Tags: tratament tva, factura penalitati
In luna februarie societatea noastra a achizitionat un imobil pentru care termenul de predare din contract a fost 31.03.2020, iar depasirea acestui termen atragea penalitati de 400 euro pe zi de intaziere. Avand in vedere ca acest termen a fost depasit, fostul proprietar este de acord sa plateasa aceste penalitati. Factura pentru aceste penalitati trebuie facuta fara TVA? Multumesc.
Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu:
Daca in contractul semnat de cele doua parti este stipulata plata unor despagubiri pentru intarziere, se pot
factura penalitati, caz in care factura va fi intocmita fara TVA.
Penalitatile/despagubirile contractuale nu reprezinta contravaloarea prestarii unui serviciu/livrarii unui bun, nefiind astfel in sfera TVA (nu este indeplinita conditia ca o operatiune sa fie impozabila dpdv al TVA asa cum se mentioneaza la art. 268, alin. (1), litera a) din Codul fiscal).
Potrivit art. 286 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, baza de impozitare a TVA nu cuprinde urmatoarele sume reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, dupa caz, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate.
In concluzie, factura de penalizare se va intocmi fara tva.
Venitul se contabilizeaza in contul 7581 iar cheltuiala cu penalitatile in contul 6581. Potrivit prevederilor Omfp nr. 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, pct. 310, entitatile evidentiaza distinct creantele si datoriile din penalitati, asa cum rezulta acestea din prevederile contractuale stabilite de partile implicate. Conform acestor reglementari, daca se factureaza penalitati de intarziere, atunci ele se inregistreaza in conturile de furnizori/clienti, in relatie cu veniturile/cheltuielile din exploatare.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii microintreprindere 2025
Intrebare:
Detin calitatea de asociat in doua societati.
SRL A - 90 % - infiintata in 2018, cod caen 6920, micro, 3 salariati, platitoare de tva
SRL B - 10 % - infiintata in 2025, cod caen 7020, micro, 1 salariat, neplatitoare de tva
Sunt considerate intreprinderi legate si se aduna cifra de afaceri a celor doua pentru stabilirea cifrei de afaceri pentru trecerea la impozit pe profit?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura emisa de Unicredit pentru tichete de masa
Intrebare:
Va rog sa ne ajutati cu un raspuns cu privire la facturarea sa nu a tichetelor de masa, urmare a mesajului primit de la furnizor (Unicredit) si pe care-l redam mai jos:
Referitor la emiterea facturilor pentru valoarea nominala a tichetelor de masa, va aducem la cunostinta urmatoarele aspecte:
- aceste tranzactii sunt scutite de TVA si prin urmare, conform art. 319 alin. (7) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, nu este obligatorie emiterea unei...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Majorarea capitalului social
Intrebare:
Un SRL care in prezent are trei asociati persoane fizice, isi schimba actionariatul astfel: 1 persoana fizica ramane, si in locul a doua persoane fizice intra ca si actionar o persoana juridica romana. Persoana juridica a virat prin banca contravaloarea capitalului social (tranzactia se face la valoarea capitalului social). Care sunt notele contabile aferente acestei tranzactii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Conditii microintreprindere
Intrebare:
Societatea A SRL, cod CAEN 6920, are o persoana fizica NP asociat unic (100%) si administrator, are 3 angajati cu contract individual de munca cu norma intreaga, a realizat venituri de 1050 lei, in anul 2024. Societatea B SRL, cod CAEN 6209, are asociat unic (100%) si administrator aceeasi persoana fizica NP, a avut un angajat in primele 3 trimestre, iar din ultimul trimestru nu mai are angajati, a realizat venituri de 125000 lei, in anul 2024. Care este regimul fiscal aplicabil...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inchiriere autoturism in Germania
Intrebare:
Un SRL, platitor de TVA si impozit pe profit trimite angajati in deplasare in Germania.
Se inchirieaza acolo un autoturism in regim rent-a-car de la o societate din Germania care are cod de TVA valid VIES.
Furnizorul din Germania emite factura de servicii rent a car cu TVA 19 pp - cota din Germania.
In attach gasiti print screen de pe factura emisa de furnizorul din Germania.
Intrebare: Este corect sa factureze aceste servicii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<