Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Conventii civile incheiate cu asociatiile de proprietari. CASS

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Sep. 2010
Tags: legea 95/2006, conventii civile, codul civil, ordinul 617/2007

de Rodica MantescuIntrebare: Pentru personalul remunerat pe baza de conventii civile in cadrul unei asociatii de proprietari, contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza doar individual ...

de Rodica Mantescu

Intrebare: Pentru personalul remunerat pe baza de conventii civile in cadrul unei asociatii de proprietari, contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza doar individual sau si din partea angajatorului? Aceasta retinere se declara si la fisc sau numai la Casa de sanatate?

Raspuns (valabil la 27-Sep-2010): Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate in cazul veniturilor obtinute in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil este reglementata de Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. 

In momentul incheierii conventiei/contractului civil, persoanele fizice care obtin venituri din activitati desfasurate pe baza acestor contracte/conventii civile trebuie sa-si exercite in scris optiunea cu privire la modalitatea de impunere, prin considerarea veniturilor ca:

(1) venit din activitati independente;
(2) venit din alte surse.

Conditiile in care se datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate sunt distincte dupa cum beneficiarul veniturilor obtinute in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil a optat pentru  considerarea veniturilor ca venituri din activitati independente sau venituri din alte surse.

In situatia considerarii venitului obtinut drept „venit din activitati independente”, obligatia platii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate rezulta din dispozitiile art. 215 alin. (3) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, potrivit carora aceasta obligatie revine si persoanelor care exercita profesii libere sau celor care sunt autorizate, potrivit legii, sa desfasoare activitati independente.

De asemenea, potrivit art. 257 alin. (3) din aceeasi lege, contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se calculeaza asupra tuturor veniturilor in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si alte venituri.

Contributia persoanelor care exercita profesii libere sau avizate potrivit legii sa desfasoare activitati independente se plateste trimestrial.

In cazul in care beneficiarul venitului opteaza pentru impozitarea venitului ca „venit din alte surse”, in ceea ce priveste contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, devin aplicabile dispozitiile art. 257 alin. (2) lit. f) din Legea 95/2006.

Potrivit acestor dispozitii, contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de autor realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a)-e) si alin. (21), respectiv art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.

Veniturile prevazute la alin. (2) lit. a)-e) si alin. (21), respectiv art. 213 alin. (2) lit. h) sunt:

a. venituri din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b. venituri impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c. venituri din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d. indemnizatiile de somaj;
e. venituri din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
f. venituri care sunt neimpozabile;
g. veniturile din pensii pana la limita supusa impozitului pe venit.


Daca modalitatea de impunere aleasa  este „venit din alte surse”, persoana fizica care obtine aceste venituri din conventii civile si concomitent realizeaza veniturile prevazute la lit.a)-g) nu datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate.

In conformitate cu prevederile art. 259 alin. (4) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, persoanele care nu sunt salariate, dar au obligatia sa isi asigure sanatatea [...], sunt obligate sa comunice direct casei de asigurari alese veniturile, pe baza declaratiei de asigurare, in vederea stabilirii si achitarii contributiei la asigurarile sociale de sanatate.

Asadar, asociatia de proprietari nu are obligatia sa declare contributia la sistemul asigurarilor sociale aferenta veniturilor obtinute de persoane fizice in baza  contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil. De asemenea, asociatia de proprietari nu datoreaza contributia angajatorului la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (5,2%).

Insa, asociatia de proprietari datoreaza contributia angajatorului la sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru veniturile obtinute in baza contractului de mandat de presedintele asociatiei de proprietari si de membrii comitetului executiv.

Contributia la asigurarile sociale de sanatate se datoreaza in baza prevederilor art. 257 alin. (2) lit. a) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, potrivit carora, contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit.

Presedintele si membrii comitetului executiv datoreaza contributia individuala (5,5%) la asigurarile sociale de sanatate, indiferent daca realizeaza venituri si din alte surse si indiferent de nivelul acestor venituri.

Asociatiile de proprietari la care isi desfasoara activitatea presedintele si membrii comitetului executiv datoreaza contributia angajatorului (5,2%) intrucat veniturile respective sunt asimilate salariului din punctul de vedere al legislatiei fiscale si intra in fondul de salarii realizat, conform art. 258 alin. (2) din Legea 95/2006 si art. 3 din Normele metodologice aprobate prin Ordinul 617/2007.

Obligatia virarii ambelor contributii revine asociatiei de proprietari, care plateste remuneratia presedintelui si membrilor comitetului executiv, conform art. 257 alin. (7) din Legea 95/2006, prin mentionarea acestuia la categoria „CT” in Lista nominala cuprinzand persoanele asigurate pentru care se plateste contributia de asigurari sociale de sanatate (anexa nr. 2a).

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Conventii civile incheiate cu asociatiile de proprietari. CASS":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Cumul indemnizatie salariu. Contributii sociale
Mai multe articole despre Ordinul 617/2007
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016