Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrarea contractelor de inchiriere la ANAF. Obligatii si termene limita

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 10 Feb. 2023
Inregistrarea contractelor de inchiriere la ANAF. Obligatii si termene limita
Tags: inregistrarea contractelor de inchiriere, termen limita, depunere anaf

ANAF reaminteste contribuabililor ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2023 persoanele care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor au obligatia inregistrarii la organul fiscal central competent a contractelor de inchiriere, respectiv a modificarilor ulterioare, prin depunerea Cererii de inregistrare a contractelor de locatiune. (in format electronic este disponibil formularul C168).

Pentru contractele de inchiriere incheiate , incepand cu 1 ianuarie 2023, contribuabilii persoane fizice care obtin venituri din chirii (altele decât veniturile din arendare si cele din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala) au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de cel mult 30 de zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent. 

In cazul contractelor de inchiriere aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2023,  inregistrarea, la organul fiscal competent, a contractului incheiat intre parti si a modificarilor survenite se efectueaza in termen de cel mult 90 de zile de la data la care a intervenit obligatia inregistrarii acestora. 

Instructiunile de completare a formularului Cerere de inregistrare a contractelor de  locatiune sunt aprobate prin OPANAF 114/2019, cu modificarile si completarile  ulterioare, inclusiv cele aduse de OPANAF 2031/2022 si pot fi consultate accesând site-ul ANAF, sectiunea Asistenta contribuabili/ Declararea obligatiilor fiscale/ Toate formularele, cu explicatii.

Potrivit instructiunilor, contribuabilul depune Cererea de inregistrare a contractelor de locatiune insotita de o copie a contractului de inchiriere. 

Formularul C168 poate fi descarcat de pe site-ul www.anaf.ro, sectiunea Servicii online/ Descarcare declaratii electronice. (Softul A al formularului C168 nu se deschide direct din browser ci trebuie salvat in calculatorul propriu). 

Dup? completarea formularului C168, acesta se valideaza, se ataseaza arhiva ZIP care contine contractul de inchiriere scanat alb-negru având dimensiunea maxima de 10 MB si se salveaza. 

Pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanta a inregistrare a contractelor de locatiune (C168) contribuabilul trebuie sa fie inregistrat in Spatiul Privat Virtual (SPV) pe baza de utilizator si parola si sa acceseze site-ul www.anaf.ro, sectiunea Depunere Declaratie Unica si alte formulare SPV-PF.



Sursa: ANAF

Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrarea contractelor de inchiriere la ANAF. Obligatii si termene limita":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016