Depunerea Declaratiei Unice a dat dintotdeauna batai de cap contribuabililor, in special atunci cand a fost vorba de declararea veniturilor din inchirieri. Iar in acest articol vom vedea cand trebuie completata Declaratia Unica si cand nu, in special atunci cand impozitul a fost retinut la sursa.
Avem urmatoarea situatie. In cazul in care o persoana fizica are contracte de inchiriere spatii (chirie stabilita in euro), catre persoane juridice, ce trebuie sa declare in declaratia unica, avand in vedere ca impozitul s-a retinut la sursa? La calculul plafonului CASS, se iau in calcul veniturile nete din chirii sau veniturile brute? Mentionez ca declaratiile estimate au fost depuse pentru anul 2024, acum trebuie doar depusa declaratia finala pentru veniturile realizate in anul 2024.
Depunere Declaratia Unica persoane fizice care inchiriaza spatii
NU se depune Declaratia unica pentru stabilirea si declararea impozitului pe venit, daca impozitul este retinut la sursade persoanele juridice (platitorii de chirie). ATENTIE! Se depune Declaratia Unica doar daca se datoreaza contributii sociale (CASS) peste valoarea sumelor estimate.
Declarare CASS si depunere D. Unica
Inteleg ca pentru veniturile din chirii obtinute in anul 2024, ati declarat deja CASS in Cap. II din Declaratia unica estimativa(depusa pana in 25 mai 2024) iar nivelul veniturilor cumulate a fost cel putin egal cu plafonul de 6 salarii minime brute pe tara (6 x 3.300 lei = 19.800 lei).
Daca CASS declarata (cea estimata) este egala cu CASS definitiva, acum, in anul 2025, nu mai depuneti declaratia unica definitiva pentru anul 2024.
Dar, daca sunt modificari ale venitului net in cursul anului 2024, care au condus la modificari ale CASS fata de cea declarata initial, si nu le-ati declarat in anul 2024 (prin rectificarea Cap. II al Declaratiei unice estimativa) completati acum Cap. I al Declaratiei unice (cu termen de depune pana la data de 26 mai 2025) cu venitul realizat (6/12/24 salarii minime brute). Se va lua in calcul venitul net:
I.3.2.2.CASS datorata pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III din Codul fiscal, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din investitii si/sau din alte surse prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c) - h) din Codul fiscal
1- Am realizat venituri intre 6 salarii minime brute, inclusiv si 12 salarii minime brute
2- Am realizat venituri intre 12 salarii minime brute, inclusiv si 24 salarii minime brute
3- Am realizat venituri cel putin egale cu 24 salarii minime brute
Legea 227/2015 pentru persoanele care obtin venituri din chirii, declararea impozitului si contributiilor sociale
Legea 227/2015 privind Codul fiscal
Art. 122. - Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice
(1) Contribuabilii au obligatia depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, in cazul in care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi, dupa caz, din urmatoarele categorii de venit:
c) cedarea folosintei bunurilor;
(6) Sunt exceptati de la obligatia depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in vederea stabilirii si declararii impozitului pe venit, contribuabilii care realizeaza:
a) venituri din cele prevazute la alin. (1) pentru care impozitul se retine la sursa si reprezinta impozit final;
(7) Contribuabilii care realizeaza venituri prevazute la alin. (1) pentru care impozitul se retine la sursa si care datoreaza contributia de asigurari sociale si/sau contributia de asigurari sociale de sanatate, potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii, au obligatia, dupa caz, de a depune declaratia prevazuta la alin. (1) in vederea stabilirii, declararii si platii contributiilor sociale obligatorii.
Art. 84 1. - Reguli privind stabilirea impozitului pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila
(1) In cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, venitul brut reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti. Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.
(2) In situatia in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se efectueaza plata.
(3) Venitul net din cedarea folosintei bunurilor, altul decat venitul din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, se stabileste la fiecare plata, de catre platitorii de venit, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra acestuia.
