Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regim fiscal TVA pentru importul de bunuri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Oct. 2022
Regim fiscal TVA pentru importul de bunuri
Tags: regim vamal, regim fiscal tva, import bunuri

Avem o firma de comert cu ridicata unde avem un contract cu o fabrica din Belarus, conditiile de livrare fiind DDP, adica fabrica din Belarus trebuie sa plateasca taxele vamale pentru produsele importate din aceasta tara.

Comisionarul vamal intocmeste DVI, pune pe DVI si taxele vamale, TVA pe taxele vamale, taxele vamale le factureaza catre fabrica din Belarus, dar TVA pe taxele vamale le calculeaza firmei din Romania.

Intrebarea este: daca acele taxe vamale nu sunt in sarcina firmei de comert din Romania, de ce comisionarul vamal calculeaza TVA pe ele si le pune in sarcina firmei din Romania, nu ar trebui ca pe DVI sa apara numai valoarea marfii de pe factura si TVA aferent?

Am trimis o adresa catre comisionarul vamal cu aceasta intrebare si raspunsul lor telefonic a fost ca conditiile Incoterms au numai rol consultativ si nu prezinta obligativitate din punct de vedere fiscal (adica in Codul fiscal nu este vreo prevedere expresa asupra lor) si ca ei intocmesc DVI dupa reglementarile Codului Vamal.

Din punctul dvs. de vedere cum este corect: - Inregistram acele taxe vamale pe produse, ca si cand ar fi in sarcina firmei din Romania si in acelasi timp contul 446 pe care se inregistreaza se pune pe venituri in cursul lunii? - Comisionarul trebuie sa intocmeasca DVI fara acele taxe vamale si fara TVA aferent acestora?

Raspuns:

Nu se poate considera ca o conditie de livrare negociata intre vanzator si cumparator conform INCOTERMS are doar rol consultativ, fara a fi obligatorie d.p.d.v. comercial. In fapt, INCOTERMS este abrevierea de la " International commercial terms" = reguli internationale comerciale publicate de Camera Internationala de Comert de la Paris si utilizate la nivel international. Prin aceste reguli sunt stabilite atat obligatiile vanzatorului cat si obligatiile cumparatorului in derularea unui contract de vanzare cumparare. Fiecare conditie de livrare are in vedere:
repartizarea cheltuielilor de incarcare, manipulare, transport si asigurare;
transferul riscurilor;
formalitatile documentare privind trecerea marfurilor de la vanzator la cumparator.
Conditia de livrare DDP (Delivered Duty Paid = Livrat vama platita) din cadrul INCOTERMS se incadreaza in categoria D care cuprinde reguli prin care vanzatorul suporta toate cheltuielile si riscurile pentru livrarea marfii la locul de destinatie stabilit prin contract/comanda. In situatia in care locul de livrare convenit este pe teritoriul Romaniei, obligatiile vamale de import sunt suportate de catre furnizorul extern care:
suporta cheltuielile de transport si riscurile pana la destinatie, la locul convenit cu cumparatorul;
plateste vama la punerea bunurilor in libera circulatie a bunurilor pe teritoriul comunitar (taxe vamale, comisioane vamale, TVA).
 
Practic, furnizorul din Belarus este obligat sa puna marfa vamuita pentru import la dispozitia cumparatorului din Romania, la locul convenit, daca acesta este pe teritoriul Romaniei Romania. In acest caz, se considera ca importator al bunurilor este furnizorul din Belarus obligat la plata TVA conform prevederilor art. 309 "Persoana obligata la plata taxei pentru importul de bunuri" din Codul fiscal. Aceasta obligatie de plata a taxelor vamale si a TVA la vamuirea bunurilor in Romania nu revine furnizorului din Belarus doar in situatia in care locul de livrare convenit este in afara teritoriului Romaniei.
 
