Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Cum se calculeaza si inregistreaza TVA pentru ...

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Mar. 2011
Tags: tva, fisc, cheltuieli

Intrebare: Cum se calculeaza si inregistreaza TVA pentru cheltuielile reprezentand depasire protocol in cei doi ani fiscali 2010?Raspuns:D.p.d.v. al TVA, determinarea depasirii sumei cheltuielilor ...

Intrebare:

Cum se calculeaza si inregistreaza TVA pentru cheltuielile reprezentand depasire protocol in cei doi ani fiscali 2010?

Raspuns:

D.p.d.v. al TVA,    determinarea depasirii  sumei cheltuielilor peste limitele legale se   efectueaza numai daca in cursul celor doua perioade fiscale s-au efectuat cheltuieli de protocol pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA din facturile furnizorilor sau prestatorilor.

Asa cum se reglementeaza  la punctul 6 alin. (14) lit. a) din  norme metodologice de aplicare ale art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal, bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea totala a acestora  in cursul unui an calendaristic este sub plafonul in care aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit determinat conform titlului II  din Codul fiscal.  Deci, determinarea plafonului se face in baza prevederilor cuprinse in legislatia fiscala cu privire la impozitul pe profit. Pentru anul 2010, plafonul se determina pentru cele doua perioade fiscale numai in situatia in care firma pe care o reprezentati s-a incadrat in categoria platitorilor de impozit minim pana la data de 30 septembrie 2010.

Doar in aceste conditii plafonul privind cheltuielile de protocol se calculeaza in doua transe asa cum se reglementeaza prin   O.U.G. nr. 87 din 29 septembrie 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal publicata in M.Of. nr. 669 din 30 septembrie 2010 prin care trebuie aplicate urmatoarele doua reguli  pentru definitivarea impozitului pe profit datorat pentru anul fiscal 2010. Daca pentru fiecare din cele doua transe rezulta ca s-au inregistrat depasiri ale cheltuielilor de protocol, suma TVA care se colecteaza trebuie inregistrata in anul 2010 in contul 4428 ,,TVA neexigibila,,.

Desi incadrarea cheltuielilor in plafon se efectueaza in doua transe, pentru suma totala aferenta  depasirii  plafonului se intocmeste o singura autofactura,  in luna in care are loc intocmirea situatiilor financiare anuale.  Aduc drept argument prevederile cuprinse  la punctul 6 alineatul (15) din  normele de aplicare   ale articolului 128  alin. (8) lit. f): 

"Incadrarea in plafoanele prevazute la alin. (14) lit. a) si b) se determina pe baza datelor raportate prin situatiile financiare anuale. Nu se iau in calcul pentru incadrarea in aceste plafoane sponsorizarile, actiunile de mecenat sau alte actiuni prevazute prin legi, acordate in numerar, precum si bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa. Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata si se colecteaza taxa, daca s-a exercitat dreptul de deducere a taxei aferente achizitiilor care depasesc plafoanele. Taxa colectata aferenta depasirii se calculeaza si se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a depus sau trebuie sa depuna situatiile financiare anuale, respectiv in anul urmator celui in care au fost efectuate cheltuielile."

Depasirea cheltuielilor de protocol pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA la momentul achizitiei bunurilor si serviciilor inregistrate pe cheltuieli de protocol este operatiune asimilata unei livrari de bunuri cu plata pentru care se colecteaza TVA daca se depaseste limita legala. 

Pentru evidentierea TVA colectata este obligatorie emiterea autofacturii  impusa  prin  alineatul 1 al articolului  155^1  din Codul fiscal denumit  ,,Alte documente,, si punctul 70 alin. (3) din normele de aplicare:

"In cazul depasirii plafoanelor stabilite la pct. 6 alin. (11) pentru operatiunile prevazute la art. 128 alin. (8) lit. f) si art. 129 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal au obligatia sa intocmeasca autofactura conform prevederilor alin. (1) numai in scopuri de TVA. Autofactura va cuprinde la rubrica "Cumparator" informatiile de la alin. (1) lit. c), iar in cazul bunurilor/serviciilor acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol, sponsorizare, mecenat, in loc de denumirea si descrierea bunurilor livrate sau serviciilor prestate se poate mentiona, dupa caz: depasire plafon protocol, sponsorizare sau mecenat."

