Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare: Cum se calculeaza si inregistreaza TVA pentru cheltuielile reprezentand depasire protocol in cei doi ani fiscali 2010?Raspuns:D.p.d.v. al TVA, determinarea depasirii sumei cheltuielilor ...
Intrebare:Cum se calculeaza si inregistreaza TVA pentru cheltuielile reprezentand depasire protocol in cei doi ani fiscali 2010?
Raspuns:
D.p.d.v. al TVA, determinarea depasirii sumei cheltuielilor peste limitele legale se efectueaza numai daca in cursul celor doua perioade fiscale s-au efectuat cheltuieli de protocol pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA din facturile furnizorilor sau prestatorilor.
Asa cum se reglementeaza la punctul 6 alin. (14) lit. a) din norme metodologice de aplicare ale art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal, bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea totala a acestora in cursul unui an calendaristic este sub plafonul in care aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit determinat conform titlului II din Codul fiscal. Deci, determinarea plafonului se face in baza prevederilor cuprinse in legislatia fiscala cu privire la impozitul pe profit. Pentru anul 2010, plafonul se determina pentru cele doua perioade fiscale numai in situatia in care firma pe care o reprezentati s-a incadrat in categoria platitorilor de impozit minim pana la data de 30 septembrie 2010.
Doar in aceste conditii plafonul privind cheltuielile de protocol se calculeaza in doua transe asa cum se reglementeaza prin O.U.G. nr. 87 din 29 septembrie 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal publicata in M.Of. nr. 669 din 30 septembrie 2010 prin care trebuie aplicate urmatoarele doua reguli pentru definitivarea impozitului pe profit datorat pentru anul fiscal 2010. Daca pentru fiecare din cele doua transe rezulta ca s-au inregistrat depasiri ale cheltuielilor de protocol, suma TVA care se colecteaza trebuie inregistrata in anul 2010 in contul 4428 ,,TVA neexigibila,,.
Desi incadrarea cheltuielilor in plafon se efectueaza in doua transe, pentru suma totala aferenta depasirii plafonului se intocmeste o singura autofactura, in luna in care are loc intocmirea situatiilor financiare anuale. Aduc drept argument prevederile cuprinse la punctul 6 alineatul (15) din normele de aplicare ale articolului 128 alin. (8) lit. f):
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
"Incadrarea in plafoanele prevazute la alin. (14) lit. a) si b) se determina pe baza datelor raportate prin situatiile financiare anuale. Nu se iau in calcul pentru incadrarea in aceste plafoane sponsorizarile, actiunile de mecenat sau alte actiuni prevazute prin legi, acordate in numerar, precum si bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa. Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata si se colecteaza taxa, daca s-a exercitat dreptul de deducere a taxei aferente achizitiilor care depasesc plafoanele. Taxa colectata aferenta depasirii se calculeaza si se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a depus sau trebuie sa depuna situatiile financiare anuale, respectiv in anul urmator celui in care au fost efectuate cheltuielile."
Depasirea cheltuielilor de protocol pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA la momentul achizitiei bunurilor si serviciilor inregistrate pe cheltuieli de protocol este operatiune asimilata unei livrari de bunuri cu plata pentru care se colecteaza TVA daca se depaseste limita legala.
Pentru evidentierea TVA colectata este obligatorie emiterea autofacturii impusa prin alineatul 1 al articolului 155^1 din Codul fiscal denumit ,,Alte documente,, si punctul 70 alin. (3) din normele de aplicare:
"In cazul depasirii plafoanelor stabilite la pct. 6 alin. (11) pentru operatiunile prevazute la art. 128 alin. (8) lit. f) si art. 129 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal au obligatia sa intocmeasca autofactura conform prevederilor alin. (1) numai in scopuri de TVA. Autofactura va cuprinde la rubrica "Cumparator" informatiile de la alin. (1) lit. c), iar in cazul bunurilor/serviciilor acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol, sponsorizare, mecenat, in loc de denumirea si descrierea bunurilor livrate sau serviciilor prestate se poate mentiona, dupa caz: depasire plafon protocol, sponsorizare sau mecenat."
Emiterea autofacturii este reglementata doar prin legislatia fiscala, fara a fi reglementata si prin legislatia contabila aplicabila in Romania. Tocmai de aceea autofactura este un document utilizat doar pentru indeplinirea obligatiilor fiscale care revin cumparatorilor de bunuri sau beneficiarilor de servicii stabiliti pe teritoriul Romaniei.
