Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Leasing financiar. Regim TVA. Cheltuieli deductibile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: deducere, amortizarea, leasing financiar, tva, cheltuieli deductibile

Vom stabili mai jos cum se va deduce TVA-ul la avans, rate si comisioane in cazul unei societati care a achizitionat prin leasing financiar un autoturism pentru unul dintre asociati. Vom vedea, totodata, daca acele cheltuieli cu amortizarea, cu taxa de poluare, cu dobanda si orice alte cheltuieli legate de acest autoturism sunt deductibile.


Solutia consultantului:

Dupa cum se cunoaste, prin OUG 24/2012, au fost modificate prevederile privind deducerea costurilor in legatura cu autovehiculele cu masa pana la 3500 kg si pana la 9 pasageri, in sensul ca aceste costuri sunt deductibile limitat la 50%, incepand cu 01.07.2012.
 
Prevederi similare cu deducere 50% se refera atat la TVA in legatura cu aceste costuri, cat si la TVA aferenta achizitiei, importului, achizitiei intracomunitare sau leasingului de autoturisme, conform art. 21 alin. (4) lit. t) coroborat cu art. 145^1 din Codul fiscal.
 
Subliniem acest aspect, faptul ca incepand cu 01 iulie 2012, deducerea limitata a TVA se aplica atat pentru avans, rate, cat si pentru valoarea reziduala in cadrul contractelor de leasing, chiar daca acestea sunt semnate anterior datei de intrare in vigoare a noului act normativ.
 
Fac exceptie de la aceste limitari si pot fi deduse integral costurile si TVA pentru autoturismele utilizate in mod exclusiv in activitati economice sau intr-una din exceptiile stabilite de cele doua temeiuri normative amintite anterior.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Vezi detalii

Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii


Aplicare efectiva a acestor prevederi a fost adopta prin HG 670/13.07.2012, ce modifica normele de aplicare a Codului fiscal, iar opinia noastra de mai jos este exprimata in temeiul pct. 45^1 din HG 44/2004, dupa modificarile aferente.
 
Legiuitorul a detaliat ca se refera la costurile directe cu autoturismul cum sunt: combustibili, lubrifianti, piese de schimb, reparatii, revizii, asigurari, chirii dar si la roviniete, impozite locale, dobanzi si comisioane, diferente de curs daca sunt aferente acestor autoturisme.
 
In costuri intra si partea de TVA nedeductibila aferenta achizitiilor/costurilor,  anterior aplicarii procentului de 50% deducerea la calulul impozitului pe profit, avand in vedere prevederi similare de deducere limitata la 50% si pentru TVA.
 
Face exceptie de la deducerea la 50% cheltuiala cu amortizarea autoturismului, ce ramane deductibila conform reglementarilor generale aplicabile pentru amortizare.
 
Ce se intelege prin utilizare in mod exclusiv economic?

Legiutorul stabileste ca se va intelege prin folosinta in mod exclusiv economic, utilizarea la deplasarile catre clienti sau furnizori in tara si in straintate, deplasari in locatii unde se afla puncte de lucru ale entitatii economice, deplasari la banca, vama, autoritati fiscale, deplasarea la posta, utilizarea autovehiculului de persoane cu atributii de conducere in exercitarea activitatii, deplasari pentru interventii.
 
Deoarece legiutorul a stabilit ca exemplele de mai sus nu sunt limitative, putem afirma ca utilizarea autovehiculului este in mod exclusiv economic daca se utilizeaza pentru activitatea respectivului operator economic, iar in lipsa utilizarii autoturismului activitatea acestuia fie nu se realizeaza fie este afectata.
 
Cum se justifica utilizarea exclusiv economica ?
 
Justificarea utilizarii in scopuri economice se face pe baza documentelor justificative pentru diferitele tipuri de cheltuieli, inregistrate dupa natura acestora, iar pentru costurile cu combustibilii, justificarea deducerii se realizeaza prin intocmirea foilor de parcurs.
 
Foile de parcurs trebuie sa contina minim urmatoarele informatii:
- categoria de vehicul utilizat;
- scopul si locul deplasarii;
- numarul de kilometri parcursi;
- norma proprie de consum de carburant pe kilometru parcurs.
 
In lipsa foilor de parcurs, deducerea este limitata la 50% atat pentru costuri, cat si pentru TVA.
 
Exemplu de aplicare a reglementarii: Se efectueaza o reparatie, la un autoturism de persoane, in valoare de 1000 lei + TVA (240) lei. Datorita neutilizarii in mod exlusiv in activitati economice, deducerea atat la TVA cat si la impozitul pe profit este de 50%.
Determinam TVA deductibila = 240 x 50% = 120 lei
Determinam TVA nedeductibila = 240 x 50% = 120 lei
Cuprinderea in costuri a TVA nedeductibila = 1000 + 120 = 1120 lei
Determinare cheltuiala deductibila la impozitul pe profit = 1120 x 50% = 560 lei
Determinare cheltuiala nedeductibila la impozitul pe profit = 1120 x 50% = 560 lei
 
Inregistrari contabile:

4426 "TVA deductibila" = 401 "Furnizori" cu suma de 240 lei
611 "Cheltuieli cu reparatii" = 4426 "TVA deductibila" cu suma de 120 lei reprezentand 50% din valoarea TVA, devenita componenta a costului
611 "Cheltuieli cu reparatii" = 401 "Furnizori" cu suma de 1000 lei
Prin calcul extracontabil, la stabilirea impozitului pe profit, se va tine cont de suma din contul 611 ce este cheltuiala nedeductibila.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Leasing financiar. Regim TVA. Cheltuieli deductibile":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Comentarii 2 comentarii

iuri 2012-11-14 10:01:41

Si daca autoturismul a fost achizitionat in dec 2011 in leasing ce se intampla cu ratele , comisioanele si tva pentru platile dupa 01 iulie 2012. Multumesc anticipat pentru raspuns

Moca Ionel 2012-11-14 08:56:03

Stimate doamne, stimati domni autori ai acestui material, ati scapat din vedere un lucru elementar: -daca operatorul economic a "achizitionat prin leasing financiar un autoturism pentru unul dintre asociati", inseamna ca el este destinat utilizarii de catre acest asociat, nicidecum in scopul activitatii economice a societatii. In concluzie, consider ca, in cazul in speta ar trebui aplicate prevederile Codului fiscal art.21 alin.4 lit.e conform carora sunt nedeductibile "cheltuielile fAcute A(R)n favoarea acA?ionarilor sau asociaA?ilor"; pe cale de consecinta devine nedeductibila si taxa pe valoarea adaugata aferenta acestor cheltuieli. Demonstratia dumneavoastra trebuie acceptata cu referire generala, nicidecum la situatia luata ca exemplu. In rest, va propun mai multa atentie, deoarece renumele se mentine numai prin seriozitate.

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016