Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie de marfuri de la un furnizor strain si livrare. Ce tratament fiscal aplicam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Aug. 2014 Exclusiv
Tags: achizitie marfuri, furnizor, achizitie, baza impozabila, cod fiscal, bunuri taxabile

In analiza de mai jos, avem exemplul unei firme din Romania, platitoare de TVA si inregistrata in ROI, care face o achizitie de marfuri de la un furnizor din Elvetia. Marfa este cumparata de furnizorul din Elvetia de la o firma din Germania si va fi livrata pe teritoriul Germaniei in Romania, fara sa tranziteze teritoriul Elvetiei. Vom vedea astfel care este incadrarea ca achizitie (AIC sau import), care este obligatia firmei din Romania din punct de vedere al TVA-ului, precum si cum se va declara in D 390 si D 300 daca se considera ca e achizitie intracomunitara.


Deoarece bunurile sunt expediate de pe teritoriul Germaniei, conform art. 130^1, alin. (1) din Codul fiscal, operatiunea reprezinta o achizitie intracomunitara de bunuri, pentru firma din Romania.

In acest context, locul A.I.C. se considera a fi in Romania conform prevederilor art. 132^1 alin. (1) din Codul fiscal, prin care se reglementeaza in mod expres faptul ca  locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.

In situatia in care cumparatorul din Romania este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal, in Romania, obligatia de plata a TVA se materializeaza prin aplicarea regimului de taxare inversa utilizand formula contabila 4426 = 4427. Suma TVA datorata se determina prin aplicarea cotei standard TVA de 24% asupra bazei de impozitare a TVA al carui echivalent in lei se determina prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizorul din Elvetia. Baza de impozitare a TVA este reprezentata de valoarea in valuta facturata de catre furnizorul din Elvetia.    

Avand in vedere ca bunurile sunt expediate de pe teritoriul comunitar, inseamna ca vanzatorul din Elvetia are un sediu fix (un depozit) pe teritoriul Germaniei prin intermediul caruia realizeaza operatiuni din sfera de aplicare a TVA, respectiv  achizitii si livrari intracomunitare de bunuri, achizitii si livrari de bunuri pe teritoriul national al Germaniei. Din acest motiv, furnizorul din Elvetia este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA in Germania similar prevederilor art. 153 alin. (2) din Codul fiscal aplicabil in Romania. Astfel, pe factura emisa pentru livrarea efectuata trebuia mentionat si codul de TVA obtinut de la autoritatea fiscala din Germania.

Totusi, operatiunea reprezinta pentru firma din Romania o A.I.C., chiar daca furnizorul nu ii comunica, direct sau prin factura  un cod de TVA din Germania.

Cumparatorul bunurilor din Romania evidentiaza achizitia intracomunitara de bunuri in jurnalele de TVA si se raporteaza valoarea acesteia prin decontul de TVA cod 300, la urmatoarele randuri:

-    corespunzator rulajului creditor al contului 4427, la randul 5 "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)", dar fara  reportarea la randul 5.1 "Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara" daca nu primeste un cod valid de TVA de la furnizor.    
-    corespunzator rulajului debitor al contului 4426 la randul 18 "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)...", dar fara  reportarea sumei la randul 18.1 "Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din  care a avut loc livrarea",

Valoarea operatiunii se raporteaza si prin declaratia cod 390 VIES cu simbolul A, fie cu codul valid de TVA al furnizorului dupa verificarea acestuia in sistemul VIES, fie fara codul de TVA din Germania.

In lipsa codului valid de TVA al furnizorului pe factura ca document de livrare, in OMFP 76 din 21 ianuarie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare",  se fac urmatoarele precizari:

"NOTA:
1. Pentru achizitii intracomunitare de bunuri taxabile in Romania, in cazul in care furnizorul nu comunica un cod valabil de TVA, dar bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, achizitia se declara in declaratia recapitulativa, astfel:

Coloana "Tara" - codul tarii membre din care s-a efectuat livrarea intracomunitara.
Coloana "Cod operator intracomunitar" - nu se va inscrie nimic.

Coloana "Denumire/Nume, prenume operator intracomunitar" - se va inscrie denumirea/nume, prenume al furnizorului care a emis factura.


Coloana "Tipul operatiunii" - se va inscrie "A".

Coloana "Baza impozabila" - valoarea tranzactiei/tranzactiilor efectuate in perioada de raportare cu respectivul furnizor (baza impozabila pentru calculul TVA stabilita potrivit prevederilor titlului VI din Codul fiscal)."

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Achizitie de marfuri de la un furnizor strain si livrare. Ce tratament fiscal aplicam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016