Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va informam ca a fost publicat proiectul de Ordin privind modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 892/2012 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 208 "Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal" si 209 "Declaratie privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal".
Proiect ordin
AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA ORDIN NR. pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.892/2012 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 208.
"Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal" si 209 "Declaratie privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal"
In temeiul prevederilor:
- art.12 alin.(3) din Hotararea Guvernului nr.109/2009 privind organizarea si
functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile
ulterioare,
- art.5 alin.(4) si art.77^3 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare,
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
- art.228 alin.(2) din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
- art.2 alin.(2) din Ordinul ministrului economiei si finantelor si al ministrului justitiei nr.1706/1889/C/2008, privind aprobarea procedurilor de stabilire, plata si rectificare a impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal si a modelului si continutului unor formulare prevazute la titlul III din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul
ORDIN
ART.I - Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.892/2012 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 208 "Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal" si 209 "Declaratie privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal" publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 430 din 28 iunie 2012, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La anexa nr.1, formularul 208 "Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal", cod 14.13.01.13/10i se modifica si se inlocuieste cu formularul prevazut in anexa nr.1.
2. La anexa nr.2, Instructiunile de completare a formularului 208 "Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal", cod 14.13.01.13/10i, Sectiunea C "Date informative privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal" de la Capitolul II Completarea declaratiei, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Col.1 "Nume, Prenume" - se completeaza pentru fiecare beneficiar de venit, inscriindu-se numele si prenumele persoanelor fizice.
Col.2 "CNP/NIF" - se completeaza pentru fiecare beneficiar de venit, inscriindu-se codul numeric personal sau numarul de identificare fiscala, atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz.
Col.3 "Nume, Prenume/Denumire" - se completeaza pentru fiecare persoana careia i se transfera dreptul de proprietate si dezmembramintele acestuia, inscriindu-se numele si prenumele persoanelor fizice, denumirea persoanelor juridice sau a altor entitati, dupa caz.
Col.4 "Cod de identificare fiscala" - se completeaza pentru fiecare persoana fizica, juridica sau alta entitate, dupa caz, careia i se transfera dreptul de proprietate si dezmembramintele acestuia, inscriindu-se codul de identificare fiscala.
Codul de identificare fiscala poate fi:
a) pentru persoanele juridice, precum si pentru asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, cu exceptia celor prevazute la lit.b), codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal;
b) pentru comercianti, persoane fizice si juridice, precum si pentru alte entitati care se inregistreaza potrivit legii speciale la registrul comertului, codul unic de inregistrare atribuit potrivit legii speciale;
c) pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, cu exceptia celor prevazute la lit.b), codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal;
d) pentru persoanele fizice, altele decat cele prevazute la lit.c), codul numeric personal atribuit potrivit legii speciale;
e) pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal, numarul de identificare fiscala atribuit de organul fiscal.
In cazul transferului dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin donatie, la completarea declaratiei, in col.1 si col.2 se inscriu datele de identificare ale donatarului, iar in col.3 si col.4 cele ale donatorului.
In cazul transferului dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin mostenire, in col.1 si col.2 se inscriu datele de identificare ale persoanei careia i se transfera dreptul de proprietate si dezmembramintele acestuia, iar col.3 si col.4 nu se completeaza.
Col.5 "Modalitatea de transfer a dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia" - se inscrie tipul de transfer, pentru fiecare tranzactie (vanzare-cumparare, mostenire, donatie, etc.).
Col.6 "Perioada detinere imobil" - se inscrie perioada de detinere a bunului imobil instrainat: sub 3 ani, inclusiv sau peste 3 ani, dupa caz.
Atentie!
Nu se completeaza in cazul transmiterii dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire.
Col.7 "Valoarea inscrisa in documentul de transfer"- se inscrie suma reprezentand valoarea inscrisa in documentul de transfer (actul notarial), pentru fiecare
tranzactie, pe fiecare beneficiar de venit.
Col.8 "Baza de calcul al impozitului" - se inscrie, dupa caz, suma reprezentand valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele sale ori valoarea orientativa stabilita prin expertiza intocmita de camera notarilor publici, in cazul in care valoarea declarata este inferioara valorii orientative, pentru fiecare tranzactie, pe fiecare beneficiar de venit.
