Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Contract de comodat pentru sediu social. Modernizare imobil. Deducere TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Oct. 2010
Tags: contract de comodat, tva, impozit pe profit

de Georgeta Serban Matei, valabil la 21-Oct-2010Intrebare:Am contract de comodat pentru sediu social si achizitionez termopan pe firma pentru acest sediu. Este deductibil TVA?Raspuns: Pentru a fi ...

de Georgeta Serban Matei, valabil la 21-Oct-2010

Intrebare:

Am contract de comodat pentru sediu social si achizitionez termopan pe firma pentru acest sediu. Este deductibil TVA?

Raspuns:

Pentru  a fi luat in considerare de catre organele de inspectie fiscala, un contract  de comodat incheiat intre o persoana fizica in calitate de comodant si o societate comerciala in calitate de comodatar trebuie ca respectivul act juridic sa fie incheiat in forma autentica in fata unui notar public sau in fata unui avocat in conformitate in baza prevederilor  articolului  3 alin 1 lit. c din Legea 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Prin aceasta procedura se atesta  identitatea  partilor, a continutului actului si a datei acestuia.   
 
Numai in aceste conditii, cheltuielile aferente sunt considerate deductibile la determinarea profitului impozabil iar pentru suma TVA, in anumite conditii, se accepta exercitarea dreptului de deducere inscrisa pe facturile emise pe numele comodatarului.  
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile in 2021

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Autoturisme SECOND HAND. Tratament fiscal-contabil

Autoturisme SECOND HAND. Tratament fiscal-contabil

Vezi detalii


 
Ca regula generala, valoarea modernizarii unui bun imobil reintregeşte valoarea acelui mijloc fix in cazul in care bunul este in patrimoniul persoanei care efectueaza investitia. Valoarea modernizarii se recupereaza treptat, prin inregistrarea pe cheltuieli de exploatare a amortizarii investitiei.
 
- d.p.d.v. al impozitului pe profit:
 
In baza prevederilor art. 24 alin. (3) lit. a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal sunt considerate mijloace fixe amortizabile investitiile efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul unor contracte de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune sau altele asemenea.  Contractul de comodat poate fi incadrat la "altele asemenea". La punctul 70^2, din Normele metodologica de aplicare a articolului 24 alin. 11 litera c), amortizarea fiscala a cheltuielilor cu investitiile efectuate la astfel de mijloace fixe se calculeaza pe baza perioadei initiale a contractului, indiferent daca acesta se prelungeste ulterior, sau pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare finalizarii investitiei.
                
Astfel, investitia efectuata  poate fi considerata mijloc fix amortizabil.
 
- d.p.d.v. al TVA:
 
Suma aferenta investitiei effectuate poate fi dedusa numai daca facturile respective au fost emise pe numele firmei dvs. şi daca investitia efectuata este destinata realizarii operatiunilor enumerate la  articolul 145 din Codul fiscal "Sfera de aplicare a dreptului de deducere", Acest articol  prevede faptul ca  orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
    a) operatiuni taxabile;
    b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate……..  
    c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 şi 144^1;
    d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 - 5 şi lit. b) …….
    e) operatiunile prevazute la art. 128 alin. (7) şi la art. 129 alin. (7),.,
 
La expirarea contractului, in situatia in care persoana fizica  proprietara a  bunului imobil nu este de accord sa "cumpere" investitia efectuata de firma dvs., suma TVA pentru care s-a exercitat dreptul de deducere se ajusteaza pe perioada ramasa din cadrul perioadei de ajustare de 20 de ani.  
 
De asemenea, pentru investitia efectuata trebuie sa completati registrul bunurilor de capital reglementat prin punctul 54 alineatul (11) din normele de aplicare ale articolului 149 alineatului (6) din Codul fiscal.
Acest registru trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
 
    a) data modernizarii bunului imobil;
    b) valoarea modernizarii  bunului de capital. Aceasta valoare se compune din valoarea materialelor si a lucrarilor, exclusive TVA;
    c) taxa deductibila aferenta bunului de capital;
    d) taxa dedusa;
    e) ajustarile efectuate.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Contract de comodat pentru sediu social. Modernizare imobil. Deducere TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Comentarii 1 comentarii

2010-10-23 20:19:02

Contractul de comodat este legal intocmit si semnat sub semnatura privata, intre proprietar si S.C., cu precizarea, CONTRACTUL DECOMODAT - spatiul pus la dispozitie ca sediu social , birouri si punct de lucru , este al unui asociat si mentionat la inregistrarea ORC. In continutul contractului este obgigat de inscris ca tote cheltuielile cu utilitatile si de intretinere - inbunatarire a spatiului sunt suportate de catre societate si cheltuieli deductibile care produc venituri si nu se percepe chirie pentru spatiu. s-a modificat si codul comercial , cod civil si cod fiscal .

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016