Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Calcul plafon scutire TVA 2012. Reluarea activitatii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: calcul plafon scutire, societate, inactivitate temporara, plafon, oug 24/2012, tva

Analizam cazul unei societati infiintate in 2008 si aflata in inactivitate temporara pana in mai 2012, care isi reia activitatea. Ulterior reluarii activitatii, a fost solicitat cod de TVA, acesta fiind anulat pe perioada suspendarii. Societatea doreste sa devina neplatitor de TVA. In acest moment este platitor de TVA trimestrial. Vom stabili daca, in situatia in care societata depune in octombrie documentatia pentru a deveni neplatitor de TVA, decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA va fi valabila cu 01.11.2012. De asemenea, potrivit plafonului de TVA actual, pentru perioada ramasa pana la 31.12.2012, vom stabili cat poate sa factureze societatea fara a depasi plafonul: 220.000 lei sau recalculat pentru numarul de luni de cand devine neplatitor de TVA.

Raspuns:

Din pacate, legiuitorul nu a prevazut ca poate sa existe si aceasta posibilitate in realitate, respectiv reactivarea unei societati inactive cu inregistrare in scopuri de TVA in acelasi an, ce doreste sa renunte la inregistrarea in scopuri de TVA.
 
Astfel, in mod similar, cu aplicare imediata sunt prevederile de la art. II lit. e) si f) din OUG 24/2012, ce stabilesc cateva masuri tranzitorii, aplicabile de catre persoanele impozabile ce solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA.
 
Pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in anul 2012, se poate solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA, in semestrul al II lea, daca plafonul cifrei de afaceri aflate in sfera TVA, realizat in anul 2012, este mai mic de 220.000 lei. Subliniem in mod expres ca acest plafon nu este recalculat in functie de numarul de luni de activitate.
 
Pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA anterior anului 2012, se necesita respectarea a doua conditii, in vederea solicitatii anularii inregistrarii in scopuri de TVA:

-    cifra de afaceri din sfera TVA din anul precedent, adica in 2011,  sa fie mai mica de 119.000 lei, conditie indeplinita de societatea dvs, avand in vedere inactivitatea avuta in acest an;
-    cifra de afaceri din sfera TVA din anul 2012 sa fie mai mica de 220.000 lei, nu se prevede recalcularea plafonului proportional cu numarul de luni de activitate.

Astfel, in concluzie, noi consideram ca puteti solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA in al II lea semestru din 2012 daca plafonul cifrei de afaceri este mai mic de 220.000 lei, fara a fi recalculat proportional cu numarul de luni de activitate.
 
Procedura este cunoscuta si reglementata de art. 152 alin. (7) din Codul fiscal, si se realizeaza prin depunerea declaratiei 096 "Declaratie de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA".
 
Aceasta se depune in primele 10 zile ale lunii urmatoare perioadei fiscale avute de societatea dvs, iar daca solicitarea se face dupa trimestrul al III lea 2012, pana pe data de 10 octombrie 2012.
 
Autoritatea fiscala are obligatia sa comunica decizia luata, pana pe data de 31 octombrie 2012. Pana pe data de 25 noiembrie, chiar daca aveti perioada fiscala trimestrul, aveti obligatia depunerii ultimului decont de TVA.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Calcul plafon scutire TVA 2012. Reluarea activitatii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016