Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In cele ce urmeaza, analizam cazul unei societati neplatitoare de TVA si neinregistrata in Registrul Operatorilor Intracomunitari, care doreste sa faca o achzitie de marfa dintr-un stat non-Ue. Vom vedea ce pasi trebuie sa urmeze societatea inainte de a efectua achizitia intracomunitara si ce declaratii se vor depune ulterior.
Solutia consultantului:
Achizitia intracomunitara este definita la art. 1301 alin. (1) din Codul fiscal ca fiind obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.
Sunt operatiuni impozabile in Romania, conform art. 126 alin. (3) si urmatoarele operatiuni efectuate cu plata, pentru care locul este considerat a fi in Romania, potrivit art. 1321:
a) o achizitie intracomunitara de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau produse accizabile, efectuata de o persoana impozabila ce actioneaza ca atare sau de o persoana juridica neimpozabila, care nu beneficiaza de derogarea prevazuta la alin. (4), care urmeaza unei livrari intracomunitare efectuate in afara Romaniei de catre o persoana impozabila ce actioneaza ca atare si care nu este considerata intreprindere mica in statul sau membru, si careia nu i se aplica prevederile art. 132 alin. (1) lit. b) cu privire la livrarile de bunuri care fac obiectul unei instalari sau unui montaj sau ale art. 132 alin. 2) cu privire la vanzarile la distanta;
b) o achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi, efectuata de orice persoana;
c) o achizitie intracomunitara de produse accizabile, efectuata de o persoana impozabila, care actioneaza ca atare, sau de o persoana juridica neimpozabila.
Astfel cum prevede alin. (4) al acestui articol, prin derogare de la aceste prevederi, nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii:
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
a) sunt efectuate de o persoana impozabila care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila sau de o persoana juridica neimpozabila;
b) valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al carui echivalent in lei este stabilit prin norme.
In conformitate cu dispozitiile alin. (5), plafonul de 10.000 de euro pentru achizitii intracomunitare este constituit din valoarea totala, exclusiv TVA, datorata sau achitata in statul membru din care se expediaza sau se transporta bunurile, a achizitiilor intracomunitare de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau bunuri supuse accizelor.
Punctul 2 din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca echivalentul in lei al plafonului pentru achizitii intracomunitare de 10.000 euro, prevazut la art. 126 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, aplicabil in cursul unui an calendaristic, se determina pe baza cursului valutar de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la cifra miilor. Rotunjirea se face prin majorare cand cifra sutelor este egala sau mai mare decat 5 si prin reducere cand cifra sutelor este mai mica de 5, prin urmare plafonul este de 34.000 lei (alin. (5)).
Pentru calculul plafonului de achizitii intracomunitare se iau in considerare urmatoarele elemente:
a) valoarea tuturor achizitiilor intracomunitare, cu exceptia achizitiilor intracomunitare prevazute la alin. (7);
b) valoarea tranzactiei ce conduce la depasirea plafonului pentru achizitii intracomunitare;
c) valoarea oricarui import efectuat de persoana juridica neimpozabila in alt stat membru, pentru bunurile transportate in Romania dupa import (alin. (6)).
La calculul plafonului pentru achizitii intracomunitare nu se vor lua in considerare:
a) valoarea achizitiilor intracomunitare de produse accizabile;
b) valoarea achizitiilor intracomunitare de mijloace noi de transport;
c) valoarea achizitiilor de bunuri a caror livrare a fost o livrare de bunuri cu instalare sau montaj, pentru care locul livrarii se considera a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal;
d) valoarea achizitiilor de bunuri a caror livrare a fost o vanzare la distanta, pentru care locul livrarii se considera a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 alin. (2) si (3) din Codul fiscal;
e) valoarea achizitiilor de bunuri second-hand, de opere de arta, de obiecte de colectie si antichitati, asa cum sunt definite la art. 1522 din Codul fiscal, in cazul in care aceste bunuri au fost taxate conform unui regim special similar celui prevazut la art. 1522 din Codul fiscal
in statul membru din care au fost livrate;
f) valoarea achizitiilor de gaze naturale si energie electrica a caror livrare a fost efectuata in conformitate cu prevederile art. 132 alin. (1) lit. e) si f) din Codul fiscal
(alin. (7)).
In cazul in care plafonul pentru achizitii intracomunitare este depasit, persoana prevazuta la art. 126 alin. (4) lit. a) din Codul fiscalva solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 indice 1 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. Inregistrarea va ramane valabila pentru perioada pana la sfarsitul anului calendaristic in care a fost depasit plafonul de achizitii si cel putin pentru anul calendaristic urmator.
