Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum se va calcula, incepand cu anul 2025, impozitul pe cladiri in cazul cladirilor date in comodat/inchiriate partial sau total catre persoane juridice?
Cladiri inchiriate catre persoane juridice. Vor exista modificari in 2025 cu privire la impozitul pe cladiri?
Va voi prezenta prevederile Codului fiscal de la acest moment, nu cunosc existenta unor eventuale modificari in anul 2025 in ceea ce priveste chiriile, ne spune specialistul.
Contractul de comodat este definit de gratuitatea si folosinta temporara a bunului, in conditiile si limitele stabilite de comodant (proprietar), condorm art. 2146-2151 din Codul Civil. Conform Codului civil, comodatarul are voie sa suporte doar cheltuielile strict necesare pentru folosinta obisnuita a bunului. Asadar, nu exista obligatia platii unei chirii in situatia incheierii unui contract de comodat.
In ceea ce priveste chiria, din prezentarea dumneavoastra inteleg ca societatea va inchiria un spatiu catre o persoana juridica. In aceasta situatie facturati chiria catre persoana juridica potrivit contractului de inchiriere.
Retinerea la sursa a impozitului pe chirie se refera la situatia in care aveati spatiul inchiriat de la o persoana fizica si trebuia sa achitati acesteia chiria neta.
Tratamentul fiscal al veniturilor din chirii, in cazul persoanelor juridice:
Pentru platitorii de impozit pe profit:
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manual de politici contabile - Stick USB
Impozitul pe profit se aplica, in cazul persoanelor juridice romane, asupra profitului impozabil obtinut din orice sursa, atat din Romania, cat si din strainatate.
Pentru platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor, baza de calcul a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad veniturile prevazute in mod expres la art.53 din Codul fiscal.
In ceea ce priveste TVA, sunt scutite fara drept de deducere a TVA, arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile, acordarea unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct si superficia, cu plata, pe o anumita perioada, conform art. 292 alin. (2) din Codul fiscal, cu urmatoarele exceptii:
a) operatiunile de cazare care sunt efectuate in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;
b) inchirierea de spatii sau locatii pentru parcarea autovehiculelor;
c) inchirierea utilajelor si a masinilor fixate definitiv in bunuri imobile;
d) inchirierea seifurilor.
Atentie! Persoana impozabila poate opta, conform art. 292 alin. (3) din Codul fiscal, pentru taxarea operatiunilor de inchiriere a bunurilor imobile, in conditiile stabilite prin normele metodologice. Persoana impozabila care a optat pentru regimul de taxare in conditiile exercitarii optiunii de taxare, poate aplica regimul de scutire de taxa de la data inscrisa in notificarea privind renuntarea la taxare.
Persoana impozabila care aplica regimul de scutire pentru bunuri imobile din Codul fiscal si care a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei aferente bunului imobil sau partii din bunul imobil trebuie sa efectueze ajustarea in favoarea statului, a taxei deduse, potrivit art. 305 din Codul fiscal, daca bunul se afla in cadrul perioadei de ajustare.
In cazul in care optiunea de taxare se exercita de catre o persoana impozabila care nu a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei aferente imobilului sau partii din imobil care face obiectul optiunii, persoana impozabila poate efectua o ajustare in favoarea sa in conditiile prevazute la art. 305 din Codul fiscal, daca bunul se afla in cadrul perioadei de ajustare.
In cazul incetarii desfasurarii de operatiuni care dau drept de deducere a taxei sau in cazul incetarii activitatii sale economice, orice persoana inregistrata in scopuri de TVA, va anunta in scris organele fiscale competente in termen de 15 zile de la producerea evenimentelor care conduc la desfasurarea exclusiva de activitati scutite fara drept de deducere, in scopul scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA.
- pentru persoanele impozabile care realizeaza si activitati scutite fara drept de deducere a TVA si activitati taxabile (de expl., un bun imobil este inchiriat cu TVA si un alt bun imobil este inchiriat in regim de scutire, sau in acelasi bun imobil, suprafetele sunt inchiriate utilizatorilor in regimuri de TVA diferite), sunt aplicabile prevederile referitoare la persoana impozabila cu regim mixt. Dreptul de deducere a TVA se stabileste pe baza de pro-rata estimata si declarata la organul fiscal anual, pana la data de 25 ianuarie, regularizata tot anual, la 31 decembrie.