(4) Platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au si obligatia de a calcula, retine, declara si plati impozitul corespunzator sumelor platite, precum si de a elibera, la solicitarea proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, beneficiar de venit, un document care sa ateste cuantumul impozitului pe venit retinut si platit.
(5) Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa, de catre platitorii de venituri prevazuti la alin. (4), la momentul platii veniturilor.
(6) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
(7) Contribuabilii nu au obligatia de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile.
(8) Prin exceptie de la prevederile alin. (3) - (6), in situatia in care venitul brut este platit exclusiv in natura, precum si in cazul sumelor reprezentand garantie utilizata pentru plata chiriei stabilita prin contract, proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal are obligatia sa stabileasca venitul net anual prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut, precum si sa calculeze si sa plateasca impozitul pe venit. Impozitul anual datorat se stabileste prin depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la termenul legal de depunere prevazut la art. 122 alin. (3).
(9) Persoanele juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila declara veniturile prevazute la alin. (8) in declaratia prevazuta la art. 132 alin. (2) aferenta anului in care au fost realizate veniturile.
Raspunsuri oferit in luna MARTIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Interzicerea practicilor comerciale neloiale
Intrebare:
Societatea noastra plateste lunar catre clientii sai (majoritatea companii de retail) o suma care este prevazuta de conditiile comerciale incheiate cu acestia (% negociat cu fiecare dintre parteneri).
Aceasta suma nu are in spate nicio contraprestatie si nici nu este o reducere acordata in urma atingerii unui target, reprezentand in fapt taxa de raft perceputa de clientii nostri (de ex. ptr. expunerea produselor noastre pe rafturile lor).
Mentionam ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimul fiscal si tratamentul contabil al comertului cu deseuri
Intrebare:
Firma noastra are ca obiect de activitate secundar:
3811: colectarea deseurilor nepericuloase si
4677: comert cu ridicata al deseurilor si resturilor.
Dorim sa cumparam deseuri de la furnizori interni (din RO) si sa le vindem la un client din Polonia.
Va rog sa ne ajutati cu inregistrarile (monografie contabila) si declaratiile de depus atat in calitate de cumparator (colector) de pe piata interna, cat si ca vanzator catre un...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimul contabil al diferentelor de impozite stabilite in urma inspectiei fiscale
Intrebare:
In urma inspectiei fiscale, s-a stabilit suplimentar de plata tva in suma de 35.927 lei si impozit pe profit de 24.173 lei. Din suma de 35.927 lei, 11.436 lei, reprezinta tva de plata stabilit ca urmare a inregistrarii eronata in registru jurnal de cumparari a unei facturi, iar din suma de 24.173 lei (impozit pe profit) suma de 9.630 lei este aferenta acestei facturii. Mentionez ca RIF-ul a fost finalizat in luna martie 2025, iar perioada controlata a fost pentru anul martie 2019 -...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Provizioane pentru litigii
Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu calculul actualizarii cu rata inflatiei a sumei de 12.607 lei, perioada 02.07.2024 - 27.02.2025. La calcul ma raportez la Rata anuala a indicelui preturilor de consum comunicat de INS?
ian.24 - 7,4
feb.24 - 7,2
mar.24 - 6,6
apr.24 - 5,9
mai.24 - 5,1
iun.24 - 4,9
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri din strainatate. Chirii Ungaria
Intrebare:
Persoana fizica are in proprietate un imobil in Ungaria. Acest imobil este inchiriat catre o persoana fizica.
Persoana fizica a obtinut venituri in anul 2021 in suma de 1.000.000 HUF si a platit impozit 150.000 HUF. Avem dovada platii impozitului platit in Ungaria, emisa de autoritatile Ungare.
Intrebarea este daca trebuie sa mai plateasca impozit si in Romania sau se acorda credit fiscal conform conventiei de evitare a dublei impuneri?
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<