Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Nu putine sunt persoanele care inchiriaza case si apartamente in anul 2025. Daca si tu te numeri printre ei, trebuie sa stii foarte bine legislatia din domeniu, pentru a te asigura ca intocmesti si declari actele corespunzator. Iar in acest articol vom afla raspunsurile la cateva dintre cele mai cunoscute intrebari cu privire la contractele de inchiriere, in cazul persoanelor fizice.
1. Persoane fizice, sot/sotie inchiriaza un apartament in 2025. Cine declara contractul la ANAF? E nevoie de imputernicire? Ce sanctiuni sunt pentru declararea contractului cu intarziere?
2. Cine depune,in 2016, Declaratia Unica?
3. Daca chiria e in valuta se mai depune estimativa in 2025?
4. Contractele de inchiriere spatii intre firme se declara la Anaf?
5. Persoana fizica incheie Contract de comodat spatiu cu o persoana juridica. E obligatoriu de incheiat la notar? Ce obligatii are persoana fizica?
Multumesc.
Cuprins
Declararea contractului de inchiriere la ANAF in 2025
Proprietarul (oricare dintre soti sau ambii) are obligatia de a declara contractul de inchiriere la ANAF, in termen de 30 de zile de la incheiere.
Daca apartamentul este detinut in coproprietate, fiecare sot poate declara separat venitul proportional cu cota detinuta, sau unul dintre ei poate declara intregul venit, cu acordul celuilalt.
Asadar, toti contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor personale trebuie sa inregistreze contractul de inchiriere in termen de cel mult 30 de zile de la semnare sau de la modificarea acestuia.
In cazul in care un bun este detinut in comun, obligatia inregistrarii contractului revine proprietarului, uzufructuarului sau altei persoane desemnate in contractul de inchiriere.
Imputernicirea: Daca unul dintre soti declara contractul pentru ambii, acesta trebuie sa fie imputernicit printr-o procura notariala.
Sanctiuni pentru declararea cu intarziere a contractului de inchiriere
Desi Ordinul Presedintelui ANAF nr.161/2025 nu detaliaza explicit sanctiunile pentru neinregistrarea contractelor, legislatia fiscala prevede penalizari pentru neconformare.
Conform Codului fiscal, veniturile nedeclarate pot fi impozitate retroactiv, iar contribuabilii pot fi supusi inspectiilor fiscale si sanctiunilor financiare.
Cine depune Declaratia Unica in 2026 pentru contractele de inchiriere

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Manual de politici contabile - Stick USB
Daca ambii soti sunt coproprietari si incaseaza chiria impreuna, fiecare trebuie sa depuna Declaratia Unica separat, pentru cota lui de venit.
Daca doar unul dintre soti incaseaza chiria si o declara integral la ANAF, acesta va fi singurul obligat sa depuna Declaratia Unica.
Daca chiria este in valuta, se mai depune Declaratia estimativa in 2025?
Nu mai este valabila prevederea conform careia, in cazul in care chiria este in valuta, se declara valoarea in lei la cursul BNR din ziua semnarii contractului.
Persoana fizica trebuie sa depuna Declaratia Unica pana la 25 mai 2026 pentru anul 2025 cu venitul efectiv realizat pe anul anterior.Nu se mai depune declaratia unica pe estimat.
Contractele de inchiriere intre firme se declara la ANAF
Nu. Societatile comerciale nu au obligatia de a declara contractele de inchiriere la ANAF.
Obligatia declararii contractelor de inchiriere se aplica doar persoanelor fizice care inchiriaza bunuri in nume propriu.
Societatile trebuie doar sa reflecte contractele in evidenta contabila si sa aplice regimul TVA (daca este cazul).
Contractul de comodat intre persoana fizica si firma: Este obligatoriu notarul?
Nu este obligatoriu ca un contract de comodat (imprumut de folosinta gratuit) sa fie autentificat la notar.
Totusi, pentru siguranta juridica, poate fi autentificat la notar sau inregistrat la ANAF, daca spatiul este folosit de firma pentru sediu social.
Obligatiile persoanei fizice in cazul contractului de comodat
Nu are obligatii fiscale, deoarece comodatul nu genereaza venit impozabil.
Daca firma foloseste spatiul ca sediu social, trebuie sa inregistreze contractul la Registrul Comertului.
In cazul in care imobilul este utilizat efectiv pentru activitate economica, proprietarul poate avea obligatia de a achita impozit majorat pe cladire, conform Codului fiscal, in functie de deciziile autoritatilor locale.
Concluzie
Inchiriere intre persoane fizice: contractul trebuie declarat la ANAF, iar fiecare proprietar isi declara venitul.
Declaratia Unica trebuie depusa de fiecare persoana fizica in parte, proportional cu venitul incasat.
Inchirierea in valuta nu trebuie estimata.Se depune doar pe varianta realizat.
Contractele de inchiriere intre firme nu se declara la ANAF.
Contractul de comodat nu trebuie autentificat la notar, dar poate influenta impozitul pe cladire.

Expert contabil din 2007 Experienta in: contabilitate financiara, impozit pe profit, impozit venit si contributii sociale obligatorii, TVA, state de salarii, REVISAL, completare registre obligatorii societati comerciale, resurse umane, gestiune imobilizari, intocmire situatii financiare anuale si semestriale, consultanta manageriala si fiscala, interpretarea fisei de platitor obtinuta de la A.N.A.F., intocmire declaratii lunare in vederea depunerii la A.N.A.F. si la alte autoritati, spre exemplu Autoritatea Fondului de Mediu, declaratia lunara Intrastat pentru tranzactii intracomunitare, consiliere vis-a-vis de documentarea dosarului de depus la ONRC pentru diverse mentiuni (deschidere punct de lucru, adaugare coduri CAEN, prelungire sediu social sau sedii secundare, prelungire mandat administrator etc.)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
In ce conditii cerem rambursarea TVA in cazul unui antecontract de vanzare-cumparare?Ajustarea de TVA pentru bunuri de capital. TOT ce trebuie sa stiiImpunerea in sistem real prin optiune a veniturilor din cedarea folosintei bunurilorAjustarea sumei TVA deduseDeductibilitate TVA pentru reparatii locuinta de serviciu. Chirie suportata de angajatorUltimele articole
Procedura de inregistrare a contractelor de inchiriere va fi modificata incepand cu 2025Microintreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVATaxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaCum se face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in cazul asocierii in participatiuneImpozit chirii 2024. Noutati si studii de caz utileArticole similare
Declaratia Unica in 2024. Pana cand se depune in acest anCum pot obtine persoanele fizice documentele fiscale necesare in strainatate. Informare ANAFDividende estimate in anul 2020. DEPUNERE DECLARATIE UNICA. Studiu de cazDeclaratia Unica 2018: Procedura de acordare a BONIFICATIILOR a fost pusa in dezbatere publicaPortalul ANAF genereaza erori de accesare: Cum se depun declaratiileUltimele articole
Persoanele care NU au depus D212 pentru 2023 vor primi Notificari de la ANAF. Cat timp au pentru a indrepta situatiaDepunerea Declaratiei Unice [Ghid Complet]Declaratia Unica in 2024. In anumite conditii persoanele fizice NU mai trebuie sa depuna declaratiaModificare D212 in 2024. Ce trebuie sa stie contribuabilii care obtin venituri din chiriiPana pe 25 mai 2023 poate fi depusa D230 - "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat"
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"