Tags: tratament tva, factura penalitati
In luna februarie societatea noastra a achizitionat un imobil pentru care termenul de predare din contract a fost 31.03.2020, iar depasirea acestui termen atragea penalitati de 400 euro pe zi de intaziere. Avand in vedere ca acest termen a fost depasit, fostul proprietar este de acord sa plateasa aceste penalitati. Factura pentru aceste penalitati trebuie facuta fara TVA? Multumesc.
Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu:
Daca in contractul semnat de cele doua parti este stipulata plata unor despagubiri pentru intarziere, se pot
factura penalitati, caz in care factura va fi intocmita fara TVA.
Penalitatile/despagubirile contractuale nu reprezinta contravaloarea prestarii unui serviciu/livrarii unui bun, nefiind astfel in sfera TVA (nu este indeplinita conditia ca o operatiune sa fie impozabila dpdv al TVA asa cum se mentioneaza la art. 268, alin. (1), litera a) din Codul fiscal).
Potrivit art. 286 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, baza de impozitare a TVA nu cuprinde urmatoarele sume reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, dupa caz, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate.
In concluzie, factura de penalizare se va intocmi fara tva.
Venitul se contabilizeaza in contul 7581 iar cheltuiala cu penalitatile in contul 6581. Potrivit prevederilor Omfp nr. 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, pct. 310, entitatile evidentiaza distinct creantele si datoriile din penalitati, asa cum rezulta acestea din prevederile contractuale stabilite de partile implicate. Conform acestor reglementari, daca se factureaza penalitati de intarziere, atunci ele se inregistreaza in conturile de furnizori/clienti, in relatie cu veniturile/cheltuielile din exploatare.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Avem nevoie de ajutorul dvs in legatura cu urmatoarea speta - majorarea de capital din prime de emisiune pentru o societate pe actiuni, astfel au intervenit urmatoarele intrebari:
1. Se poate efectua majorarea de capital social doar cu o parte din primele de emisiune?
2. Cum putem justifica (documentatie) decizia de a majora partial din primele de emisiune?
3. Majorarea de capital din primele de emisiune se poate efectua doar catre anumiti...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un angajat incadrat in grad de handicap accentuat prezinta un certificat emis in septembrie 2022. Pe certificat este mentionat termenul de revizuire iulie 2024. Pana la ce luna putem aplica scutirea de impozit pe venit in cazul acestui angajat? Se ia in calcul data la care certificatul de incadrare in grad de handicap a fost emis sau termenul de revizuire?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un pensionar beneficiar de pensie anticipata din aprilie 2024, are si un contract de mandat la o regie de drumuri judetene S.A. incepand cu luna septembrie 2024. Functia este de membru in consiliu de administratie, iar pentru contractul de mandat in suma de 4200 lei i se retin toate viramentele catre bugetul de stat. Poate cumula pensia cu veniturile din aceasta activitate sau trebuie suspendata plata pensiei anticipate?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O firma platitoare de impozit pe profit detine actiuni la o alta firma din Romania din 2018. In 2024 aceste actiuni se vand, iar castigul din vanzare este 10.000.000 ron. Cum se impoziteaza acest casting la societatea care a vandut actiunile?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
In cazul unei achizitii intracomunitare, camionul cu care se transporta marfa se schimba pe traseu. Transportatorul nu actualizeaza numarul masinii in UIT-ul generat si nici nu informeaza societatea despre acest lucru. Masina este oprita pentru control de catre cei de la ANAF Antifrauda si societatea destinatara a transportului primeste amenda, amenda pe care transportatorul si-o asuma, societatea refacturand contravaloarea acesteia. Intrebarea este daca amenda nu ar trebui sa fie...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate din Spania, inregistrata in VIES organizeaza in Romania spectacole de muzica.
Aceasta societate este obligata sa plateasca drepurile de autor pentru muzica utilizata in spectacole catre organizatia noastra care este organism de gestiune colectiva a drepturilor de autor (inregistrat deasemnea in VIES).
Factura emisa de care organizatia noastra va fi cu TVA sau este considerata prestare intracomunitara de servicii?
Ce obligatii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<