keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Operatiuni impozabile: Cesionare drepturi de autor pentru studii de cercetare (speta ANAF)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Oct. 2019
Tags: cesionare drepturi de autor, operatiuni impozabile, sfera de aplicare a tva

In baza de date cu intrebari si raspunsuri a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala este tratata o speta privind drepturile de autor. In cele ce urmeaza, vom vedea, de la specialistii ANAF, daca cesionarea drepturilor patrimoniale de autor se include in sfera de aplicare a TVA.

“Activitatea desfasurata de o persoana fizica cetatean roman catre o alta persoana fizica cetatean din UE, privind cesionarea drepturilor patrimoniale de autor sub forma studiilor de cercetare stiintifica in baza a trei contracte succesive ce depasesc intr-un an 50.000 euro fiecare, se include in sfera de aplicare a TVA?”

Raspuns ANAF

Potrivit prevederilor din Codul fiscal din punctul de vedere al taxei sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
”a) operatiunile care, in sensul art. 270 - 272, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 275 si 278;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 269 alin. (1), actionand ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 269 alin. (2).”

In Codul fiscal este definita atat notiunea de activitate economica, cat si cea de persoana impozabila, astfel:

Este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice de natura celor enumerate in textul de lege, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati. In sensul taxei pe valoarea adaugata, activitatile economice cuprind activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor liberale sau asimilate acestora. De asemenea constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate. (...)

Prin urmare, activitatea desfasurata de o persoana fizica cetatean roman catre o alta persoana fizica cetatean din UE, privind cesionarea drepturilor patrimoniale de autor sub forma studiilor de cercetare stiintifica in baza a trei contracte succesive ce depasesc intr-un an 50.000 euro fiecare, reprezinta o activitate economica cu caracter de continuitate, materializata prin incheierea mai multor contracte succesive, care se include in sfera de aplicare a TVA. Caz in care, persoana fizica cedenta este o persoana impozabila din punct de vedere al TVA, careia ii revine obligatia de a solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, in termen de 10 zile de la sfarsitul perioadei in care a fost atins sau depasit plafonul de scutire prevazut de Codul fiscal, in vigoare la momentul exigibilitatii operatiunii care a dus la depasirea plafonului.

Baza legala: Legea nr 227 / 2015 articolul 268 alin. (1), art. 269 alin. (1), (2), (4), art. 310 alin. (1), art. 316 alin. (1).

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016