Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Declaratia Unica. Cand se depune si cand NU, in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din chirii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Laura Profeanu la 31 Mar. 2025
Declaratia Unica. Cand se depune si cand NU, in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din chirii
Tags: depunere declaratia unica, impozit retinut la sursa

Depunerea Declaratiei Unice a dat dintotdeauna batai de cap contribuabililor, in special atunci cand a fost vorba de declararea veniturilor din inchirieri. Iar in acest articol vom vedea cand trebuie completata Declaratia Unica si cand nu, in special atunci cand impozitul a fost retinut la sursa.

Avem urmatoarea situatie. In cazul in care o persoana fizica are contracte de inchiriere spatii (chirie stabilita in euro), catre persoane juridice, ce trebuie sa declare in declaratia unica, avand in vedere ca impozitul s-a retinut la sursa? La calculul plafonului CASS, se iau in calcul veniturile nete din chirii sau veniturile brute? Mentionez ca declaratiile estimate au fost depuse pentru anul 2024, acum trebuie doar depusa declaratia finala pentru veniturile realizate in anul 2024.

Depunere Declaratia Unica persoane fizice care inchiriaza spatii

NU se depune Declaratia unica pentru stabilirea si declararea impozitului pe venit, daca impozitul este retinut la sursade persoanele juridice (platitorii de chirie). ATENTIE! Se depune Declaratia Unica doar daca se datoreaza contributii sociale (CASS) peste valoarea sumelor estimate.

Declarare CASS si depunere D. Unica

Inteleg ca pentru veniturile din chirii obtinute in anul 2024, ati declarat deja CASS in Cap. II din Declaratia unica estimativa(depusa pana in 25 mai 2024) iar nivelul veniturilor cumulate a fost cel putin egal cu plafonul de 6 salarii minime brute pe tara (6 x 3.300 lei = 19.800 lei).

Daca CASS declarata (cea estimata) este egala cu CASS definitiva, acum, in anul 2025, nu mai depuneti declaratia unica definitiva pentru anul 2024.

Dar, daca sunt modificari ale venitului net in cursul anului 2024, care au condus la modificari ale CASS fata de cea declarata initial, si nu le-ati declarat in anul 2024 (prin rectificarea Cap. II al Declaratiei unice estimativa) completati acum Cap. I al Declaratiei unice (cu termen de depune pana la data de 26 mai 2025) cu venitul realizat (6/12/24 salarii minime brute). Se va lua in calcul venitul net:


I.3.2.2.CASS datorata pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III din Codul fiscal, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din investitii si/sau din alte surse prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c) - h) din Codul fiscal
1- Am realizat venituri intre 6 salarii minime brute, inclusiv si 12 salarii minime brute 


2- Am realizat venituri intre 12 salarii minime brute, inclusiv si 24 salarii minime brute 
3- Am realizat venituri cel putin egale cu 24 salarii minime brute 

Legea 227/2015 pentru persoanele care obtin venituri din chirii, declararea impozitului si contributiilor sociale

Legea 227/2015 privind Codul fiscal

Art. 122. - Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice 
(1) Contribuabilii au obligatia depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, in cazul in care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi, dupa caz, din urmatoarele categorii de venit: 
c) cedarea folosintei bunurilor;
(6) Sunt exceptati de la obligatia depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in vederea stabilirii si declararii impozitului pe venit, contribuabilii care realizeaza:
a) venituri din cele prevazute la alin. (1) pentru care impozitul se retine la sursa si reprezinta impozit final;
(7) Contribuabilii care realizeaza venituri prevazute la alin. (1) pentru care impozitul se retine la sursa si care datoreaza contributia de asigurari sociale si/sau contributia de asigurari sociale de sanatate, potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii, au obligatia, dupa caz, de a depune declaratia prevazuta la alin. (1) in vederea stabilirii, declararii si platii contributiilor sociale obligatorii.

Art. 84 1. - Reguli privind stabilirea impozitului pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila 
(1) In cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, venitul brut reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti. Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.
(2) In situatia in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se efectueaza plata.
(3) Venitul net din cedarea folosintei bunurilor, altul decat venitul din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, se stabileste la fiecare plata, de catre platitorii de venit, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra acestuia.
(4) Platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au si obligatia de a calcula, retine, declara si plati impozitul corespunzator sumelor platite, precum si de a elibera, la solicitarea proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, beneficiar de venit, un document care sa ateste cuantumul impozitului pe venit retinut si platit. 
(5) Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa, de catre platitorii de venituri prevazuti la alin. (4), la momentul platii veniturilor.
(6) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
(7) Contribuabilii nu au obligatia de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile.
(8) Prin exceptie de la prevederile alin. (3) - (6), in situatia in care venitul brut este platit exclusiv in natura, precum si in cazul sumelor reprezentand garantie utilizata pentru plata chiriei stabilita prin contract, proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal are obligatia sa stabileasca venitul net anual prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut, precum si sa calculeze si sa plateasca impozitul pe venit. Impozitul anual datorat se stabileste prin depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la termenul legal de depunere prevazut la art. 122 alin. (3). 
(9) Persoanele juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila declara veniturile prevazute la alin. (8) in declaratia prevazuta la art. 132 alin. (2) aferenta anului in care au fost realizate veniturile.


Raspunsuri oferit in luna MARTIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Laura Profeanu de Laura Profeanu
Sunt expert contabil activ din anul 2006, expert contabil judiciar activ din 2009, auditor financiar activ din anul 2009 si consultant fiscal activ din anul 2013.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016