keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Achizitie intracomunitara, neinregistrare in ROI. Ce consecinte apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: tva, registrul operatorilor intracomunitari, decont tva, deducere, taxare inversa, declaratia 390

Analizam mai jos cazul unei societati din Romania, platitoare de TVA trimestrial, care achizitioneaza din Germania un autoturisn second hand. Societatea din Romania nu este inregistrata in Registrul operatorilor intracomunitari. Furnizorul din Germania intocmeste factura cu TVA.



Vom stabili daca societatea din Romania mai declara in declaratia 390 operatiunea si daca societatea devine platitoare de TVA lunar.

Asa cum rezulta din Circulara MFP 81544/11.10.2010 cu privire la Registrul Operatorilor Intracomunitari, in situatia in care furnizorul intracomunitar taxeaza operatiunea datorita faptului ca firma din Romania figura in baza de date VIES cu un cod invalid la momentul livrarii bunurilor, trebuie sa aveti in vedere faptul ca obligatiile fiscale referitoare la achizitia intracomunitara sunt identice cu cele ale unei persoane impozabile inscrise in R.O.I. care efectueaza aceeasi operatiune – o A.I.C.
 
Astfel, in baza acestei circulare, chiar daca societatea din Romania primeste factura cu TVA, cumparatorul din Romania trebuie sa considere ca a efectuat o achizitie intracomunitara de bunuri, motiv pentru care trebuie sa aplice regimul de taxare inversa prin formula 4426 = 4427 la o baza de impozitare formata din valoarea totala a facturii emise de catre partenerul intracomunitar care cuprinde atat baza de impozitare TVA, formata din valoarea autoturismului, cat si valoarea TVA colectata.

Baza de impozitare se determina in lei la cursul valutar al B.N.R. in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor. Valoarea achizitiei intracomunitare efectuate se raporteaza prin:

    decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 18;
    declaratia recapitulativa cod 390, cu simbolul A.

Pentru suma TVA din rulajul debitor al contului 4426 se exercita dreptul de deducere sub rezerva respectarii conditiilor de la art. 145 – 147 din Codul fiscal.
 
Asa cum este prezentata in circulara, procedura de aplicare a regimului de taxare inversa conduce implicit la o dubla taxare a operatiunii, atat in statul furnizorului, cat si in statul cumparatorului, fiecare aplicand cota standard de TVA in vigoare pe teritoriul fiecarui stat.
 
Societatea are obligatia de a se conforma legii, chiar daca nu a facut aceste demersuri inaintea realizarii achizitiei intracomunitare de bunuri.

Totodata, conform art 156^1 alin 6^1, societatea va deveni platitor de TVA lunar. Va depune in acest sens Formularul 092 la autoritatea fiscala.
 
"(6^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (2)-(6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:

a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 156^2 alin. (1);

c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic."


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Legislatie"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016