Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce regim TVA se aplica pentru livrare de bunuri in lant?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Feb. 2015 Exclusiv
Tags: regim tva, bunuri, marfuri, furnizor, codul de tva, facturile de stornare

In cazul de mai jos, o societate platitoare de TVA achizitioneaza marfuri de la o alta societate, membra a unui grup. Furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in Romania. Marfa a plecat de la societatea mama a furnizorului, din Germania, iar facturarea s-a facut de societatea din Romania, conditia de livrare fiind EXW. Facturarea s-a facut cu TVA de 24% de pe codul de TVA din Romania. Ulterior furnizorul din Romania storneaza facturile cu TVA si emite altele fara TVA, pe considerentul ca marfa a sosit din UE direct la cumparator.



Vom vedea daca este corecta aceasta operatiune si ce documente sunt necesare, in cazul unui raspuns afirmativ, in afara de facturile de stornare si refacturare cu TVA (CMR). De asemenea, stabilim daca aceste achizitii trebuie declarate in declaratia D390.

Din informatiile furnizate intelegem ca are loc o operatiune de livrare in lant in care sunt implicate 3 societati:
-societatea A din Germania
-societatea B din Romania
-societatea C din Romania (societatea dvs.)
 
A livreaza bunurile catre B si B livreaza bunurile catre C. Bunurile sunt transportate de A direct la C.
 
Din perspectiva TVA au loc 2 livrari:

- Livrarea de la A la B, care intelegem ca este o livrare cu transport avand asociata o conditie de livrare EXW

- Livrarea de la B la C, care intelegem ca este o livrare fara transport intrucat exista un singur transport care se aloca primei relatii.
 
In acest context, livrarea de la A la B este impozabila in Germania conform art. 132 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. Fiind o livrarea intracomunitara, mai mult ca sigur aceasta este scutita de TVA conform corespondentului din legislatia germana a art. 143 alin. (2) din Codul fiscal. B realizeaza o achizitie intracomunitara pentru care are obligatia de a plati TVA in Romania prin procedeul taxarii inverse. Societatea B are obligatia de a raporta aceasta achizitie intracomunitara in VIES prin depunerea declaratiei 390.
 
Livrarea de la B la C este impozabila in Romania conform art. 132 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal. Societatea obligata la plata TVA este societatea B conform prevederilor art. 150 alin. (1) din Codul fiscal. In acest sens societatea B efectueaza o livrare locala pentru care emite factura cu TVA 24%.
 
In concluzie, consideram ca nu se impune corectia descrisa de dvs. intrucat livrarea de la B la C este o livrare fara transport taxabila in Romania de catre furnizor.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce regim TVA se aplica pentru livrare de bunuri in lant?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016