Desi determinarea plafonului de cheltuieli se efectueaza in doua transe, se emite o singura autofactura in perioada fiscala de intocmire a situatiilor financiare anuale cand se determina incadrarea in plafoanele privind protocolul si sponsorizare, etapa considerata fapt generator al TVA. Autofactura astfel emisa, inregistrata in evidenta contabila, se inregistreaza si in evidenta fiscala intocmita in baza jurnalului pentru vanzari completat pentru perioada in care se depune sau trebuie sa se depuna situatiile financiare anuale. Autofactura pentru depasirea plafonului de protocol si sponsorizare cuprinde urmatoarele informatii:
- numarul de ordine;
- data emiterii facturii;
- la rubrica furnizor si rubrica cumparator: numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile care a inregistrat depasirea plafonului;
- la rubrica denumirea si descrierea bunurilor livrate sau serviciilor prestate se inscrie doar mentiunea ,,depasire plafon protocol, sponsorizare sau mecenat,, fara a se prezenta alte detalii.
- lunii aprilie 2011 daca perioada fiscala de raportare este luna calendaristica ;
- aferent trimestrului II 2011 daca perioada fiscala este trimestrul calendaristic.
Inregistrarile contabile care se efectueaza in cazul depasirii cheltuielilor de protocol pentru care s-a exercitat dreptul de deducere in cursul anului sunt:
- pentru fiecare din cele doua perioade fiscale aferente anului 2010:
"Cheltuieli cu alte impozite, ,,T.V.A. neexigibila,,
taxe si varsaminte asimilate"
(analitic distinct)
In acest caz, contul 635, analitic distinct se refera la o cheltuiala efectiva de exploatare aferenta fiecarei din cele doua perioade fiscale iar contul 4428 se refera la o taxa neexigibila in fiecare din cele doua perioade fiscale aferente anului 2010. Taxa neexigibila in anul 2010 devine exigibila in anul 2011, la data emiterii autofacturii si data depunerii situatiilor financiare anuale. D.p.d.v. fiscal, suma inregistrata in debitul contului 635 este o cheltuiala raportata prin situatiile financiare anuale ale anului 2010 iar taxa exigibila este raportata prin decontul lunii aprilie 2011.
- emiterea in data de 10 aprilie 2011 (ipotetci) a autofacturii prin care colecteaza, de exemplu, TVA in suma de 600 lei pentru o baza de impozitare de 2.500 lei. Autofactura emisa se inregistreaza in evidenta contabila a lunii aprilie 2011 prin formula :
,,TVA neexigibila,, ,,TVA colectata,,
Determinarea plafonului privind cheltuielile de protocol se calculeaza intr-o singura transa daca firma pe care o reprezentati a datorat in cursului anului 2010 doar impozit pe profit si numai daca a exercitat dreptul de deducere TVA aferenta acestor cheltuieli.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Deducere TVA din factura completata eronatServicii intracomunitare prestate de o societate neinregistrata in ROI. Regim TVACertificarea declaratiilor de catre consultantul fiscalVanzare produse accizabile. Cum facturam?Cum pot tinerii beneficia de credit nerambursabil chiar daca firma nu e IMMUltimele articole
Depasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVASAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaE-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Articole similare
Achizitii intracomunitare de autoturisme din UE de la furnizor neinregistrat in scop de TVA. Tratament FISCalIn vigoare din 2012: Plata impozitului si depunerea declaratiilor FISCaleCote TVA diferite si TVA restituit de furnizor. Cum procedam in 2016?Nou ghid E-Factura: Tipuri de facturi utilizate in sistem si codificarile specifice acestoraTVA credit-note. Obligatii declarativeUltimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularFormularele de inregistrare FISCala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVANOUTATE! A reintrat in vigoare, din 1 ianuarie 2025, taxa pe stalpSAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaArticole similare
Material ANAF: Limite de deductibilitate ale unor categorii de CHELTUIELI la calculul rezultatului fiscalProducatorii: vrem TVA de 5-7% pentru panificatie. Guvernantii: poate peste 2-3 aniMonografie contabila pentru intregistrarea testelor Covid-19 efectuate angajatilor. Cine suporta concediile medicale in cazul unui diagnostic pozitiv?Calcul impozit pe profitToate contributiile datorate de un PFA in 2016Ultimele articole
Formularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiDin 1 ianuarie 2025 impozitul pe dividende creste de la 8% la 10%Microintreprindere in 2025. Noutati introduse prin OUG 156/2024Care este salariul minim in agricultura si un model de calcul salariu de la 1 ianuarie 2025Ministrul Finantelor: ‘’Voi face tot posibilul ca in 2025 cota de TVA sa NU creasca’’Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"