Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Colectam TVA pentru marfa degradata calitativ? Va oferim solutia

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: colectare tva, omfp 2861/2009, omfp 3512/2008, tva, marfa degradata

Avem urmatoarea situatie: o tipografie produce etichete pentru a fi aplicate pe diverse produse. Pentru optimizarea costurilor de productie si tinand cont de ritmicitatea comenzilor de la clienti, firma produce pe stoc mai mult decat comanda clientul. Etichetele vechi (care nu mai pot fi vandute) pot fi clasificate ca si "bunuri de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate"?



Daca tinem cont de prevederile pct. 6 alin. (12) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 5712003 privind Codul fiscal , in sensul art. 128 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, nu se considera livrare de bunuri cu plata bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:

a) bunurile nu sunt imputabile;
b) degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse in aceasta categorie si produsele accizabile pentru care autoritatea competenta a emis decizie de aprobare a distrugerii in cadrul antrepozitului fiscal;
c) se face dovada ca bunurile au fost distruse

Raspuns:

Asa cum rezulta din textul citat, cele trei conditii cumulative se aplica stocurilor degradate calitativ care nu mai pot fi valorificate. Pentru a beneficia de acesta prevedere legislativa, de a nu colecta TVA, in primul rind trebuie sa faceti dovada ca etichetele respective, refuzate de client, nu mai pot fi vindute nici macar sub costul de productie, cauza fiind faptul ca acestea, personalizate cu datele (cerintele) clientului, nu mai pot fi utilizate de alti beneficiari. Dovada o poate constitui comanda initiala si comanda ulterioara de anulare a celei initiale, ambele emise de client catre dvs.

De asemenea, trebuie sa aveti in vedere faptul ca ar intra sub prevederile acestui articol numai cantitatea de etichete comandata si refuzata de client, nu si cea produsa de dvs peste aceasta comanda.

Dovada ca bunurile au fost distruse trebuie sa fie orice dovada din care sa reiasa faptul ca etichetele nu vor reintra in circuitul economic. Astfel de dovezi pot fi:
- distrugerea efectiva a acestora, pe baza unui proces-verbal intocmit de o comisie numita in acest scop;
- predarea lor catre o firma de colectare de astfel de produse (din hirtie, din carton, din plastic etc) pe baza unui Aviz de insotire a marfii (Cod 14-3-6A) intocmit de dvs pe care veti mentiona "Fara factura-bunuri predate pentru distrugere". Aceasta firma va elibera, la rindul ei, un document de primire a cantitatii respective si va emite factura de prestari servicii.
 
Mentionam ca inainte de distrugerea lor efectiva trebuie efectuata inventarierea etichetelor, in urma careia va rezulta cantitatea de etichete degradate. Comisia de inventariere, pe baza procesului Verbal de inventariere, va propune conducerii societatii modalitatea de scoatere din gestiune a acestora. Conducerea va aproba modalitatea si se va intocmi Proces-Verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri materiale (Cod 14-2-3/aA).

Apoi se va proceda ori la distrugerea efectiva in cadrul firmei, ori la predarea catre o firma specializata.

Asadar, daca sint indeplinite cele trei conditii, puteti beneficia de prevederea din codul fiscal de a nu colecta tva.
 
Baza legala:
- OMFP 2861/2009 privind inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
- OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Colectam TVA pentru marfa degradata calitativ? Va oferim solutia":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016