Deci, nu se poate considera ca toate conditiile de livrare INCOTERMS au caracter orientativ doar pentru faptul ca nu sunt preluate ca atare in Codul fiscal. Practic, prin Codul fiscal nu se poate interveni asupra tranzactiilor negociate intre partenerii de afaceri, dar conform legislatiei vamale, comisionarul vamal trebuie sa stabileasca cine are calitatea de importator al bunurilor in Romania. Prin Codul fiscal este reglementata, prin art. 289 "Baza de impozitare pentru import" alin. (1) care face referire, cu prioritate, la legislatia vamala
" (1) Baza de impozitare pentru importul de bunuri este valoarea in vama a bunurilor, stabilita conform legislatiei vamale in vigoare, la care se adauga orice taxe, impozite, comisioane si alte taxe datorate in afara Romaniei, precum si cele datorate ca urmare a importului bunurilor in Romania, cu exceptia taxei pe valoarea adaugata care urmeaza a fi perceputa ". De asemenea, prin alin. (2) se reglementeaza ca primul loc de destinatie a bunurilor il reprezinta primul loc de descarcare a bunurilor in Romania
"(2) Baza de impozitare cuprinde cheltuielile accesorii, precum comisioanele, cheltuieli de ambalare, transport si asigurare, care intervin pana la primul loc de destinatie a bunurilor in Romania, in masura in care aceste cheltuieli nu au fost cuprinse in baza de impozitare stabilita conform alin. (1), ........ Primul loc de destinatie a bunurilor il reprezinta destinatia indicata in documentul de transport sau in orice alt document in baza caruia bunurile sunt importate in Romania ori, in absenta unei astfel de mentiuni, primul loc de descarcare a bunurilor in Romania."
 
Astfel, d.p.d.v. al TVA, importator al bunurilor este furnizorul din Belarus, daca locul de destinatie al bunurilor (locul de descarcare) este pe teritoriul Romaniei, dupa momentul punerii bunurilor in libera circulatie pe teritoriul Romaniei.
 
In concluzie, consider ca trebuie sa verificati daca prin contract s-a stabilit:
fie conditia DDP (Delivered Duty Paid = Livrat vama platita), caz in care furnizorul din Belarus suporta doar taxele vamale datorate in vama, avand calitatea de importator d.p.d.v. al legislatiei vamale, iar cumparatorul din Romania datoreaza TVA calculata asupra bazei de impozitare a TVA care include si taxele vamale suportate de catre furnizor. In acest caz, importator al bunurilor d.p.d.v. al TVA este cumparatorul din Romania care isi poate exercita dreptul de deducere a TVA platita in vama, avand drept document de deducere declaratia vamala de import;
fie conditia DDP loc de descarcare din Romania, caz in care furnizorul din Belarus are calitatea de importator al bunurilor care datoreaza toate obligatiile vamale de import (taxe vamale si TVA). In acest caz, cumparatorul din Romania nu isi poate exercita dreptul de deducere al sumei TVA deoarece nu are calitatea de importator d.p.d.v. al TVA.
 
Importatorul d.p.d.v. al TVA este definit prin art. 266 "Semnificatia unor termeni si expresii" alin. (1) pct. 15 din titlul VII Codul fiscal referitor la Taxa pe valoarea adaugata
"(1) In sensul prezentului titlu, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
.......
15. importator reprezinta persoana pe numele careia sunt declarate bunurile, in momentul in care taxa la import devine exigibila, conform art. 285 si care in cazul importurilor taxabile este obligata la plata taxei conform art. 309;"
 
Importatorul d.p.d.v. al TVA este persoana obligata la plata TVA in vama conform prevederilor art. 309 "Persoana obligata la plata taxei pentru importul de bunuri"
"Plata taxei pentru importul de bunuri supus taxarii, conform prezentului titlu, este obligatia importatorului."
 
In concluzie, in opinia mea, prin conditia de livrare DDP (Delivered Duty Paid = Livrat vama platita), se intelege ca furnizorul este obligat doar la plata taxelor vamale (importator d.p.d.v. vamal), aspect care rezulta si din raspunsul A.N.V. https://www.customs.ro/agenti-economici/proceduri-vamale/plasarea-marfurilor-sub-un-regim-vamal/punerea-in-libera-circulatie
 
Ce inseamna taxe la import ?
Taxele vamale care trebuie platite la importul de marfuri
 
Prin conditia de livrare DDP (Delivered Duty Paid = Loc de destinatie/descarcare in Romania): taxe vamale platite si TVA aferenta bazei de impozitare a TVA in care sunt incluse si taxele vamale. In acest caz, furnizorul este importator si d.p.d.v. al TVA conform Codului fiscal. In acest caz, acel comisionar vamal trebuie sa intocmeasca DVI fara acele taxe vamale, dar cu TVA aferenta bazei de impozitare a TVA.
 