Col.9 "Impozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal " - se inscrie suma reprezentand impozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal calculat si incasat de notarul public, potrivit legii, pentru fiecare tranzactie, pe fiecare beneficiar de venit.
In cazul in care exista mai multi coproprietari, impozitul se calculeaza la valoarea detinuta de fiecare coproprietar, iar daca nu sunt precizate cotele se prezuma ca fiecare coproprietar detine o cota egala cu a celorlalti.
Col.10 "Taxele notariale aferente transferului" - se inscrie suma reprezentand taxele notariale aferente transferului, pentru fiecare tranzactie.
Prin taxe notariale se intelege tariful ANCPI (Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara), tariful pentru obtinerea extraselor, precum si alte sume datorate bugetului de stat incasate de notarii publici la transferul proprietatilor imobiliare."
3. Anexa nr.3 "Instructiuni pentru transmiterea in format electronic a Declaratiei informative privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, cod 14.13.01.13/10i " se modifica si se inlocuieste cu Anexa nr.2.
ART.II - Formularul prevazut la art.I pct.1 se utilizeaza pentru declararea informatiilor privind transferurile de proprietati imobiliare din patrimoniul personal realizate incepand cu semestrul I al anului 2013, supuse impozitului pe venit, potrivit legii.
ART.III - Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.
ART.IV - Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de tehnologia informatiei, precum si directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
ART.V - Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
PRESEDINTELE AGENTIEI NATIONALE DE ADMINISTRARE FISCALA
GELU STEFAN DIACONU
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum declaram dividendele datorate de societatile nationale si societatile comerciale?Procedura de implementare si de administrare a grupului fiscal unic. Vezi ordinul!Suspendarea inspectiei fiscale: Ce modalitati si conditii de aplicare a procedurii exista?Declaratia 221 se depune la un nou termenNoi formulare pentru inspectia fiscala. Vezi obligatiile fiscale suplimentare!Ultimele articole
Declaratia informativa 392. Cum vom completa corect?Formularul 094 se depune pana la 27 ianuarie 2014ANAF: In atentia celor care depun formularul 394Formularul 014 a fost modificat. Ce implica notificarea privind modificarea anului fiscal?2014 vine cu o noua taxa: consultantii fiscali certifica pe bani declaratiile anuale de impozit pe profitArticole similare
Se modifica formularul 221. Vezi proiectul noului modelANAF: Proiect pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de declaratii informativeANAF vrea sa schimbe declaratiile. Vezi ce formulare ar putea sa nu mai fie valabileNou in Monitor: OPANAF pentru modificarea formularelor de declarare impoziteArticole similare
Procedura de reinnoire a certificatelor digitale pentru semnatura electronica. Ce etape exista?Obligatii fiscale. Declaratii cu termen la 25 ianuarie 2013Calendar declaratii iulie 2014. Ce declaratii depunem la Fisc?Miercuri, 25 iulie, este termen pentru unele obligatii fiscaleANAF: Declaratii si plati obligatorii pana la 20, respectiv 25 ianuarie 2017Ultimele articole
Calendar ANAF. Pana pe 25 iunie 2024 trebuie depuse la fisc 10 declaratii importanteANAF modifica modelul, continutul si instructiunile de completare ale formularului 208Ce declaratii depunem la Fisc pana la 25 iulie?Declaratiile care se depun pana la 27 ianuarie 2017. Termen prelungit25 iulie 2016 e termenul-limita pentru mai multe declaratiiArticole similare
PROIECT ANAF: Stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA in 2016Se modifica prevederile pentru transferul dosarului fiscal. PROIECT ANAFA fost publicat noul proiect pentru Formularul 307Nou PROIECT ANAF privind inregistrarea in scopuri de TVAPROIECT ANAF in vederea aplicarii unitare a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.32/2016Ultimele articole
Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA ANAF a finalizat proiectul pentru cresterea conformarii in domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fiziceFormularul 085: Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii anumitor prevederi din Codul Fiscal, in domeniul TVA (PROIECT ANAF)PROIECT ANAF: Inregistrarea sau anularea in scopuri de TVA va depinde de nivelul riscului fiscalANAF propune noua Procedura de implementare si de administrare a grupului fiscal unic. Formulare modificateAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"