Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impunerea veniturilor din dobanzi obtinute din Romania de persoane juridice rezidente intr-un stat membru al UE sau al SEE

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Oct. 2015 Exclusiv
Tags: impunere venituri, formularul 101, impozitul pe profit, rezidenta fiscala

Regasiti mai jos un material intocmit de economistul Irina Dumitrescu referitor la impunerea veniturilor din dobanzi obtinute din Romania de persoane juridice rezidente intr-un stat membru al UE sau al SEE.


Veniturile obtinute de persoane juridice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European cu care Romania are incheiata o conventie pentru evitarea dublei impuneri

Veniturile reprezentand dobanzi obtinute din Romania de o persoana juridica rezidenta intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, stat cu care Romania are incheiata o conventie pentru evitarea dublei impuneri, cu exceptia dobanzilor care intra sub incidenta prevederilor privind dobanzile la intreprinderi asociate , se impun cu cota si in conditiile prevazute de conventia aplicabila, daca persoana juridica prezinta un certificat de rezidenta fiscala valabil.

Pentru veniturile realizate incepand cu data de 1 iunie 2015 conform prevederilor introduse prin OUG 6/2015, persoana juridica rezidenta intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, care obtine astfel de venituri din dobanzi poate opta pentru regularizarea impozitului platit in Romania prin declararea si plata impozitului pe profit pentru profitul impozabil aferent acestor venituri, conform regulilor stabilite in titlul II din Codul fiscal. Impozitul retinut la sursa constituie plata anticipata in contul impozitului pe profit si se scade din impozitul pe profit datorat.
In situatia in care persoana juridica rezidenta intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, stat cu care Romania are incheiata o conventie pentru evitarea dublei impuneri, nu a prezentat certificatul de rezidenta fiscala si a fost impusa conform Codului fiscal constituie plata anticipata in contul impozitului pe profit si se scade din impozitul pe profit datorat si acest impozit retinut la sursa daca aceasta prezinta certificatul de rezidenta fiscala ulterior realizarii venitului.

Veniturile obtinute de persoane juridice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European cu care Romania nu are incheiata o conventie pentru evitarea dublei impuneri

Veniturile reprezentand dobanzi obtinute din Romania de o persoana juridica rezidenta intr-un stat al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European cu care Romania nu are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri se impun conform prevederilor Titlului V din Codul fiscal. Daca persoana juridica este rezidenta a unui stat din Uniunea Europeana sau din Spatiul Economic European cu care este incheiat un instrument juridic in baza caruia sa se realizeze schimbul de informatii, aceasta persoana poate opta pentru regularizarea impozitului platit in Romania prin declararea si plata impozitului pe profit pentru profitul impozabil aferent acestor venituri, conform regulilor stabilite in titlul II. Impozitul retinut la sursa constituie plata anticipata in contul impozitului pe profit si se scade din impozitul pe profit datorat.

Pe site-ul ANAF, la rubrica de Transparenta decizionala a fost publicat un proiect de ordin
prin care se  propune modificarea formularului 101 - “Declaratie privind impozitul pe profit” in sensul includerii in formular a acestei optiuni.

Conform proiectului, pentru aceste venituri se va bifa rubrica “Optiunea privind regularizarea impozitului, potrivit art.116 indice 1 din Legea nr.571/2003”, prevazuta de formular.
Declaratia se depune pe perioada de prescriptie si va fi insotita de certificatul de rezidenta fiscala.

Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impunerea veniturilor din dobanzi obtinute din Romania de persoane juridice rezidente intr-un stat membru al UE sau al SEE":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016