Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzarea unui portofoliu de clienti. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Nov. 2019 Exclusiv
Tags: portofoliu clienti, impozit pe profit, tva

In cazul in care o companie romaneasca platitoare de TVA isi vinde afacerea de creare si administrare website-uri catre alta companie romaneasca neplatitoare de TVA, tranzactia este impozabila, din punct de vedere al impozitului pe profit si din punct de vedere al TVA? Societatea care vinde afacerea nu cedeaza parti sociale sau know-how, dar cedeaza clientii companiei. Ambele companii sunt platitoare de impozit pe profit.

Specialistii Portal Codul Fiscal arata ca, din punct de vedere al TVA, tranzactiile cu parti sociale in societati comerciale sunt scutite de taxa, potrivit art. 292 alin. (2) lit. a) punctul 5 din Codul fiscal.

 
Portofoliul de client nu reprezinta o imobilizare financiara. Portofoliul de clienti nu este inregistrat in activele societatii. 
 
Potrivit art. 271 alin. (1) din Codul fiscal, se considera prestare de servicii orice operatiune care nu constituie livrare de bunuri, asa cum este definita la art. 270 din Codul fiscal.
Prestarile de servicii prevazute la art. 271 din Codul fiscal cuprind orice operatiuni care nu sunt considerate livrari de bunuri conform art. 270 din Codul fiscal, inclusiv vanzarea de active imobilizate necorporale, conform punctului 8 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.
 
Prin urmare, vanzarea unui portofoliu de clienti reprezinta o operatiune in sfera TVA pentru care veti emite factura si veti colecta TVA.
 
Si din punct de vedere contabil,conform punctului  446 alin. (1) din OMFP 1802/2014, veniturile din prestari de servicii se inregistreaza in contabilitate pe masura efectuarii acestora. Prestarea de servicii cuprinde inclusiv executarea de lucrari si orice alte operatiuni care nu pot fi considerate livrari de bunuri.

Astfel, vanzarea unui portofoliu de clienti este o prestare de servicii, iar veniturile obtinute din aceasta vanzare sunt venituri din prestari servicii, pentru care aveti obligatia emiterii facturii conform art. 319 alin. (6) lit. a) din Codul fiscal.

Facturile emise pentru vanzarea portofoliului de clienti se inregistreaza:


4111 = %
704/708
4427

Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzarea unui portofoliu de clienti. Regim TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016