keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Servicii accesorii transportului. Cand sunt operatiunile scutite cu drept de deducere?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Mar. 2014 Exclusiv
Tags: tva, deducere, transport, cod fiscal, persoana impozabila, scutire taxa, drept de deducere, operatiuni scutite

Pentru a identifica operatiunile scutite cu drept de deducere, pornim de la cazul unei societati romane care efectueaza un transport de bunuri din Romania in Republica Moldova si care a comandat accesoriile transportului firmei romane de comisionari vamali societate romaneasca stabilita in Romania. Vom vedea astfel daca societatea de comisionari care intocmeste accesoriile transportului inclusiv documentatia pentru transport va beneficia de scutirea de TVA pentru exportul de bunuri.



Avand in vedere ca relatia contractuala este intre societatea de transport din Romania si prestatorul serviciilor din Romania (comisionarul vamal), serviciile accesorii transportului de marfa (manipulare, incarcare, descarcare, etc.) nu beneficiaza de regimul de scutire cu drept de deducere reglementat prin art. 143 alin. (1) lit.  c) deoarece nu sunt legate "direct" de exportul de bunuri conform cerintelor

"  (1) Sunt scutite de taxa:…. c) prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului, altele decat cele prevazute la art. 141, legate direct de exportul de bunuri;".
Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la art. 4 din O.M.F.P. nr.  2222 din 22 decembrie 2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare cu ultima modificare efectuata prin O.M.F.P. nr. 1708 din 14 decembrie 2012 pentru modificarea si completarea unor ordine ale ministrului finantelor publice   " (1) Sunt scutite de taxa, potrivit prevederilor art. 143 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului, altele decat cele prevazute la art. 141 din Codul fiscal, legate direct de exportul de bunuri.".
 
Operatiunea ar fi scutita de taxa numai in situatia in care relatia contractuala ar fi  intre prestatorul din Romania si beneficiarul exportului de bunuri
(cumparatorul din Republica Moldova). In acest sens aduc drept argument prevederile art. 4 alin.  (6) din O.M.F.P. nr. 2222/2006 cu modificarile si completarile ulterioare   prin care se reglementeaza faptul ca scutirea de taxa prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, pentru serviciile accesorii transportului legat direct de exportul de bunuri, se justifica de catre prestatorul serviciilor numai daca  locul prestarii serviciilor este considerat a fi in Romania in conformitate cu prevederile art. 133 din Codul fiscal. Conform prevederilor art. 133 alin. (2) locul prestarii serviciilor este considerat locul unde este stabilit beneficiarul care utilizeaza serviciile respective.

In situatia prezentata, beneficiarul serviciilor accesorii transportului este societatea de transport din Romania, motiv pentru care  serviciile accesorii prestate sunt taxabile in Romania.

Beneficiaza de regimul de scutire cu drept de deducere doar societatea de transport din Romania care a incheiat un contract de prestari servicii cu beneficiarul din Republica Moldova. In acest caz se considera ca  serviciile accesorii prestate (chiar daca serviciile respective sunt cumparate de la un alt prestator)  sunt legate "direct" de exportul de bunuri.  Justificarea incadrarii corecte a serviciilor prestate in categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere se efectueaza de catre transportator pe baza urmatoarelor documente reglementate prin O.M.F.P. nr. 2222/2006 la art. 4 alin. (6):

-    contractul incheiat cu beneficiarul;
-    factura completata cu  informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
-    documentele din care sa rezulte ca sunt serviciile prestate sunt  accesorii unui transport de bunuri exportate din Comunitate.

In concluzie, prestatorul (comisionarul vamal) trebuie sa emita factura cu TVA colectata pe numele beneficiarului acestor servicii (societatea de transport). Pentru serviciile astfel "cumparate" beneficiarul din Romania isi exercita dreptul de deducere deoarece respecta conditia de la art. 145 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal "Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:…..

 c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 si 144^1".


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016