Potrivit art. 153 indice 1 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform acestui articol persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 153 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara;
Asadar, intrucat societatea care efectueaza achizitia bunurilor transportate din Spania in Romania nu are un cod valid de TVA (nu este inregistrata in scopuri de TVA), in principiu, pentru livrarea bunurilor (altele decat mijloace de transport sau produse accizabile) furnizorul din Spania va emite factura cu TVA colectata pe teritoriul acestui stat. Pana la depasirea plafonului societatea din Romania este scutita de plata TVA in Romania dar plateste TVA in Spania.
La atingerea plafonului de 10.000 de euro societatii ii revine obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 indice 1 din Codul fiscal. Aceasta are obligatia de a socilita inregistrarea in scopuri de TVA inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara.
In conformitate cu prevederile art. 158 indice 2 alin. (2) din Codul fiscal, la data solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA potrivit art. 153 indice 1 societatea va solicita si inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari.
Pentru achizitiile intracomunitare efectuate dupa inregistrarea in scopuri de TVA aceasta va comunica furnizorilor codul de inregistrare.Acestia vor emite facturile fara TVA iar societatea din Romania va calcula si plati TVA in Romania.
Societatea din Romania va raporta achizitiile intracomunitare taxabile prin Formularul 301 „Decont special de TVA" si Formularul 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea TVA.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi
Articole similare
Emiterea si transmiterea facturii prin mijloace electroniceServiciile pentru care TVA este de 9%Documentar fiscal: Ce operatiuni sunt impozabile din punct de vedere al TVAAchizitie autoturism din stat membru, regim fiscal TVA in RomaniaANAF: Obligatiile privind stabilirea perioadei fiscale in sensul TVA pentru anul 2013Ultimele articole
Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaFacturi emise cu TVA zero. Acestea se declara in D394? Sau nu se declara deloc?Plafon TVA. Care sunt limitele in 2024 si obligatii la depasirea lorAchizitie intracomunitara de bunuri. In ce luna trebuie cuprinsa tranzactia in D390Regimul special de scutire pentru intreprinderile miciArticole similare
Noul Cod fiscal prelungeste pana la 31 decembrie limita de deducere TVA pentru achizitia de vehiculeCand depunem cazierul judiciar al noilor asociati?ANAF: Noul formular 088 se va depune de societatile comerciale incepand cu 1 august 2016Livrare intracomunitara de bunuri. Cum tratam operatiunile aferente?Obligatii de raportare ale cumparatorului din Romania pentru achizitiile intracomunitare taxabileUltimele articole
Din 5 noiembrie 2023, pentru anumite contraventii, NU se mai aplica avertismentul ca sanctiune conform Legii prevenirii nr. 270/2017Livrare intracomunitara de bunuri: Procedura pentru comercializare in UE, fara TVAAchizitie intracomunitara. Inregistrarea in ROI si perioada fiscala. Ce obligatii se mentin?Proiect: ANAF isi coreleaza procedurile cu modificarile din Codul FiscalLivrare intracomunitara de bunuri. Care va fi regimul TVA?Articole similare
Dreptul de deducere a TVAZoom fiscal: Determinare cifra de afaceri la iesirea din sistemul TVA la incasareDesfasurarea in Romania de activitati economice. Care e regimul fiscal al strainilor in Romania?Optezi pentru plata contributiei de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate? ANAF a publicat un GHID in acest sensContabilitate explicata. Lista infractiunilor si a erorilor contabileUltimele articole
Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaFacturi emise cu TVA zero. Acestea se declara in D394? Sau nu se declara deloc?Controale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceProiect: PFA-urile, II-urile, IF-urile ar putea deveni SRL-uri. Ce documente sunt necesareNeconcordante la verificarea e-TVA privind casele de marcat. Cum trebuie sa procedatiArticole similare
Luni, 11 iulie 2022, se implineste termenul pentru depunerea declaratiilor 010, 016, 020, 070 si 700ANAF modifica publicarea listelor cu debitoriSume prescrise. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?Efectele intarziate ale erorilor din 2007 privind aplicarea masurilor de simplificare a TVA pentru lucrarile de constructii-montajFormularul 020 si formularul 030. Noutati aprobateUltimele articole
Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceProcedura de anulare a obligatiilor fiscale, introdusa prin Ordinul 5521/2024Venituri din chirii in lei si euro. Ce obligatii declarative au persoanele fiziceSeminare online ANAF: Explicatii pentru TOATE facilitatile prevazute de OUG 107/2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"