Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii intracomunitare de bunuri second-hand. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Sep. 2012 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, tva, codul fiscal, inregistrari contabile

Intrebare: Societatea noastra achizitioneaza utilaje vechi din Franta cu factura pentru care aplicam taxare inversa, le declaram ca achizitii in Declaratia 300, Declaratia 394. Facturam catre persoane din Romania (fizice si juridice) utilajul integral+ TVA. Ce presupune aplicarea regimului special de TVA la marja de profit, mai exact cum stiu eu ca vanzatorul francez aplica si el acest regim. Cum se declara facturile de achizitie daca se aplica regimul special?


Raspuns: Aplicarea regimului special al  TVA  pentru bunurile second-hand este reglementata de art. 152^2 din Codul fiscal .
Astfel, pentru realizarea achizitiilor intracomunitare de bunuri second-hand, in mod obligatoriu, furnizorul din Comunitate nu trebuie sa fi dedus TVA la achizitia bunurilor. Daca furnizorul din Comunitate a dedus TVA in legatura cu utilajele  nu este posibil de aplicat regimul special al TVA pentru bunuri second-hand.

Aceasta achizitie intracomunitara este scutita de TVA in Romania, si implicit nu aveti obligatii declarative, conform art. 126 alin. (8). lit. c) din Codul fiscal . Aveti in schimb obligatia sa tineti evidenta operatiunilor pentru care se aplica regimul special, potrivit art. 152^2 alin. (13) si alin. (14)  din Codul fiscal .
Justificarea aplicarii acestui regim second-hand se face prin detinerea facturilor emise de furnizori, ce trebuie sa mentioneze, in mod obligatoriu, ca sunt emise in temeiul art. 313 si 326 din Directiva 112/2006 privind TVA. Se presupune ca fiecare parte a respectat legislatia TVA conform directivei si precizarea ca facturile emise in temeiul normativ anterior amintit corepunde implicit regimului de bunuri second-hand pentru TVA.

Din punct de vedere contabil, se va inregistra:
2131 “Echipamente tehnologice” = 404 “Furnizori de imobilizari”
La momentul  revanzarii utilajului se va colecta TVA numai pentru marja de profit, rezultata din comercializarea acestuia, conform art. 152^2 alin. (4) din Codul fiscal :

„ marja profitului este diferenta dintre pretul de vanzare aplicat de persoana impozabila revanzatoare si pretul de cumparare, in care:
1. pretul de vanzare constituie suma obtinuta de persoana impozabila revanzatoare de la cumparator sau de la un tert, inclusiv subventiile direct legate de aceasta tranzactie, impozitele, obligatiile de plata, taxele si alte cheltuieli, cum ar fi cele de comision, ambalare, transport si asigurare, percepute de persoana impozabila revanzatoare cumparatorului, cu exceptia reducerilor de pret;
2. pretul de cumparare reprezinta tot ce constituie suma obtinuta, conform definitiei pretului de vanzare, de furnizor, de la persoana impozabila revanzatoare”.

In momentul emiterii facturii de revanzare a utilajelor in regim special, potrivit art. 152^2 alin. (12) din Codul fiscal , nu aveti dreptul sa inscrieti taxa aferenta, in mod distinct, pe facturile emise clientilor.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii intracomunitare de bunuri second-hand. Regim TVA":
Rating:

Nota: 4.3 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016