Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Din ianuarie 2023 contractele de inchiriere vor fi declarate la ANAF. Ce obligatii au proprietarii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 13 Dec. 2022
Din ianuarie 2023 contractele de inchiriere vor fi declarate la ANAF. Ce obligatii au proprietarii?
Tags: contracte de inchiriere, proprietari, inregistrare la anaf

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea aduce la cunostinta contribuabililor ca prin O.G. nr. 16/2022 a fost instituita obligatia, ca incepnd cu data de 1 ianuarie 2023, pentru persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele dect veniturile din arendare si cele din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, de a inregistra contractul incheiat intre parti, precum si modificarile survenite ulterior, la organul fiscal competent.

Ca urmare a obligatiei instituita de O.G. nr. 16/2022, prin Ordinul 2031/2022 au fost completate prevederile Ordinului nr. 114/2019 in sensul ca:

a) se completeaza procedura de inregistrare a contractelor cu noile prevederi legale;
b) se completeaza formularul "Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune" cu informatii privind cuantumul chiriei lunare; 

c) se aproba formularul "Notificare privind nedepunerea la termen a cererii de inregistrare a contractelor de inchiriere". 

Prin urmare, pentru contractele de inchiriere incheiate dupa data de 1 ianuarie 2023, proprietarii – PERSOANE FIZICE vor avea obligatia inregistrarii la organul fiscal competent in termen de 30 de zile de la data incheierii. Pentru contractele aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2023, proprietarii – PERSOANE FIZICE vor avea obligatia inregistrarii (daca nu sunt deja inregistrate) in termen de 90 de zile. 

Proprietarii – PERSOANE JURIDICE pot opta pentru inregistrarea contractelor de inchiriere (numai prin intermediul Spatiului Privat Virtual ). 

Pentru bunurile detinute in comun, fiecare coproprietar - persoana fizica are obligatia inregistrarii contractului de inchiriere. 

Cererea de inregistrare, insotita de copia contractului de inchiriere, se depune de persoanele fizice direct la registratura organului fiscal, prin posta sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta (SPV). 

Organul fiscal va notifica persoanele fizice care figureaza in evidente cu venituri din chirii si care nu si-au indeplinit obligatia de inregistrare a contractelor. 

Baza legala: OpANAF nr. 2031/2022 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 114/2019 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune” publicat in Monitorul Oficial al României partea I nr. 1164/05.12.2022 



Sursa: ANAF
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Din ianuarie 2023 contractele de inchiriere vor fi declarate la ANAF. Ce obligatii au proprietarii?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016