Emiterea autofacturii  este reglementata doar  prin legislatia fiscala, fara a fi reglementata si  prin legislatia contabila aplicabila in Romania.  Tocmai de aceea autofactura este un document utilizat doar pentru indeplinirea obligatiilor fiscale care revin cumparatorilor de bunuri sau beneficiarilor de servicii stabiliti pe teritoriul Romaniei.

Desi determinarea plafonului de cheltuieli se efectueaza in doua transe, se emite o singura autofactura  in perioada fiscala de  intocmire a  situatiilor financiare anuale cand se determina incadrarea in plafoanele privind protocolul si sponsorizare, etapa considerata fapt generator al TVA.    Autofactura astfel emisa, inregistrata in evidenta contabila, se inregistreaza si  in evidenta fiscala intocmita in baza jurnalului  pentru vanzari completat pentru perioada in care se depune sau trebuie sa se depuna  situatiile financiare anuale.  Autofactura pentru  depasirea plafonului  de protocol si   sponsorizare cuprinde urmatoarele informatii:

  • numarul de ordine;
  • data emiterii facturii;
  • la rubrica furnizor si rubrica cumparator:  numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile care a inregistrat depasirea plafonului;  
  • la rubrica denumirea si descrierea bunurilor livrate sau serviciilor prestate se inscrie doar  mentiunea ,,depasire plafon protocol, sponsorizare sau mecenat,, fara a se prezenta alte detalii.
Autofactura se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari aferent:

  • lunii aprilie  2011 daca perioada fiscala de raportare este luna calendaristica ;
  • aferent trimestrului II  2011 daca perioada fiscala este trimestrul calendaristic.  
Autofactura pentru valoarea cheltuielilor de protocol pentru care s-a exercitat dreptul de deducere se emite cu cota de 24% in vigoare la data stabilirii incadrarii in limita de 2%.

Inregistrarile contabile care se efectueaza in cazul depasirii cheltuielilor de protocol pentru care s-a exercitat dreptul de deducere in cursul anului sunt:
  • pentru fiecare din cele doua perioade fiscale aferente anului 2010:
    635                                          =          4428                                    600                
 "Cheltuieli cu alte impozite,               ,,T.V.A. neexigibila,,
taxe si varsaminte asimilate"
 (analitic distinct)

In acest caz, contul 635, analitic distinct se refera la  o cheltuiala efectiva de exploatare aferenta fiecarei din cele doua perioade fiscale  iar contul 4428 se refera la o  taxa neexigibila in fiecare din cele doua perioade fiscale aferente anului 2010. Taxa neexigibila in anul 2010 devine  exigibila  in anul 2011, la data emiterii autofacturii si data depunerii situatiilor financiare anuale.  D.p.d.v. fiscal, suma inregistrata in debitul  contului 635 este o cheltuiala raportata prin situatiile financiare anuale ale anului 2010 iar taxa exigibila este raportata prin decontul lunii aprilie  2011.   

  • emiterea in data de 10 aprilie 2011 (ipotetci) a autofacturii   prin care colecteaza, de exemplu,  TVA in suma de 600 lei pentru o baza de impozitare de 2.500 lei. Autofactura emisa se inregistreaza in evidenta contabila a lunii aprilie 2011 prin formula :
            4428                                 =   4427                           600
,,TVA neexigibila,,                     ,,TVA colectata,,

Determinarea plafonului privind cheltuielile de protocol  se calculeaza intr-o singura transa daca firma pe care o reprezentati a datorat in cursului anului 2010 doar impozit pe profit si numai daca a exercitat dreptul de deducere TVA aferenta acestor cheltuieli.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Cum se calculeaza si inregistreaza TVA pentru ...":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016