Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deducerea si colectarea TVA-ul aferent costurilor refacturate de Asociatia de proprietari

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Ian. 2020 Exclusiv
Tags: colectare tva, deducere tva, asociatie de proprietari

O microintreprindere detine si inchiriaza imobile catre persoane fizice si juridice. Chiria este facturata separat de costurile cu utilitatile. Aceasta este situatia de la care pornim in studiul de caz propus astazi.

Utilitatile sunt facturate de furnizori distinct, pe fiecare imobil in parte (energie, apa, gaze, internet) si refacturate de noi ulterior, ca atare, fara intentia de a obtine venituri, catre chiriasi. (Monografie: la primire facturi: %461,4426 = 401, la refacturare 4111=% 461, 4427).

Asociatia de Proprietari, neplatitoare de TVA, care factureaza fara TVA, are incluse costurile proprii fara TVA (salarii, cenzor, etc) dar si costuri refacturate pentru utilitatile comune (energie, apa, paza, etc, puratoare de TVA).
 
Se poate deduce si colecta TVA-ul aferent costurilor respective refacturate de Asociatie fara TVA?
 

Raspunsul specialistului


Nu se poate deduce TVA, in baza facturii de la asociatia de proprietari, avand in vedere ca asociatia nu este inregistrata in scop de TVA, chiar daca asociatia de proprietari a inclus si suma TVA facturata de catre furnizorii de utilitati ai asociatiei.
 
Conform art. 286 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, baza de impozitare nu cuprinde sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane si care apoi se deconteaza acesteia.
 
La pct. 31 alin. (4) – (6) din Normele metodologice se prevede ca:
 
„Pct. 31
 
(4) In cazul refacturarii de cheltuieli, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 7 alin. (4) sau, dupa caz, ale pct. 8 alin. (3). Totusi, structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 30 alin. (4) si (5), respectiv daca sunt cheltuieli cu impozite si taxe sau sunt cheltuieli accesorii, care cad in sarcina furnizorului/prestatorului in legatura cu operatiunile pe care le-a realizat, fiind recuperate de la client.
 
(5) Se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli, in sensul alin. (4), atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
 
a) persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
 
b) persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata.
 
(6) In masura in care persoana impozabila poate face dovada ca singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind indeplinite conditiile prevazute la alin. (5), nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza. Spre deosebire de situatia prezentata la alin. (3), in cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile. Se considera ca la aplicarea structurii de comisionar exigibilitatea pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de catre persoana care refactureaza cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operatiunilor refacturate. Pentru fiecare cheltuiala refacturata se va aplica regimul fiscal al operatiunii de refacturare, referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii refacturate.”
 
Prin urmare, consider ca, pentru cheltuielile care nu sunt scutie de TVA (energie, apa, paza, etc), veti aplica cotele de TVA pentru fiecare operatiunine in parte.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Deducerea si colectarea TVA-ul aferent costurilor refacturate de Asociatia de proprietari":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016