- la stabilirea faptului generator pentru inchirierea bunurilor imobile, se considera ca prestarea de servicii este efectuata la fiecare data prevazuta in contract pentru plata serviciilor prestate sau, in lipsa unei astfel de prevederi contractuale, la data emiterii unei facturi, dar perioada de decontare nu poate depasi un an;
- persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura pentru sumaavansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa;
- refacturarea utilitatilor (apa, electricitate, incalzire) de catre persoana juridica, locator, se poate considera ca proprietarul imobilului efectueaza prestatii independente din punctul de vedere a TVA, daca in imobil sunt montate contoare separate care permit chiriasului sa decida in legatura cu consumul sau si sa primeasca facturi pe care sa se evidentieze separat contravaloarea acestor servicii. In aceasta situatie, in cazul in care proprietarul urmareste doar sa recupereze contravaloarea utilitatilor, la refacturarea de cheltuieli, va aplica regimul fiscal aferent fiecarui tip de cheltuiala refacturata, indiferent de regimul fiscal aplicat pentru inchiriere.
Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Economist cu peste 20 de ani experienta in domeniul public si privat. Specialist in: impozitare persoane fizice, Declaratia Unica, impozit pe venit si contributii sociale, nerezidenti, TVA.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noul Cod fiscal modifica taxele si impozitele locale. Cu cat platim mai mult din 2016?Se aplica noul nivel pentru taxa pe stalp. Cum se calculeaza impozitul pe constructii speciale in 2015?Cine si in ce conditii datoreaza impozitul pe cladiri?Este OFICIAL! Regulile privind calculul taxelor locale se amana pana pe 1 ianuarie 2026Cele mai importante informatii despre Noul Cod Fiscal vor fi discutate in perioada 29 – 31 Ianuarie la Poiana BrasovUltimele articole
NOUTATE! A reintrat in vigoare, din 1 ianuarie 2025, taxa pe stalpExamenul CECCAR 2024. Teste rezolvate, exact in genul celor care se dau la examenEvaluare cladiri: Cand trebuie redepuse rapoartele de evaluare, la 3 sau la 5 ani?Din 1 ianuarie 2023 se vor aplica noi cote privind impozitele pentru transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuiaInchiriere locuinta pentru punct de lucru societate. IMPOZIT PE CLADIRI. Modificari aduse prin O.G. nr. 16/2022Articole similare
Modificare Cod fiscal - calcul impozit pe cladiri pentru persoane juridiceArticole similare
Utilizarea SPV este OBLIGATORIE incepand cu 1 martie 2022 pentru persoanele fizice si juridiceCodul fiscal se modifica! Ce propune proiectul OUG nr. 16 pentru completarea Legii nr. 571Joi, 7 septembrie 2023, termen limita pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleImpozit pe veniturile micro. Modificari aplicabile din 1 ianuarie 2024, introduse prin Legea 296/2023Depune la timp declaratia 100 privind obligatiile de plata la bugetul de statUltimele articole
Formularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiNOUTATE! A reintrat in vigoare, din 1 ianuarie 2025, taxa pe stalpMicrointreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Cum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Articole similare
Bun expediat cu titlu gratuit pentru stimularea vanzarilor. Ce restrictii se impun?Deductibilitatea unor cheltuieli la calculul impozitului pe venitStudiu de caz: Deductibilitatea TVA in cazul modernizarii unei cladiri cu un CONTRACT DE COMODATVIDEO: Deducerea TVA. CONTRACT DE COMODATAnexa la cererea de inregistrare in scopuri de TVA. Model formularUltimele articole
Ce este o persoana fizica independenta (PFI), cum poate functiona si ce impozite platesteDecontarea transportului pentru salariati: aspecte contabile si fiscale in gestionarea cheltuielilor de transportDecontarea transportului la si de la locul de munca. 5 intrebari si raspunsuri utilePFA: Pentru a fi considerate deductibile, cheltuielile trebuie sa fie efectuate in cadrul activitatilor independenteImpunerea in sistem real prin optiune a veniturilor din cedarea folosintei bunurilorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"