Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Distribuire bunuri la lichidarea voluntara. Regim fiscal TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Oct. 2019 Exclusiv
Tags: colectare tva, transfer drept de proprietate, dizolvare voluntara

O societate platitoare de TVA detine un teren construibil. Societatea, care se afla in dizolvare voluntara cu lichidare, nu a dedus TVA la achizitie si nici ulterior la eventuale amenajari. Astfel, se decide distribuirea terenului asociatului unic, prin lichidare.

Aceasta distribuire va fi cu TVA, conform art 292 alin 2 lit f, sau, avand in vedere art 270 alin 5, va fi fara TVA?
 

Raspunsul specialistului


Din informatiile prezentate, nu rezulta daca terenul respectiv a fost dobandit de la:

1) persoana fizica, neimpozabila din punct de vedere al TVA. In acest caz, nu poate fi vorba despre deducerea TVA deoarece persoana fizica nu era obligata sa colecteze TVA la vanzarea terenului;

2) o persoana impozabila, dar neinregistrata in scopuri de TVA. Similar primei situatii, la achizitie, nu s-a  primit o factura cu TVA, caz in care nu poate fi vorba despre exercitarea dreptului de deducere;

3) o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care a aplicat regimul normal de taxare sau regimul de taxare inversa, dar societatea cumparatoare a  limitat integral dreptul de deducere a sumei TVA deductibile aferente deoarece la momentul achizitiei cunostea faptul ca terenul respectiv urma sa fie destinat realizarii de operatiuni scutite de TVA fara drept de deducere. In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 270 alin. (5) din Codul fiscal. Deci, poate fi vorba despre exercitarea unui drept de deducere doar in situatia in care cumparatorul primeste din partea furnizorului o factura cu TVA pentru care exercita sau nu exercita dreptul de deducere conform prevederilor legale. 

Tratamentul fiscal reglementat prin  art. 270 alin. (5) in cazul dizolvarii cu lichidare sunt similare prevederilor art. 292 alin. (2) lit. g) in cazul vanzarilor pentru care s-a limitat integral dreptul de deducere la achizitia bunurilor respective " (2) Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:..........g) livrarile de bunuri care au fost afectate unei activitati scutite, in temeiul prezentului articol, daca taxa aferenta bunurilor respective nu a fost dedusa, precum si livrarile de bunuri a caror achizitie a facut obiectul excluderii dreptului de deducere conform art. 297 alin. (7) lit. b) sau al limitarii totale a dreptului de deducere conform art. 298."Aceste prevederi sunt completate prin normele de aplicare de la pct. 56

"56. In cazul livrarii de bunuri a caror achizitie a facut obiectul limitarilor speciale ale dreptului de deducere, scutirea prevazuta la art. 292 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal se aplica numai in situatia in care achizitia bunurilor a facut obiectul limitarii totale a dreptului de deducere. Scutirea nu se aplica pentru livrarea bunurilor a caror achizitie a facut obiectul restrictionarii la 50% a dreptului de deducere. "
 
Astfel, inainte de  transferul dreptului de proprietate al terenului intr-o forma autentica incheiata la notar, trebuie sa analizati in care situatie din cele 3 posibile va aflati, caz in care la transfer, fie se colecteaza TVA daca va incadrati in situatia 1 sau 2, fie nu se colecteaza TVA, daca va aflati in situatia 3. 
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Distribuire bunuri la lichidarea voluntara. Regim fiscal TVA":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016