Avand in vedere ca taxele vamale sunt recuperate de la furnizor, cumparatorul nu inregistreaza valoarea acestora in costul de achizitie prin creditul contului 446 deoarece acestea sunt recuperate de furnizor prin pretul de facturare al bunurilor livrate care reprezinta baza de impozitare a TVA in vama.
 
 
 
Nu se poate considera ca o conditie de livrare negociata intre vanzator si cumparator conform INCOTERMS are doar rol consultativ, fara a fi obligatorie d.p.d.v. comercial. In fapt, INCOTERMS este abrevierea de la " International commercial terms" = reguli internationale comerciale publicate de Camera Internationala de Comert de la Paris si utilizate la nivel international. Prin aceste reguli sunt stabilite atat obligatiile vanzatorului cat si obligatiile cumparatorului in derularea unui contract de vanzare cumparare. Fiecare conditie de livrare are in vedere:
repartizarea cheltuielilor de incarcare, manipulare, transport si asigurare;
transferul riscurilor;
formalitatile documentare privind trecerea marfurilor de la vanzator la cumparator.
Conditia de livrare DDP (Delivered Duty Paid = Livrat vama platita) din cadrul INCOTERMS se incadreaza in categoria D care cuprinde reguli prin care vanzatorul suporta toate cheltuielile si riscurile pentru livrarea marfii la locul de destinatie stabilit prin contract/comanda. In situatia in care locul de livrare convenit este pe teritoriul Romaniei, obligatiile vamale de import sunt suportate de catre furnizorul extern care:
suporta cheltuielile de transport si riscurile pana la destinatie, la locul convenit cu cumparatorul;
plateste vama la punerea bunurilor in libera circulatie a bunurilor pe teritoriul comunitar (taxe vamale, comisioane vamale, TVA).
Practic, furnizorul din Belarus este obligat sa puna marfa vamuita pentru import la dispozitia cumparatorului din Romania, la locul convenit, daca acesta este pe teritoriul Romaniei Romania. In acest caz, se considera ca importator al bunurilor este furnizorul din Belarus obligat la plata TVA conform prevederilor art. 309 "Persoana obligata la plata taxei pentru importul de bunuri" din Codul fiscal. Aceasta obligatie de plata a taxelor vamale si a TVA la vamuirea bunurilor in Romania nu revine furnizorului din Belarus doar in situatia in care locul de livrare convenit este in afara teritoriului Romaniei.
 
Deci, nu se poate considera ca toate conditiile de livrare INCOTERMS au caracter orientativ doar pentru faptul ca nu sunt preluate ca atare in Codul fiscal. Practic, prin Codul fiscal nu se poate interveni asupra tranzactiilor negociate intre partenerii de afaceri, dar conform legislatiei vamale, comisionarul vamal trebuie sa stabileasca cine are calitatea de importator al bunurilor in Romania. Prin Codul fiscal este reglementata, prin art. 289 "Baza de impozitare pentru import" alin. (1) care face referire, cu prioritate, la legislatia vamala
" (1) Baza de impozitare pentru importul de bunuri este valoarea in vama a bunurilor, stabilita conform legislatiei vamale in vigoare, la care se adauga orice taxe, impozite, comisioane si alte taxe datorate in afara Romaniei, precum si cele datorate ca urmare a importului bunurilor in Romania, cu exceptia taxei pe valoarea adaugata care urmeaza a fi perceputa ". De asemenea, prin alin. (2) se reglementeaza ca primul loc de destinatie a bunurilor il reprezinta primul loc de descarcare a bunurilor in Romania
"(2) Baza de impozitare cuprinde cheltuielile accesorii, precum comisioanele, cheltuieli de ambalare, transport si asigurare, care intervin pana la primul loc de destinatie a bunurilor in Romania, in masura in care aceste cheltuieli nu au fost cuprinse in baza de impozitare stabilita conform alin. (1), ........ Primul loc de destinatie a bunurilor il reprezinta destinatia indicata in documentul de transport sau in orice alt document in baza caruia bunurile sunt importate in Romania ori, in absenta unei astfel de mentiuni, primul loc de descarcare a bunurilor in Romania."
 
