Tags: tratament tva, factura penalitati
In luna februarie societatea noastra a achizitionat un imobil pentru care termenul de predare din contract a fost 31.03.2020, iar depasirea acestui termen atragea penalitati de 400 euro pe zi de intaziere. Avand in vedere ca acest termen a fost depasit, fostul proprietar este de acord sa plateasa aceste penalitati. Factura pentru aceste penalitati trebuie facuta fara TVA? Multumesc.
Raspunsul expertului contabil Mariana Prejbeanu:
Daca in contractul semnat de cele doua parti este stipulata plata unor despagubiri pentru intarziere, se pot
factura penalitati, caz in care factura va fi intocmita fara TVA.
Penalitatile/despagubirile contractuale nu reprezinta contravaloarea prestarii unui serviciu/livrarii unui bun, nefiind astfel in sfera TVA (nu este indeplinita conditia ca o operatiune sa fie impozabila dpdv al TVA asa cum se mentioneaza la art. 268, alin. (1), litera a) din Codul fiscal).
Potrivit art. 286 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, baza de impozitare a TVA nu cuprinde urmatoarele sume reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, dupa caz, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate.
In concluzie, factura de penalizare se va intocmi fara tva.
Venitul se contabilizeaza in contul 7581 iar cheltuiala cu penalitatile in contul 6581. Potrivit prevederilor Omfp nr. 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, pct. 310, entitatile evidentiaza distinct creantele si datoriile din penalitati, asa cum rezulta acestea din prevederile contractuale stabilite de partile implicate. Conform acestor reglementari, daca se factureaza penalitati de intarziere, atunci ele se inregistreaza in conturile de furnizori/clienti, in relatie cu veniturile/cheltuielile din exploatare.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
SRL cu activitate medicala. RO e-Factura
Intrebare:
SRL, obiect de activitate 8622 activitate medicala de specialitate, presteaza servicii medicale, catre clienti, persoane fizice, servicii medicale, neplatitoare de TVA, incasari cu bon fiscal casa de marcat. La cerere, celor care au nevoie, se elibereaza factura. Avem obligatia raportarii acestor facturi in e-Factura? Multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie din Ungaria cu livrare in Romania
Intrebare:
O companie cu sediul in Austria, dar cu cod de TVA de Romania, achizitioneaza din Ungaria bunuri pe care le livreaza direct catre clienti din Romania.
Furnizorul din Ungaria are TVA de Ungaria.
Cumparatorul est compania din Austria cu TVA de Romania.
Clientul final este din Romania, cu TVA de Romania.
In aceste conditii, se poate considera ca achizitia din Ungaria este achizitie intracomunitara, iar vanzarea este una...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declaratie unica venituri din cedarea folosintei bunurilor
Intrebare:
Va scriu cu rugamintea de a ma lamuri in legatura cu modul corect de completare a declaratiei unice rectificative pentru anul 2024.
In anul 2024, am inchiriat o cladire catre propria firma, iar in declaratia estimativa am declarat un venit de 86.400 lei, incadrandu-ma in plafonul de 24 de salarii minime.
In realitate, in 2024 am incasat efectiv suma de 62.560 lei. Diferenta de 5.440 lei a fost retinuta de firma cu titlul de impozit, astfel ca suma bruta a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Contract de colaborare cu o persoana fizica
Intrebare:
Unitate de cult intentioneaza sa incheie o forma de colaborare cu mai multe persoane fizice, interpreti - angajati in prezent ai Filarmonicii, in vederea prestarii de servicii tip cor religios, pe o perioada de cateva luni, in fiecare duminica.
1. ce forma de contract trebuie incheiat? - drepturi de autor si conexe, interpretare muzica religioasa
2. ce obligatii fiscale are unitatea de cult (tine evidenta contabila in partida dubla)?
3. care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declaratia Unica venituri din chirii
Intrebare:
O persoana fizica a obtinut in anul 2024 venituri din chirii, chiria lunara din contract fiind mentionata in lei. Anul trecut a depus Declaratia unica estimativa pentru anul 2024 si a completat o valoare a chiriei aferenta unei singure luni. In realitate a inchiriat apartamentul timp de 11 luni in 2024 dar nu a mai rectificat Declaratia unica pana la final de an. La declaratia unica pe care o va depune pana la 25.05.2025, pentru veniturile din chirii va completa diferenta de suma...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<