Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Culturi agricole distruse de calamitati. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Iun. 2019 Exclusiv
Tags: regim tva, calamitate, activitate agricola

"O societate comerciala cu activitate agricola a infiintat cultura de rapita in anul agricol 2018-2019. Ca urmare a conditiilor meteo cultura a fost calamitata. Intrebare:Pentru produsele consumate la infiintarea culturii calamitate se colecteaza TVA? Referatul intocmit de administrator este suficient pentru astfel de situatii?"

Raspunsul specialistului


Inregistrarea productiei deteriorate  se realizeaza pe baza inventarierii.
Potrivit OMFP 2861/2009 inventarierea se efectueaza:
 
- cand sunt indicii ca exista lipsuri sau plusuri in gestiune;
- ca urmare a calamitatilor naturale sau a unor cazuri de forta majora;
- in alte cazuri prevazute de lege.
 
Pentru inregistrarea minusului aferent culturii se efectueaza inventarierea  in urma careia se incheie un proces verbal de inventariere prin care se constata distrugerea unei parti din productia de rapita.
Scaderea din gestiune precum si ajustarea TVA aferenta sunt inregistrate pe baza procesului verbal de inventariere ce va cuprinde  propuneri de casare a stocurilor in curs de executie.
 
Potrivit prevederilor pct. 78 alin. (10) din Normele metodologice, in  sensul art. 304 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor de natura celor prevazute la alin. (1) distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, in situatii cum ar fi, de exemplu, urmatoarele, dar fara a se limita la acestea:
a) calamitatile naturale si cauzele de forta majora, demonstrate sau confirmate in mod corespunzator;
b) furtul bunurilor demonstrat pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare;
c) contractele de leasing financiar avand ca obiect bunuri mobile corporale, altele decat bunurile de capital, care se reziliaza, iar bunurile nu sunt restituite de utilizator in termenul prevazut in contract, caz in care locatorul/finantatorul nu are obligatia sa efectueze ajustari ale taxei deduse daca face dovada ca a initiat si a efectuat demersuri pentru recuperarea bunului, indiferent daca la finalizarea acestor demersuri bunul este sau nu recuperat de catre societatea de leasing;
d) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate si pentru care se face dovada distrugerii;
 
La alin. (11) se precizeaza ca situatiile mentionate la alin. (10) nu sunt exhaustive, in orice alta situatie in care persoana impozabila aduce suficiente dovezi ca bunurile sunt distruse, pierdute sau furate, nu are obligatia ajustarii taxei.
 
Obligatia de a demonstra sau confirma in mod corespunzator ca bunurile au fost distruse, pierdute sau furate, in sensul art. 304 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, revine persoanei impozabile. In situatia in care organele de inspectie fiscala nu considera suficiente dovezile furnizate de persoana impozabila, acestea pot obliga persoana respectiva sa efectueze ajustarea taxei. Conform principiului proportionalitatii, organele fiscale nu pot solicita persoanei impozabile mai mult decat ceea ce este necesar pentru dovedirea incidentului care a condus la pierderea, distrugerea sau furtul bunului, astfel incat sarcina persoanei impozabile sa nu devina practic imposibila sau extrem de dificila.
In masura in care zona este declarata calamitata de catre autoritatile locale, nu este necesara ajustarea TVA.

In concluzie, in masura in care nu se poate dovedi cu documente existenta cauzelor obiective (documente emise de autoritatile locale) este necesara ajustarea TVA dedus la achizitia materiei prime, pesticide, energie, apa etc utilizate pentru infiintarea culturii de rapita.
 
Articol contabil:
                              635                =            4426 
“Cheltuieli cu alte impozite si taxe”   ”TVA deductibila”
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Culturi agricole distruse de calamitati. Regim TVA":
Rating:

Nota: 4.6 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016