Astfel, d.p.d.v. al TVA, importator al bunurilor este furnizorul din Belarus, daca locul de destinatie al bunurilor (locul de descarcare) este pe teritoriul Romaniei, dupa momentul punerii bunurilor in libera circulatie pe teritoriul Romaniei.
 
In concluzie, consider ca trebuie sa verificati daca prin contract s-a stabilit:
fie conditia DDP (Delivered Duty Paid = Livrat vama platita), caz in care furnizorul din Belarus suporta doar taxele vamale datorate in vama, avand calitatea de importator d.p.d.v. al legislatiei vamale, iar cumparatorul din Romania datoreaza TVA calculata asupra bazei de impozitare a TVA care include si taxele vamale suportate de catre furnizor. In acest caz, importator al bunurilor d.p.d.v. al TVA este cumparatorul din Romania care isi poate exercita dreptul de deducere a TVA platita in vama, avand drept document de deducere declaratia vamala de import;
fie conditia DDP loc de descarcare din Romania, caz in care furnizorul din Belarus are calitatea de importator al bunurilor care datoreaza toate obligatiile vamale de import (taxe vamale si TVA). In acest caz, cumparatorul din Romania nu isi poate exercita dreptul de deducere al sumei TVA deoarece nu are calitatea de importator d.p.d.v. al TVA.
Importatorul d.p.d.v. al TVA este definit prin art. 266 "Semnificatia unor termeni si expresii" alin. (1) pct. 15 din titlul VII Codul fiscal referitor la Taxa pe valoarea adaugata
"(1) In sensul prezentului titlu, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
.......
15. importator reprezinta persoana pe numele careia sunt declarate bunurile, in momentul in care taxa la import devine exigibila, conform art. 285 si care in cazul importurilor taxabile este obligata la plata taxei conform art. 309;"
 
Importatorul d.p.d.v. al TVA este persoana obligata la plata TVA in vama conform prevederilor art. 309 "Persoana obligata la plata taxei pentru importul de bunuri"
"Plata taxei pentru importul de bunuri supus taxarii, conform prezentului titlu, este obligatia importatorului."
 
In concluzie, in opinia mea, prin conditia de livrare DDP (Delivered Duty Paid = Livrat vama platita), se intelege ca furnizorul este obligat doar la plata taxelor vamale (importator d.p.d.v. vamal), aspect care rezulta si din raspunsul A.N.V. https://www.customs.ro/agenti-economici/proceduri-vamale/plasarea-marfurilor-sub-un-regim-vamal/punerea-in-libera-circulatie
 
Ce inseamna taxe la import ?
Taxele vamale care trebuie platite la importul de marfuri
 
Prin conditia de livrare DDP (Delivered Duty Paid = Loc de destinatie/descarcare in Romania): taxe vamale platite si TVA aferenta bazei de impozitare a TVA in care sunt incluse si taxele vamale. In acest caz, furnizorul este importator si d.p.d.v. al TVA conform Codului fiscal. In acest caz, acel comisionar vamal trebuie sa intocmeasca DVI fara acele taxe vamale, dar cu TVA aferenta bazei de impozitare a TVA.
 
Avand in vedere ca taxele vamale sunt recuperate de la furnizor, cumparatorul nu inregistreaza valoarea acestora in costul de achizitie prin creditul contului 446 deoarece acestea sunt recuperate de furnizor prin pretul de facturare al bunurilor livrate care reprezinta baza de impozitare a TVA in vama.


Raspuns oferit in luna octombrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regim fiscal TVA pentru importul de bunuri":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016