Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Depunerea declaratiei 088. In ce conditii se pot efectua tranzactii intracomunitare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: declaratia 088, depunere 088, codul fiscal, tranzactii intracomunitare, roi, registrul operatorilor intracomunitari

In cazul urmator, stabilim daca o societate care pierde codul de TVA in urma depunerii 088 mai poate efectua tranzactii intracomunitare in baza codului din VIES.

Registrul operatorilor intracomunitari cuprinde toate persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316 sau 317 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), care efectueaza operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 329 alin. (1) din Codul fiscal.

Potrivit Procedurii de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, aprobata prin Ordinul nr. 727 din 17 februarie 2016 , in Registrul operatorilor intracomunitari nu se inscriu:
a) persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317 din Codul fiscal;

b) persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 sau 317 din Codul fiscal, la cerere sau din oficiu, de catre organul fiscal.

Conform art. 316 alin. (11) lit. h) din Codul Fiscal organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA daca persoana impozabila, societate cu sediul activitatii economice in Romania, infiintata in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, supusa inmatricularii la registrul comertului, nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica potrivit criteriilor si in termenele stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F. (din cele expuse intelegem ca este cazul dvs.).

Totodata, potrivit art. 329 alin (8) si (11) din Codul Fiscal nu pot fi inscrise in Registrul operatorilor intracomunitari persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, iar persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat din oficiu de organele fiscale competente potrivit prevederilor art. 316 alin. (11) vor fi radiate din oficiu din Registrul operatorilor intracomunitari. Radierea din Registrul operatorilor intracomunitari se face in baza deciziei emise de catre organul fiscal competent sau in baza deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, dupa caz, care se comunica solicitantului conform Codului de procedura fiscala. Radierea din Registrul operatorilor intracomunitari produce efecte incepand cu data comunicarii deciziei in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala sau cu data anularii inregistrarii in scopuri de TVA, dupa caz.

Persoanele radiate din Registrul operatorilor intracomunitari conform prevederilor de mai sus pot solicita reinscrierea in acest registru dupa inlaturarea cauzelor care au determinat radierea, daca intentioneaza sa efectueze una sau mai multe operatiuni intracomunitare, de natura celor prevazute la alin. (1) al art. 329.

De asemenea, pot solicita inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari persoanele care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, daca la data solicitarii sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317.

In consecinta, conform prevederilor de mai sus, societatea dvs. ar trebui sa nu mai fie inregistrata in Registrul Operatorilor Intracomunitari, codul dvs. VIES fiind anulat (va recomandam sa verificati in VIES).

Aceasta anulare nu inseamna ca nu puteti efectua achizitii intracomunitare. Pentru achizitii de bunuri in limita unui plafon de 10.000 euro veti comunica codul de TVA (fara RO).

In cazul in care valoarea anuala a achizitiilor intracomunitare de bunuri depaseste 10.000 euro, precum si in cazul in care efectuati operatii intracomunitare de servicii pentru care se aplica prevederile art. 278 din Codul Fiscal va trebui sa solicitati inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 317 din Codul Fiscal. Persoanele inregistrate conform art. 317 din Codul fiscal pot comunica acest cod altor persoane numai pentru achizitii intracomunitare de bunuri, pentru prestari de servicii intracomunitare si pentru achizitii de servicii intracomunitare.

De la data inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 317 din Codul Fiscal aveti obligatia de a declara si achita TVA in Romania in conformitate cu prevederile art. 307 si 324 din Codul Fiscal, fara a avea drept de deducere.  


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Depunerea declaratiei 088. In ce conditii se pot efectua tranzactii intracomunitare?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016