keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Emitere autofacturi pentru achizitii de servicii intermediere. Tratament TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Iun. 2019 Exclusiv
Tags: tva, autofactura, codul fiscal, declaratia 390, declaratia 394

In ce situatii se pot emite autofacturi si care este tratamentul TVA care se aplica in acest caz? Despre acest subiect vom vorbi in studiul de caz propus astazi.

 
"O societate hoteliera din Romania, inregistrata in scopuri de TVA, plateste un avans in baza unei proforme invoice reprezentand servicii intermediere in turism, unei societati din Uniunea Europeana, precum si un avans reprezentand servicii intermediere in turism unei societati din afara Uniunii Europene (SUA). Societatea hoteliera din Romania nu primeste facturiIe de prestari servicii de la partenerii externi. Cum se procedeaza in aceasta situatie: societatea din Romania emite autofacturi pentru serviciile prestate de partenerii externi UE si non UE, avand in vedere ca nu primeste factura de prestare servicii? Mentionam ca societatea din Romania nu are un acord incheiat cu partenerii externi pentru aceasta procedura de facturare. Aceste autofacturi pentru serviciile prestate de partenerii externi UE si non UE se declara in declaratiile fiscale 390 si 394?"

In cele ce urmeaza, redam raspunsul oferit de specialist in acest caz.
 

Raspunsul specialistului


Prin natura sa, intermedierea este un serviciu definit prin art. 271 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal " (3) Prestarile de servicii cuprind operatiuni cum sunt: ....  e) servicii de intermediere efectuate de persoane care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand intervin intr-o livrare de bunuri sau o prestare de servicii. " Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 8 alin. (5) din normele de aplicare ale acestui articol  " (5) Este considerata prestare de servicii, conform art. 271 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, intermedierea efectuata de o persoana care actioneaza in numele si in contul altei persoane atunci cand intervine intr-o livrare de bunuri sau o prestare de servicii. In sensul prezentelor norme, intermediarul care actioneaza in numele si in contul altei persoane este persoana care se obliga fata de client sa il puna in legatura cu un tert, in vederea incheierii unui contract, fiind remunerat cu un comision. Pentru livrarea de bunuri/prestarea de servicii intermediata, furnizorul/prestatorul emite factura direct catre beneficiar, in timp ce intermediarul emite factura de comision care reprezinta contravaloarea serviciului de intermediere prestat catre clientul sau, care poate fi furnizorul/prestatorul sau beneficiarul livrarii de bunuri/prestarii de servicii intermediate."
 
Deci, pentru serviciile de intermediere primite sau care urmeaza a fi primite, societatea hoteliera din Romania plateste prestatorului un comison, asa cum este definit in Codul fiscal prin art. 7 "Definitii ale termenilor" comuni pct. 9 din Codul fiscal 
"9. comision - orice plata in bani sau in natura efectuata catre un broker, un agent comisionar general sau catre orice persoana asimilata unui broker sau unui agent comisionar general, pentru serviciile de intermediere efectuate in legatura cu o operatiune economica; "
 
Pentru serviciile de intermediere este aplicabila regula generala reglementata prin  art. 278 alin. (2) conform careia locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul acestora. Astfel, in situatia prezentata, locul prestarii este in Romania deoarece beneficiarul este societatea hoteliera din Romania. Pentru serviciul de intermediere primit, beneficiarul din Romania, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316,  datoreaza TVA in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa. Obligatia de plata este reglementata prin art. 307 "Persoana obligata la plata taxei pentru operatiunile taxabile din Romania" alin. (2) " (2) Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 316 alin. (4) sau (6). "
 
In lipsa unei facturi emise de catre prestator/intermediar, beneficiarul din Romania trebuie sa emita o autofactura pentru avansul platit, aspect reglementat, in mod expres, prin art. 320 "Alte documente " alin. (2) " (1) Persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata taxei in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2) - (4) si (6) si ale art. 308, trebuie sa autofactureze operatiunile respective pana cel mai tarziu in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, in cazul in care persoana respectiva nu se afla in posesia facturii emise de furnizor/prestator.

(2) Persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata taxei in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2) - (4) si (6), trebuie sa autofactureze suma avansurilor platite in legatura cu operatiunile respective cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a platit avansurile, in cazul in care persoana respectiva nu se afla in posesia facturii emise de furnizor/prestator, cu exceptia situatiei in care faptul generator de taxa a intervenit in aceeasi luna, caz in care sunt aplicabile prevederile alin. (1). "
 
In alta ordine de idei, de retinut este faptul ca, in cazul serviciilor de intermediere  in prestarea de servicii de cazare la hotel, nu sunt aplicabile prevederile exceptiei de la art. 278 alin. (2) reglementata prin  art. 278 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal. In acest caz, primirea unui serviciu de intermediere de la un prestator stabilit pe teritoriul comunitar, reprezinta pentru beneficiarul din Romania o achizitie intracomunitara de servicii a carei valoare se raporteaza, atat prin decontul de TVA cod 300, la randul 7 si 18, cu report la randul 7.1 si 18.1, cat si prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES, cu simbolul S. In lipsa facturii emise de catre prestator, se raporteaza valoarea autofacturii emise de catre beneficiar.
 
In ceea ce priveste valoarea serviciilor primite de la un intermediar stabilit pe teritoriul unui stat tert, raportarea se efectueaza, atat prin decontul de TVA cod 300, la randul 7 si 18, dar fara report la randul 7.1 si 18.1, cat si prin declaratia informativa cod 394, in cartusul F, alocat pentru operatiunile desfasurate cu persoane impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene. In acest sens, aduc drept argument prevederile din anexa 2  "INSTRUCTIUNI de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA", cod MFP 14.13.01.02/f" din O.P.A.N.A.F. nr. 3769  din 23 decembrie 2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA. Din aceasta anexa, la pct. 1 lit. b), rezulta ca declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal, care realizeaza achizitii de  servicii taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art. 278 din Codul fiscal, inclusiv achizitiile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2).  

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016