keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Vanzare bunuri in regim de consignatie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Apr. 2012 Exclusiv
Tags: consignatie, inregistrari contabile, hg 44/2004, tva, omfp 3512/2008, legea 287/2009

Stabilim prin cele ce urmeaza care sunt implicatiile din punct de vedere al TVA, in cazul in care o firma inregistrata in scopuri de TVA in Romania intermediaza vanzarea - cumpararea de autoturisme rulate intre persoane fizice, in regim de consignatie. Vom vedea in ce masura este corecta facturarea catre persoana fizica, care achizitioneaza autoturismul rulat, doar a comisionului la care se adauga TVA si care sunt notele contabile aferente acestei tranzactii.




Raspuns:

Vanzarea bunurilor in regim de consignatie este prevazuta la art.2054-2063 din Codul civil , adoptat prin Legea 287/2009, republicata, cu modificarile ulterioare. Prin contractul de consignatie se realizeaza un serviciu de intermediere, si anume consignantul (unitatea de consignatie) se angajeaza sa livreze bunuri consignatarului (deponentul, persoana fizica sau juridica) pentru ca acesta din urma sa gaseasca un cumparator pentru aceste bunuri.

Din punct de vedere al TVA, baza legala este art.129 alin. (2) din Codul fiscal , ce stabileste ca "atunci cand o persoana impozabila, care actioneaza in nume propriu, dar in contul altei persoane, ia parte la o prestare de servicii, se considera ca a primit si a prestat ea insasi serviciile respective".

Din punctul de vedere al exigibilitatatii TVA  art. 134^1  alin. (2 ) din Codul fiscal stabileste ca  "pentru bunurile livrarte in baza uni contract de consignatie, se considera ca livrarea bunurilor de la consignant la consignatar are loc la data la care bunurile sunt livrate de consignatar clientilor sai", coroborat cu pct. 7 si 16 din HG 44/2004 , privind normele de aplicare a Codului fiscal . Consignatarul actioneaza in nume propriu, dar in contul consignantului, cand livreaza bunurile catre cumparatori.

Baza de impozitare pentru TVA este reglementata de art. 137 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal ca fiind  "pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, altele decat cele prevazute la lit. b) si c), din tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni.

In acelasi timp amintim ca pentru bunurile ce nu sunt noi si pentru care nu s-a dedus TVA pentru achizitiile de la persoane fizice neinregistate in scopuri de TVA, se poate utiliza un regim special de TVA, conform art. 152^2 din Codul fiscal , cand se va aplica TVA numai la marja de profit, situatie de altfel remarcata si de dvs.

Astfel putem retine:
a)    Pentru vanzarile prin consignatie se poate aplica regimul normal al TVA, situatie destul de rar intalnita, astfel incat sa fie ignorata in practica, datorita platii unei sume mai mari a TVA;
b)    Se aplica un regim special al TVA, cu plata taxei la comisionul realizat (marja de profit) atunci cand achizitiile sunt de la persoane fizice ce nu au dedus TVA la bunurile vandute prin consignatie, situatia cea mai des intalnita si pe care noi o vom analiza in continuare, avand in vedere precizarea ca autoturismele sunt achizitionate de la persoane fizice.

Reamintim si documentele ce se intomesc privind evidenta contabila, conform OMFP 3512/2008 , privind documentele utilizate in activitatea financiar contabila:
- Bon de primire in consignatie - cod 14-3-2;
- Borderou de primire a obiectelor in consignatie - cod 14-6-14;
- Borderou de iesire a obiectelor din consignatie - cod 14-6-15.

Normele pentru art. 152^2 din Codul fiscal , obliga la emiterea unei autofacturi ce justifica achizitia autoturismului din punct de vedere al TVA, cand bunurile sunt achzitionate de la persoane fizice.

Elementele minimale ale acestei autofacturi sunt enumerate la pct. 64 alin. (4) lit. e) din HG 44/2004 , dupa cum urmeaza:
  e) va emite o factura prin autofacturare catre fiecare furnizor de la care achizitioneaza bunuri supuse regimului special si care nu este obligat sa emita o factura. Factura emisa prin autofacturare trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:   

    1. numarul de ordine si data emiterii facturii;

    2. data achizitiei si numarul cu care a fost inregistrata in jurnalul special de cumparari prevazut la lit. a) sau data primirii bunurilor;

    3. numele si adresa partilor;

    4. codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile revanzatoare;

    5. descrierea si cantitatea de bunuri cumparate sau primite;

    6. pretul de cumparare, care se inscrie in factura la momentul cumpararii pentru bunurile in regim de consignatie.

Pentru valoarea bunurilor primite in consignatie, TVA colectata nu se inscrie in mod distinct pe facturile fiscale sau alte documente legale care se predau cumparatorului, nefiind deductibila de catre cumparator. Pentru evidentierea corecta a TVA din acest tip de operatiuni  trebuie sa existe jurnale de vanzari sau, dupa caz, borderouri de vanzari (incasari), separate de operatiunile pentru care se aplica regim normal de TVA, in care se evidentiaza numai totalul documentelor de vanzare, inclusiv TVA, precum si jurnale de cumparari separate, in care se evidentiaza cumpararile de bunuri  destinate a fi vandute in regim de consignatie.

Factura de vanzare catre beneficiar va fi emisa pentru valoarea totala a bunurilor, fara a fi evidentiata distinct valoarea TVA (valoarea de intrare, comisionul si valoarea TVA).

Pentru  reflectarea in contabilitate a operatiunilor desfasurate in regim de consignatie la unitatile de consignatie, societatea va inregistra:

a)la primirea bunurilor se inregistreaza extracontabil valoarea  primita in regim de consignatie:
 Debit 8033 =  valoarea de intrare

b)livrarea  bunurilor la pretul de vanzare
 5311/5121 = %
          707 valoarea de intrare
 708 valoarea comisionului
 4427 TVA calculata la  valoarea comisionului

c) inregistrarea valorii bunurilor primite in consignatie
 371 = 401 valoarea de intrare a bunului fara TVA

d)inregistrarea comisionului si a TVA neexigibil
371=%
378 valoare comision
4428 TVA neexigibil

e) se descarca gestiunea cu valoarea bunurilor vandute
% = 371 valoarea de vanzare
607 valoarea de intrare
378 valoare comision
4428 TVA neexigibil

f)si concomitent  scoaterea din evidenta a bunurilor
Credit 8033 valoarea de intrare

g) achitarea drepturilor deponentilor
401 = 5311/5121 valoarea facturii de intrare a bunurilor


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Legislatie"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016