keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Import cu certificat de amanare la plata a TVA in vama. Ce pasi trebuie urmati?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Ian. 2020 Exclusiv
Tags: certificat de amanare, tva, vama, import bunuri

In ce consta, practic, amanarea la plata a TVA in vama? Presupunand ca societatea are certificat de amanare la plata TVA in vama, care este mecanismul si care sunt pasii pentru aplicarea acestei amanari? Cum se reflecta in D300?

 
Specialistul nostru arata ca certificatul de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata este reglementat prin ORDINUL Nr. 4121/2015 din 28 decembrie 2015 pentru aprobarea Normelor privind procedura de acordare a certificatului de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata si de eliberare a garantiei pentru importurile de bunuri.
 
Mecanismul si pasii obtinerii si utilizarii certificatului de amanare la plata in vama a TVA sunt prezentate la art. 6 si 7(4) din acest ordin:
 
Articolul 6 
(1) Persoanele prevazute la art. 1 inscriu in declaratia vamala suma taxei pe valoarea adaugata datorata pentru marfurile importate si ataseaza la declaratia vamala certificatul de amanare obtinut in conditiile prevazute de prezentele norme.
(2) Biroul vamal acorda liberul de vama pentru marfurile importate fara a solicita plata efectiva a taxei pe valoarea adaugata si retine la declaratia vamala o copie a certificatului verificata si vizata pe baza exemplarului original prezentat de importator.(3) Amanarea de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata se acorda pentru valoarea taxei calculata la baza de impozitare stabilita conform prevederilor art. 289 din Codul fiscal.
 
Art 7 (4) Termenul maxim pentru prezentarea documentelor justificative este de 30 de zile de la data declaratiei vamale de punere in libera circulatie.
 
Practic, amanarea la plata a TVA in vama se regaseste reglementata la art. 211 din DIRECTIVA 2006/112/CE A CONSILIULUI privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata:
 
Articolul 211 

Statele membre stabilesc modalitatile de plata in ceea ce priveste importul de bunuri. 
In special, statele membre pot prevedea ca, in cazul importului de bunuri efectuat de catre persoane impozabile sau anumite categorii de astfel de persoane, de catre persoane obligate la plata TVA sau de anumite categorii de astfel de persoane, TVA datorata pentru import sa nu fie achitata la momentul importului, cu conditia sa fie mentionata ca atare in declaratia privind TVA ce se depune in conformitate cu articolul 250.
 
si transpusa in legislatia nationala la alin (4) al art.326 Plata taxei la buget din Codul fiscal si normele de aplicare ale acestuia, constand de fapt in aplicarea taxarii inverse invederea optimizarii fluxului de numerar:
 
ART. 326 - Plata taxei la buget

(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (3), nu se face plata efectiva la organele vamale de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316, care au obtinut certificat de amanare de la plata, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice. Norme metodologice

NM 106. (1) In scopul aplicarii prevederilor art. 326 alin. (4) din Codul fiscal, organele vamale nu solicita plata taxei pe valoarea adaugata pentru importuri de bunuri persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal care au obtinut certificat de amanare de la plata, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice.

(2) In cursul perioadei fiscale, importatorii inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal care au obtinut certificat de amanare de la plata, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice, reflecta taxa pe valoarea adaugata aferenta acestor importuri in jurnalele pentru cumparari pe baza declaratiei vamale de import sau, dupa caz, a documentului pentru regularizarea situatiei emis de autoritatea vamala. In decontul de taxa pe valoarea adaugata, taxa se evidentiaza atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile prevazute la art. 297 - 301 din Codul fiscal.
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016