Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozitul pe arenda. Cum se calculeaza acesta, cand se plateste si in ce formular se declara

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 22 Aug. 2023
Impozitul pe arenda. Cum se calculeaza acesta, cand se plateste si in ce formular se declara
Tags: impozit pe arenda, plata impozit pe arenda, declararea impozitului pe arenda

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea aduce in atentia contribuabililor interesati ca impozitul pe veniturile din arendarea terenurilor/bunurilor agricole se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit (arendasi) la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net.

Cum se calculeaza impozitul pe arenda


Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut (art. 84 alin. (7) din Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare). 

Venitul brut obtinut din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, se stabileste pe baza contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite. 

In cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Pentru judetul Vrancea preturile medii ale produselor agricole pot fi consultate la adresa : 

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/preturi_medii/ preturi_agricole_2023/VranceaPMA_2023.pdf 

Cand se plateste si in ce formular trebuie declarat impozitul pe arenda

Impozitul pe arenda se plateste pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. 

De asemenea, arendasii au obligatia sa completeze si sa depuna, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile formularul 112 - “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominal a persoanelor asigurate” in vederea declararii impozitului pe veniturile din arenda si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) (bifand corespunzator sectiunea C si selectand la rubrica Tip asigurat - pct. 26. - PF care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa).

Atentie! Impozitul aferent veniturilor din arenda, calculat, retinut si platit de catre arendas este impozit final, iar arendatorii mai pot avea obligatii declarative/de plata doar in ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate, dupa caz. 

In situatia in care veniturile din arenda sunt obtinute de la un singur platitor de venit (arendas) iar nivelul net al acestora este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, arendasul are obligatia sa calculeze, sa retina, sa plateasca si contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si sa o declare corespunzator in formularul 112 (la o baza de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe tara, in functie de nivelul veniturilor). 

In situatia in care veniturile din arenda sunt realizate de la mai multi platitori de venit, iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel putin un platitor de venit sunt egale sau mai mari decat nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, arendatorul desemneaza, prin contractul incheiat intre parti, arendasul de la care venitul realizat este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara si care are obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii prin formularul 112 a CASS (la o baza de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe tara, in functie de nivelul veniturilor). 

In situatia in care nivelul veniturilor obtinute de la fiecare platitor de venit este sub nivelul a 6 salarii minime brute pe tara dar nivelul venitului cumulat este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, arendatorul are obligatia depunerii a formularului 212 “Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”, in vederea declararii si platii CASS (la o baza de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe tara, in functie de nivelul veniturilor) - termen 25 mai a anului urmator realizarii veniturilor.

Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei anuale de calcul mentionate la art. 170 alin. (4) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.




Sursa: ANAF

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozitul pe arenda. Cum se calculeaza acesta, cand se plateste si in ce formular se declara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016