Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In cazul in care o companie romaneasca platitoare de TVA isi vinde afacerea de creare si administrare website-uri catre alta companie romaneasca neplatitoare de TVA, tranzactia este impozabila, din punct de vedere al impozitului pe profit si din punct de vedere al TVA? Societatea care vinde afacerea nu cedeaza parti sociale sau know-how, dar cedeaza clientii companiei. Ambele companii sunt platitoare de impozit pe profit.
Specialistii Portal Codul Fiscal arata ca, din punct de vedere al TVA, tranzactiile cu parti sociale in societati comerciale sunt scutite de taxa, potrivit art. 292 alin. (2) lit. a) punctul 5 din Codul fiscal.
Portofoliul de client nu reprezinta o imobilizare financiara. Portofoliul de clienti nu este inregistrat in activele societatii.
Potrivit art. 271 alin. (1) din Codul fiscal, se considera prestare de servicii orice operatiune care nu constituie livrare de bunuri, asa cum este definita la art. 270 din Codul fiscal.
Prestarile de servicii prevazute la art. 271 din Codul fiscal cuprind orice operatiuni care nu sunt considerate livrari de bunuri conform art. 270 din Codul fiscal, inclusiv vanzarea de active imobilizate necorporale, conform punctului 8 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.
Prin urmare, vanzarea unui portofoliu de clienti reprezinta o operatiune in sfera TVA pentru care veti emite factura si veti colecta TVA.
Si din punct de vedere contabil,conform punctului 446 alin. (1) din OMFP 1802/2014, veniturile din prestari de servicii se inregistreaza in contabilitate pe masura efectuarii acestora. Prestarea de servicii cuprinde inclusiv executarea de lucrari si orice alte operatiuni care nu pot fi considerate livrari de bunuri.
Astfel, vanzarea unui portofoliu de clienti este o prestare de servicii, iar veniturile obtinute din aceasta vanzare sunt venituri din prestari servicii, pentru care aveti obligatia emiterii facturii conform art. 319 alin. (6) lit. a) din Codul fiscal.
Facturile emise pentru vanzarea portofoliului de clienti se inregistreaza:

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

SAF-T Ghid de raportare corecta
4111 = %
704/708
4427
Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Depune la timp declaratia 100 privind obligatiile de plata la bugetul de statNoile prevederi pentru formularul 101 si formularul 120. Modificari OPANAF 3386/2016Trei tipuri de venituri neimpozabile la calculul profitului impozabil, clarificate prin OUG 102 din 2013Cum determini impozitul pe profit aferent cheltuielilor sociale?Obligatii declarative pentru stabilirea perioadelor fiscale si regimurilor de impunere in 2015!Ultimele articole
Prosumator. Obligatii fiscale si MONOGRAFIE contabila explicataTVA la incasare in 2025 pentru firme noi: cum se face corect optiunea in D700TVA si cheltuielile auto: Cand ai deducere integralaComert cu masini second-hand. Regimul TVA si o MONOGRAFIE contabila utilaDeclaratia 205. Completare D205 pentru contractul de inchiriere cu mai multi proprietariArticole similare
Este OFICIAL! A fost publicata schema de ajutor de minimis pentru digitalizarea IMM-urilor. Vezi lista codurilor CAEN excluse de la finantareAnunt MFP privind anularea inregistrarii in scopuri de TVAAchizitia produselor de protocol. Solutii in cazul in care se aplica TVA-SFDDTVA perisabilitati. Care va fi tratamentul TVA?Ministerul de Justitie: Au inceput lucrarile privind elaborarea Codului InsolventeiUltimele articole
Platitor de TVA. Conditii, documente si ajustare TVA pentru trecere la neplatitor de TVAMajorare TVA la locuinte. Conditii pentru masura tranzitorie 2025 - 2026 cu TVA de 9%Panourile fotovoltaice. Reguli, cote TVA si taxa de timbru verdeMajorare TVA in 2025: Ce se intampla cu scutirile in domeniul medicalTVA locuinte. CONDITII pentru a beneficia de TVA 9% pana pe 31 iulie 2026
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"