si operatiuni de export.
Revenire: Poate fi considerat transportul prestare de serviciu, in cazul in care este asigurat de firma din Canada sau de oricare firma de curierat?
Raspuns: Din punct de vedere contabil, potrivit Reglementarilor contabile aprobate prin Ordinului nr. 1802/2014, costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
Cheltuielile de transport sunt incluse in costul de achizitie si atunci cand functia de aprovizionare este externalizata.
Astfel, inregistrarea contabila a facturii de transport este 371 Marfuri = 401 Furnizori, valoarea acestui transport majorand valoarea de achizitie a bunurilor , avand in vedere ca potrivit prevederilor art. 289 din Codul fiscal, baza de impozitare pentru importul de bunuri este valoarea in vama a bunurilor, stabilita conform legislatiei vamale in vigoare, la care se adauga orice taxe, impozite, comisioane si alte taxe datorate in afara Romaniei, precum si cele datorate ca urmare a importului bunurilor in Romania, cu exceptia taxei pe valoarea adaugata care urmeaza a fi perceputa.
Baza de impozitare cuprinde cheltuielile accesorii, precum comisioanele, cheltuieli de ambalare, transport si asigurare, care intervin pana la primul loc de destinatie a bunurilor in Romania, in masura in care aceste cheltuieli nu au fost cuprinse in baza de impozitare stabilita conform alin. (1), precum si cele care decurg din transportul catre alt loc de destinatie din Uniunea Europeana, in cazul in care locul respectiv este cunoscut la momentul la care intervine faptul generator.
Primul loc de destinatie a bunurilor il reprezinta destinatia indicata in documentul de transport sau in orice alt document in baza caruia bunurile sunt importate in Romania ori, in absenta unei astfel de mentiuni, primul loc de descarcare a bunurilor in Romania.
Asadar, ca si inregistrari contabile , vom avea:
-achizitie marfa:
371=401
-achizitie prestari servicii ( transport, manipulare etc)
371=401 ( societatea de transport)
Taxe vamale si TVA;
371 = 446 taxe vamale si comision vamal conform DVI
4426 = 5121 tva platita in vama
446 = 5121 taxe vamale si comision vamal platite
Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"