Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Valabil la 16.08.2011Declaratiile aferente depasirii plafonului de 100.000 euro in cazul unei societati implica noi proceduri care vor trebui urmate intocmai de administratorii firmei in cauza.
Valabil la 16.08.2011
Declaratiile aferente depasirii plafonului de 100.000 euro in cazul unei societati implica noi proceduri care vor trebui urmate intocmai de administratorii firmei in cauza. Astfel, se da ca exemplu o societate platitoare de TVA cu o perioada de raportare a TVA trimestriala care a depasit plafonul de 100.000 euro in cel de-al doilea trimestru al acestui an. Va fi declaratia TVA intocmita lunar incepand cu luna iulie 2011? De asemenea, ce alte declaratii vor mai trebui intocmite in aceasta situatie?
Societatea va deveni platitoare de TVA lunar din anul urmator celui de depasire a plafonului de 100.000 euro, conform art 1561 din Codul fiscal.
"(1) Perioada fiscala este luna calendaristica.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 132 si 133, dar care dau drept de deducere conform art. 145 alin. (2) lit. b), care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.
(5) Daca cifra de afaceri efectiv obtinuta in anul inregistrarii, recalculata in baza activitatii corespunzatoare unui an calendaristic intreg, depaseste plafonul prevazut la alin. (2), in anul urmator perioada fiscala va fi luna calendaristica, conform alin. (1). Daca aceasta cifra de afaceri efectiva nu depaseste plafonul prevazut la alin. (2), persoana impozabila va utiliza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.

Manual de politici contabile - Stick USB

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
(6) Persoana impozabila care, potrivit alin. (2) si (5), are obligatia depunerii deconturilor
trimestriale trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, o declaratie de mentiuni in care sa inscrie cifra de afaceri din anul precedent, obtinuta sau, dupa caz, recalculata si o mentiune referitoare la faptul ca nu a efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent.
Normele metodologice de aplicare a acestui articol prevad urmatoarele:
"80. (1) in sensul art. 1561 alin. (1) din Codul fiscal, in orice situatie, echivalentul in lei al plafonului de 100.000 de euro se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, inclusiv pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal in cursul anului. La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 1561 alin. (1) din Codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 152 alin. (2) din Codul fiscal".
In consecinta, pana la data de 25 ianuarie 2012, societatea trebuie sa depuna Declaratia 010 prin care va solicita schimbarea perioadei fiscale de la trimestru la luna calendaristica, in care va inscrie cifra de afaceri realizata la 31.12.2011.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Principiul neutralitatii fiscale in materie de TVAContribuabili inactivi. Ce obligatii apar cand ANAF anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA?Noi norme de plata pentru comertul cu amanuntulEfecte fiscale privind scoaterea din evidenta a imobilizarilor corporale in curs de executieInchiriere cladiri. Cum emitem facturile si ce regim TVA se aplica?Ultimele articole
Ajustare pozitiva a TVA. Cum sa procedati in cadrul unui leasing financiarPanouri fotovoltaice. Ce cota de TVA se aplica in 2025Deductibilitate cheltuieli si regim fiscal TVA pentru produsele EXPIRATENeplatitor de TVA. Operatiuni pentru care se utilizeaza codul special de TVAAchizitie intracomunitara. Cand devine platitoare de TVA firma din RomaniaArticole similare
DECLARATIA 010Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilorStudiu de caz: Stornarea facturilor si anularea dreptului de deducere TVAFuziune prin absorbtie. Declaratiile pentru societatea absorbanta si pentru societatile absorbiteCalcularea impozitului pe profit pentru depasirea plafonului de 1.000.000 de euroUltimele articole
In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Firme care depasesc plafonul de 300.000 lei. De cand trebuie solicitata inregistrarea in scopuri de TVAFormularul 010 trebuie depus de firme la ANAF ori de cate ori se modifica datele declarate anteriorTrecerea de la impozitul pe veniturile microintreprinderilor la impozitul pe profit. Declaratii necesareSchimbarea regimului de impozitare de la profit la micro. Sanctiuni aplicabileArticole similare
DEPASIRE PLAFON microintreprindere. Cum stabilim corect perioada fiscala TVA?Ce se intampla daca este depasit plafonul TVA de 300.000 lei o singura dataAjustare TVA. Studii de caz utile chiar si pentru cei mai abili contabiliInregistrarea in scopuri de TVA se modifica. Vezi noile prevederi!Inregistrarea in scopuri de TVA la depasirea plafonului de scutire - documentar fiscalUltimele articole
DEPASIRE PLAFON TVA. Depunere si completare D700 pas cu pasFirme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVADEPASIRE PLAFON TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAMicrointreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"