keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Deductibilitatea TVA in cazul modernizarii unei cladiri cu un contract de comodat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Sep. 2011 Exclusiv
Tags: contract de comodat, tva, legea 51/1995, inregistrari contabile

Valabil la 2.09.2011 - O societate are responsabilitatea de a efectua si de a plati toate reparatiile in cazul unui spatiu pentru care detine un contract de comodat. Astfel, societatea efectueaza lucrari de reparatie a sediului cu forte proprii pentru care achizitioneaza materialele de constructii necesare. In plus, in afara acestor lucrari de reparatie si modernizare, societatea achizitioneaza si diverse obiecte de inventar pentru dotare. In consecinta, vor fi identificate si enumerate implicatiile fiscale pentru deducerea acestor cheltuieli impreuna cu deducerea TVA.


Se recomanda, mai intai de toate, ca respectivul contract de comodat incheiat intre o persoana fizica in calitate de comodant si o societate comerciala in calitate de comodatar sa fie incheiat in forma autentica in fata unui notar public sau in fata unui avocat in baza prevederilor articolului 3 alin. (1) lit. c) din Legea 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Prin aceasta procedura se atesta identitatea partilor, a continutului actului si a datei certe a acestuia. 
     
Societatea are astfel garantia faptului ca acest document este legal valabil, fara a exista riscul ca organul de inspectie fiscala sa considere nedeductibila la determinarea profitului impozabil cheltuiala cu amortizarea investitiei (amenajare, modernizare, transformare) sau cheltuiala cu reparatia. In al doilea rand, in functie de natura si complexitatea lucrarilor, din punct de vedere contabil trebuie sa aveti in vedere faptul ca valoarea lucrarilor se poate inregistra prin selectarea uneia din urmatoarele doua alternative:
 
- pe cheltuieli de exploatare prin inregistrarea cheltuielilor direct prin debitul contului 611 " Cheltuieli cu intretinerea si reparatiile" in corespondenta cu creditul contului 401"Furnizori";
- pe investitii prin inregistrarea valorii materialelor achizitionate prin debitul contului 3021 "Materiale auxiliare" in corespondenta cu creditul contului 401"Furnizori" si ulterior, pe masura consumarii acestora prin formula 6021 = 3021. In cazul investitiei, trebuie efectuata si inregistrarea productiei de imobilizari corporale:
        231                             722
     "Imobilizari corporale               "Venituri din productia
     in curs de executie"                    de imobilizari corporale"
 
   Receptia finala a investitiei care urmeaza a fi amortizata se inregistreaza prin formula contabila:
            212         =            231
          " Constructii"           "Imobilizari corporale
                                  in curs de executie"
 
D.p.d.v. al impozitului pe profit, in baza prevederilor art. 24 alin. (3) lit. a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal sunt considerate mijloace fixe amortizabile investitiile efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul unor contracte de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune sau altele asemenea. Contractul de comodat poate fi incadrat la "altele asemenea". La punctul 70^2, din Normele metodologica de aplicare a articolului 24 alin. 11 litera c), amortizarea fiscala a cheltuielilor cu investitiile efectuate la astfel de mijloace fixe se calculeaza pe baza perioadei contractului incepand cu luna urmatoare finalizarii si punerii in functiune a investitiei. Astfel, investitia efectuata este considerata mijloc fix amortizabil. Valoarea investitiei se recupereaza treptat, prin inregistrarea pe cheltuieli de exploatare a amortizarii investitiei.
 
Daca lucrarile reprezinta doar reparatii ale bunului imobil utilizat pentru realizarea de venituri impozabile, valoarea acestora reprezinta cheltuiala deductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil in baza prevederilor art. 21 alin. (1).  De asemenea, preluarea cladirii pe baza de proces verbal de predare-primire se inregistreaza in debitul contului extrabilantier 8031 "Imobilizari corporale luate cu chirie".
 
D.p.d.v. al TVA, pentru materialele achizitionate in vederea efectuarii investitiei sau reparatiei, se accepta exercitarea dreptului de deducere inscrisa pe facturile emise de furnizori pe numele comodatarului in situatia in care amenajarea/modernizarea/reparatia bunului imobil este destinata realizarii de operatiuni impozabile. Regula generala prevede ca suma TVA aferenta unei achizitii de bunuri este deductibila numai in situatia in care bunul respectiv este destinat realizarii de:
- operatiuni taxabile, aspect reglementat prin art. 145 alin. 2 lit. a). in categoria operatiunilor taxabile se incadreaza livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre parteneri stabiliti pe teritoriul Romaniei.
- operatiuni neimpozabile , aspect reglementat prin art. 145 alin. 2 lit. b). in categoria operatiunilor neimpozabile se incadreaza prestarile de servicii efectuate catre parteneri stabiliti in afara teritoriului Romaniei.
- operatiuni scutite cu drept de deducere, aspect reglementat prin art. 145 alin. 2 lit. c). in categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere se incadreaza exporturile si livrarile intracomunitare de bunuri. 
 
Exercitarea dreptului de deducere se efectueaza sub rezerva respectarii conditiei impuse prin art. 146 alin. (1) litera a) conform careia pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei datorate sau achitate, persoana impozabila cumparatoare trebuie sa detina o factura emisa in baza prevederilor art. 155. In acest context, prin normele de aplicare ale art. 146 alin. (1), la punctul 46 se impune justificarea deducerii taxei numai pe baza exemplarului original al facturii care trebuie sa cuprinda toate informatiile obligatorii reglementate prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal.
 
La expirarea contractului, in situatia in care persoana fizica proprietara a bunului imobil nu este de acord sa "cumpere" investitia efectuata de firma dvs., suma TVA pentru care s-a exercitat dreptul de deducere se ajusteaza pe perioada ramasa din cadrul perioadei de ajustare de 20 de ani.
 
De asemenea, in situatia in care amenajarea bunului imobil se incadreaza in categoria investitiilor, pentru investitia efectuata trebuie sa completati registrul bunurilor de capital reglementat prin punctul 54 alineatul (11) din normele de aplicare ale articolului 149 alineatului (6) din Codul fiscal.
 
Acest registru trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
  a) data modernizarii bunului imobil;
  b) valoarea modernizarii bunului de capital. Aceasta valoare se compune din valoarea materialelor si a lucrarilor, exclusive TVA;
  c) taxa deductibila aferenta bunului de capital;
  d) taxa dedusa;
  e) ajustarile efectuate.
 
In mod similar amenajarii cladirii preluate in comodat, sunt deductibile cheltuielile privind contravaloarea obiectelor de inventar utilizate pentru realizarea veniturilor impozabile. De asemenea, suma TVA inscrisa in facturile furnizorilor este deductibila sub rezerva respectarii conditiilor de la art. 145 si art. 146 din Codul fiscal, mentionate anterior in cazul lucrarilor de amenajare (investitii sau reparatii) ale bunului imobil.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016