Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In cazul in care o companie romaneasca platitoare de TVA isi vinde afacerea de creare si administrare website-uri catre alta companie romaneasca neplatitoare de TVA, tranzactia este impozabila, din punct de vedere al impozitului pe profit si din punct de vedere al TVA? Societatea care vinde afacerea nu cedeaza parti sociale sau know-how, dar cedeaza clientii companiei. Ambele companii sunt platitoare de impozit pe profit.
Specialistii Portal Codul Fiscal arata ca, din punct de vedere al TVA, tranzactiile cu parti sociale in societati comerciale sunt scutite de taxa, potrivit art. 292 alin. (2) lit. a) punctul 5 din Codul fiscal.
Portofoliul de client nu reprezinta o imobilizare financiara. Portofoliul de clienti nu este inregistrat in activele societatii.
Potrivit art. 271 alin. (1) din Codul fiscal, se considera prestare de servicii orice operatiune care nu constituie livrare de bunuri, asa cum este definita la art. 270 din Codul fiscal.
Prestarile de servicii prevazute la art. 271 din Codul fiscal cuprind orice operatiuni care nu sunt considerate livrari de bunuri conform art. 270 din Codul fiscal, inclusiv vanzarea de active imobilizate necorporale, conform punctului 8 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.
Prin urmare, vanzarea unui portofoliu de clienti reprezinta o operatiune in sfera TVA pentru care veti emite factura si veti colecta TVA.
Si din punct de vedere contabil,conform punctului 446 alin. (1) din OMFP 1802/2014, veniturile din prestari de servicii se inregistreaza in contabilitate pe masura efectuarii acestora. Prestarea de servicii cuprinde inclusiv executarea de lucrari si orice alte operatiuni care nu pot fi considerate livrari de bunuri.
Astfel, vanzarea unui portofoliu de clienti este o prestare de servicii, iar veniturile obtinute din aceasta vanzare sunt venituri din prestari servicii, pentru care aveti obligatia emiterii facturii conform art. 319 alin. (6) lit. a) din Codul fiscal.
Facturile emise pentru vanzarea portofoliului de clienti se inregistreaza:
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
4111 = %
704/708
4427
Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Investitii in doua trimestre consecutive. Cum calculam scutirea de impozit pentru profitul reinvestit?Impactul celor mai noi modificari fiscal-contabile din 2019 (explicatii de la specialist)Peste 600.000 de agricultori care nu declara venituri vor fi impozitatiObligatii declarative cu termen in luna februarie 2011Vineri, 31 martie 2017 inclusiv, expira termenul pentru mai multe declaratii importante! Atentie si la controalele ANAF!Ultimele articole
Trecere la IMPOZIT PE PROFIT in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulIMPOZIT PE PROFIT in 2025. Modificari aduse prin OUG 156/2024Platitor de IMPOZIT PE PROFIT cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Cum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Articole similare
Esentialul despre Contabilitate. Memorie Contabila de buzunarCe declaratii depunem obligatoriu pana la 25 iulie 2013Societate in procedura de faliment. Care este tratamentul TVA?Cine plateste TVA in cazul importului de servicii de consultanta?E-Factura: Ce amenzi se aplica contribuabililor care NU depun facturile la timpUltimele articole
TVA locuinte 2025: Studii de caz utileOrdinul 114/2025 a modificat Procedura de restituire a TVA aferenta anumitor achizitii de bunuri si servicii efectuate de entitati nonprofitSAF-T in 2025. Cine trebuie sa depuna D406 pana pe 31 ianuarie 2025Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaFirme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"