Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea aduce la cunostinta celor interesati ca prin O.P.A.N.A.F. 1462/2023 au fost aduse modificari si completari la procedurile de colectare a creantelor bugetare reprezentand TVA datorata de contribuabilii care aplica regimurile speciale prevazute de art. 314, 315 si 3152 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, dupa cum urmeaza:
In cazul contribuabililor care utilizeaza regimurile speciale si care nu au domiciliul fiscal pe teritoriul Romaniei, organul fiscal competent procedeaza la formularea unei cereri de asistenta reciproca la recuperare in conformitate cu prevederile titlului X «Aspecte internationale», cap. III «Asistenta reciproca in materie de recuperare a creantelor in baza regulamentelor europene si a Conventiilor internationale la care Romania este parte» din Legeanr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
In cuprinsul cererilor de recuperare transmise autoritatilor competente din alte state, organul fiscal competent indica contul in care se achita TVA, fiind aplicate in mod corespunzator dispozitiile Capitolului II „Procedura de evidenta si plata a sumelor reprezentand TVA in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare” din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 10/2022 pentru aprobarea unor proceduri de colectare a creantelor bugetare reprezentand TVA datorata de contribuabilii care aplica regimurile speciale prevazute de art. 314, 315 si 315^2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
In cazul contribuabililor care utilizeaza regimurile speciale si care au domiciliul fiscal pe teritoriul Romaniei, organul fiscal competent in administrarea obligatiilor fiscale datorate de acestia aplica in mod corespunzator prevederile Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.288/2019 privind procedura de transfer al sumelor recuperate in cadrul asistentei reciproce la recuperare si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, in vederea efectuarii procedurii de transfer al sumelor reprezentand TVA datorata de acesti contribuabili.
In vederea recuperarii TVA de plata si a obligatiilor fiscale accesorii aferente de la contribuabilii care utilizeaza regimurile speciale, organul fiscal competent procedeaza la formularea unei cereri de asistenta reciproca la recuperare in conformitate cu prevederile cap. II «Asistenta reciproca in materie de recuperare a creantelor legate de taxe, impozite, drepturi si alte masuri» sau cap. III «Asistenta reciproca in materie de recuperare a creantelor in baza regulamentelor europene si a Conventiilor internationale la care Romania este parte» ale titlului X «Aspecte internationale» din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
In cuprinsul cererilor de recuperare transmise autoritatilor competente din alte state, organul fiscal competent indica contul in care se achita TVA fiind aplicate in mod corespunzator dispozitiile Capitolului III “Procedura de evidenta si plata a sumelor reprezentand TVA in situatia in care Romania este stat membru de consum” din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 10/2022 pentru aprobarea unor proceduri de colectare a creantelor bugetare reprezentand TVA datorata de contribuabilii care aplica regimurile speciale prevazute de art. 314, 315 si 315^2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Baza legala: OPANAF 1462/2023 privind modificarea si completarea anexei nr. 1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 10/2022 pentru aprobarea unor proceduri de colectare a creantelor bugetare reprezentand TVA datorata de contribuabilii care aplica regimurile speciale prevazute de art. 314, 315 si 3152 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal publicat in Monitorul Oficial nr. 859/25.09. 2023.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
SAF-T Ghid de raportare corecta
Sursa: ANAF
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Achizitia intracomunitara: ce inseamna, noutati legislative si documente necesare pentru scutirea de TVAAgentiile de turism beneficiaza de un REGIM SPECIAL al TVAVanzare bunuri in regim de consignatieAchizitii servicii cazare pe teritoriul comunitar. Cum declaram operatiunile si ce regim TVA se aplica?Obligatii declarative pentru achizitie de utilaj din UE (microintreprindere neplatitoare de TVA)Ultimele articole
REGIM SPECIAL de scutire TVA pentru intreprinderile miciComert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UESambata, 30 noiembrie 2024, termen limita pentru depunerea formularului 398Firme inregistrate in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului. Cum poate fi anulat codul special de TVACalendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"