Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Depasire plafon de 65.000 euro in cursul anului. Cand se trece la impozitul pe profit?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, depasire plafon, microintreprindere, impozit pe profit

Vom analiza mai jos cazul unei societati platitoare de impozit pe venit microintreprideri incepand cu 01.02.2013 care emite o factura de consultanta in aprilie 2013. Vom stabili astfel care este momentul de la care trece la impozit pe profit (1 aprilie 2013 cf pct. 7 din Norme - neabrogate pana la data prezentei - sau 01 ianuarie 2014 asa cum rezulta si din prevederile Codului fiscal, prezentate mai jos:



(5)Microintreprinderile nu mai aplica acest sistem de impunere ancepand cu anul fiscal urmator anului an care nu mai andeplinesc una dintre conditiile prevazute la art. 1121.

(3)In cazul an care, an cursul anului fiscal, una dintre conditiile impuse nu mai este andeplinita, microantreprinderea comunica organelor fiscale teritoriale iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal respectiv."

7.Microintreprinderile care an cursul unui trimestru ancep sa desfasoare activitati de natura celor prevazute la art. 1122 alin. (6) din Codul fiscal datoreaza impozit pe profit luand an calcul veniturile si cheltuielile anregistrate ancepand cu trimestrul respectiv.

Solutia consultantului:

In speta descrisa se aplica prevederile art. 112^6 din Codul fiscal, redate mai jos:

"ART. 112^6 Impunerea microintreprinderilor care realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro

Prin exceptie de la prevederile art. 112^2 alin. (5) si (7), daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita prevazuta in prezentul articol.

Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv. In cazul contribuabililor prevazuti la art. 112^2 alin. (3), limita de 65.000 euro si impozitul pe profit datorat se calculeaza in mod corespunzator de la 1 februarie 2013."

Astfel, va trebui sa deveniti platitor de impozit pe profit incepand chiar cu trimestrul 2 2013, comunicand aceasta modificare a vectorului fiscal organului fiscal prin depunerea Declaratiei de mentiuni 010 in termen de 30 de zile de la data depasirii plafonului de 65.000 euro.

Reglementarile legale citate de Dvs. cel putin partea din Cod fiscal
nu mai sunt valabile pentru anul 2013.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Depasire plafon de 65.000 euro in cursul anului. Cand se trece la impozitul pe profit?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016