Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O societate platitoare de tva vinde produse si mancare pentru animale prin intermediul Emag. Incepand cu luna ianuarie vinde produse catre persoane fizice din Ungaria si Bulgaria. Lunar EMAG OOD BULGARIA si EMAG UNGARIA emite facturi de comision pentru societate. Va rog sa-mi transmiteti cum se vor emite facturile catre persoanele fizice si ce declaratii sau care sunt implicatiile fiscale in acest caz. Va multumim!
Raspuns:
Potrivit prevederilor art. 266 pct. 35 din Codul fiscal, vanzarea intracomunitara de bunuri la distanta inseamna o livrare de bunuri expediate sau transportate de furnizor sau in numele acestuia, inclusiv in cazul in care furnizorul intervine in mod indirect in transportul sau expedierea bunurilor, dintr-un alt stat membru decat cel in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii: Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor Cartea verde a Contabilitatii varianta online Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
a) livrarea de bunuri este efectuata pentru o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila ale carei achizitii intracomunitare de bunuri nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania in temeiul art. 268 alin. (4) si alin. (8) lit. a) si art. 315 ind. 1 alin. (9) sau corespondentul acestor articole din legislatia statului membru de destinatie, in cazul in care acesta este altul decat Romania, sau pentru orice alta persoana neimpozabila;
b) bunurile livrate nu sunt mijloace de transport noi sau bunuri livrate dupa asamblare sau instalare, cu sau fara functionare de proba, de catre furnizor sau in numele acestuia;
Potrivit prevederilor art. 275 alin. (2) din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. a), locul livrarii in cazul vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta este considerat a fi locul in care se afla bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client.
Potrivit prevederilor art. 278 ind. 1 alin.1), prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) nu se aplica daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) furnizorul sau prestatorul este stabilit sau, daca nu este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita intr-un singur stat membru;
b) sunt prestate servicii catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in orice stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a), sau sunt expediate ori transportate bunuri catre un stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a); si
c) valoarea totala, fara TVA, a operatiunilor prevazute la lit. b) nu depaseste, in anul calendaristic curent, 10.000 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala si nici nu a depasit aceasta suma in cursul anului calendaristic precedent.
La alin. (2) se precizeaza ca atunci cand, in cursul unui an calendaristic, pragul prevazut la alin. (1) lit. c) este depasit, prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) se aplica de la momentul depasirii pragului.
Daca ati depasit pragul de 10.000 de euro, trebuie ori sa va inregistrati in tarile membre respective in scopuri de TVA si sa platiti TVA in aceste state, ori sa va inregistrati in sistemul One Stop Shop pus la dispozitie pe site-ul ANAF.
Procedura completa privind declararea inregistrarii in OSS este reglementata prin OPANAF nr. 1387/2021.
Potrivit prevederilor art. 315 alin. (4) din Codul fiscal, pentru operatiunile impozabile efectuate in conditiile prezentului regim special, persoana impozabila utilizeaza doar codul de inregistrare in scopuri de TVA alocat de statul membru de inregistrare. In cazul in care Romania este statul membru de inregistrare, codul de inregistrare utilizat de persoana impozabila este cel care i-a fost atribuit conform art. 316 sau art. 317.
Prin urmare, pana la depasirea plafonului de 10.000 de euro( 46.337 lei), locul livrarii de bunuri este locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert conform prevderilor de la art. 275 alin. 1 lit. a) , astfel ca factura se emite cu TVA cu cota aplicata pe teritoriul Romaniei.
Dupa depasirea acestui plafon factura se va emite cu TVA aplicata in Ungaria sau Bulgaria, dupa inregistrarea in scopuri de TVA in aceste state sau in sistemul special OSS.
Daca va inregistrati in OSS, se depune declaratia speciala de TVA (D398) mentionata la art. 315 (7) din Codul fiscal.
Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce REGIM TVA se aplica pentru persoanele impozabile nestabilite care presteaza servicii electronice persoanelor neimpozabileRegimul TVA aplicat alocarii de costuri intre sediul fix si societateNontransferuri. Bunuri date in comodat. Ce REGIM TVA se aplica?Ce tratament TVA se aplica pentru cadouri acordate salariatilor?Vanzare imobil catre asociati. Intocmire facturi. REGIM TVAUltimele articole
Comert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UEPersoane care obtin venituri din dividende si chirii. CAS, CASS si REGIM TVA in 2024TVA fara erori si ZERO amenzi! Folositi “Ghidul practic pentru determinarea corecta a locului prestarilor de servicii”REGIM TVA aplicabil din 1 ianuarie 2023 pentru sucuri si bere fara alcoolTOT ce trebuie sa stie firmele care deconteaza transportul angajatilorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"