Tags: tratament tva, factura penalitati
In luna februarie societatea noastra a achizitionat un imobil pentru care termenul de predare din contract a fost 31.03.2020, iar depasirea acestui termen atragea penalitati de 400 euro pe zi de intaziere. Avand in vedere ca acest termen a fost depasit, fostul proprietar este de acord sa plateasa aceste penalitati. Factura pentru aceste penalitati trebuie facuta fara TVA? Multumesc.
Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu:
Daca in contractul semnat de cele doua parti este stipulata plata unor despagubiri pentru intarziere, se pot
factura penalitati, caz in care
factura va fi intocmita fara TVA.
Penalitatile/despagubirile contractuale nu reprezinta contravaloarea prestarii unui serviciu/livrarii unui bun, nefiind astfel in sfera TVA (nu este indeplinita conditia ca o operatiune sa fie impozabila dpdv al TVA asa cum se mentioneaza la art. 268, alin. (1), litera a) din Codul fiscal).
Potrivit art. 286 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, baza de impozitare a TVA nu cuprinde urmatoarele sume reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, dupa caz, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate.
In concluzie, factura de penalizare se va intocmi fara tva.
Venitul se contabilizeaza in contul 7581 iar cheltuiala cu penalitatile in contul 6581. Potrivit prevederilor Omfp nr. 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, pct. 310, entitatile evidentiaza distinct creantele si datoriile din penalitati, asa cum rezulta acestea din prevederile contractuale stabilite de partile implicate. Conform acestor reglementari, daca se factureaza penalitati de intarziere, atunci ele se inregistreaza in conturile de furnizori/clienti, in relatie cu veniturile/cheltuielile din exploatare.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O societate tip ONG, Club sportiv care desfasoara si activitate economica, cum calculeaza depasirea plafonului pentru trecere de la neplatitor de TVA la platitor de TVA? Se ia in calcul doar valoarea rezultata din activitatea economica? Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Suntem o societate comerciala, persoana juridica romana C. Ro , care are infiintata pe teritoriul Italiei o sucursala C. Itl. Sucursala C. Itl este subunitate fara personalitate juridica supusa legilor italiene. Obiectul de activitate al societatii C. Ro din RO cat si al sucursalei din ITL sunt serviciile de reparatii masini_unelte (gen strunguri, raboteze...) la sediul clientului. Societatea C. din RO angajeaza personal (muncitori, tehnicieni) pe care ii trimite in Italia, la sucursala ei C....
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala, platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, cod CAEN autorizat 8690, semneaza un contract de sponsorizare cu un centru cultural care nu este inscris in Registrul Unitatilor de cult pentru sponsorizarea cu servicii medicale efectuate de catre SRL. Contractul are suma sponsorizarii. In contractul de sponsorizare se specifica Legea nr. 32/1994. Care este monografia contabila si implicatiile din punct de vedere al impozitarii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: SRL, impozit micro, inregistrat in scopuri de TVA, activitate de turism, facturez catre clienti persoane juridice straine servicii de turism in UE cu tva la marja conform art. 311 din CF. Pot recupera tva-ul aferent facturilor primite de la furnizorii in UE (in special sunt facturi de cazare)? Mentionez ca pachetul de servicii de turism inclus si aceste servicii din facturile de cazare primite din UE, iar facturarea catre clienti se face cu tva la marja. Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate care are ca domeniu de activitate intretinerea si repararea autovehiculelor are pe stoc piese auto (inregistrate ca marfa) care au fost montate pe masini dar care nu s-au potrivit si au ramas in magazie. Acestea nu putut fi returnate furnziorului intrucat in urma montajului au urme de folosire si au fost deteriorate. La inventarierea anuala administratorul doreste ca acestea sa fie scoase din gestiune intrucat nu mai pot fi folosite. Care sunt documentele care trebuie intocmite si...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In evidenta miiloacelor fixe (contul 2131) exista un mijloc fix "Statie de epurare" pus in functiune in 2009, durata de amortizare 20 ani, in valoare de 650.000 ron. Pentru acest mijloc fix societatea a primit "subventie MEDIU" in valoare de 260.000 ron. Echipamentul nu este amortizat integral, mai sunt 6 ani, concomitent si din subventia primita mai sunt cca. 38.000 lei netrecut la venituri. Anul acesta s-a factut o noua statie de epurare a apei uzate, iar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<