Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Codul fiscal 2011 - Titlul V

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Feb. 2011
Tags: codul fiscal 2011, codul fiscal, codul fiscal actualizat, codul fiscal actualizat 2011, cod fiscal 2011, impozitul pe profit, impozitul pe venit, taxe si impozite

CODUL FISCAL 2011 - TITLUL V Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania CAP. I Impozitul pe veniturile obtinute ...

CODUL FISCAL 2011 - TITLUL V

    Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania

    CAP. I
    Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti

    Contribuabili
    ART. 113
    Nerezidentii care obtin venituri impozabile din Romania au obligatia de a plati impozit conform prezentului capitol si sunt denumiti in continuare contribuabili.

    Sfera de cuprindere a impozitului
    ART. 114
    Impozitul stabilit prin prezentul capitol, denumit in continuare impozit pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, se aplica asupra veniturilor brute impozabile obtinute din Romania.

    Venituri impozabile obtinute din Romania
    ART. 115*)
    (1) Veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, sunt:
    a) dividende de la un rezident;
------------
    Lit. a) a alin. (1) al art. 115 a fost modificata de pct. 80 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.

    b) dobanzi de la un rezident;
    c) dobanzi de la un nerezident care are un sediu permanent in Romania, daca dobanda este o cheltuiala a sediului permanent;
    d) redevente de la un rezident;
    e) redevente de la un nerezident care are un sediu permanent in Romania, daca redeventa este o cheltuiala a sediului permanent;
    f) comisioane de la un rezident;
    g) comisioane de la un nerezident care are un sediu permanent in Romania, daca comisionul este o cheltuiala a sediului permanent;
    h) venituri din activitati sportive si de divertisment desfasurate in Romania, indiferent daca veniturile sunt primite de catre persoanele care participa efectiv la asemenea activitati sau de catre alte persoane;
    i) venituri din prestarea de servicii de management sau de consultanta din orice domeniu, daca aceste venituri sunt obtinute de la un rezident sau daca veniturile respective sunt cheltuieli ale unui sediu permanent in Romania;
-------------
    Lit. i) a alin. (1) al art. 115 a fost modificata de pct. 67 al art. I din Ordonanta nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

    j) venituri reprezentand remuneratii primite de nerezidenti ce au calitatea de administrator, fondator sau membru al consiliului de administratie al unei persoane juridice romane;
    k) venituri din servicii prestate in Romania, exclusiv transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport;
------------
    Lit. k) a alin. (1) al art. 115 a fost modificata de pct. 36 al art. I din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005.

    l) venituri din profesii independente desfasurate in Romania - doctor, avocat, inginer, dentist, arhitect, auditor si alte profesii similare -, in cazul cand sunt obtinute in alte conditii decat prin intermediul unui sediu permanent sau intr-o perioada sau in mai multe perioade care nu depasesc in total 183 de zile pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive care se incheie in anul calendaristic vizat;
    m) veniturile din pensii primite de la bugetul asigurarilor sociale sau de la bugetul de stat, in masura in care pensia lunara depaseste plafonul prevazut la art. 69;
------------
    Lit. m) a alin. (1) al art. 115 a fost modificata de pct. 36 al art. I din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005.

------------
    Lit. n) a alin. (1) al art. 115 a fost abrogata de pct. 36 al art. I din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005.

    o) venituri din premii acordate la concursuri organizate in Romania;
    p) venituri obtinute la jocurile de noroc practicate in Romania, de la fiecare joc de noroc, obtinute de la acelasi organizator intr-o singura zi de joc.
    q) venituri realizate de nerezidenti din lichidarea unei persoane juridice romane. Venitul brut realizat din lichidarea unei persoane juridice romane reprezinta suma excedentului distributiilor in bani sau in natura care depaseste aportul la capitalul social al persoanei fizice/juridice beneficiare.
------------
    Lit. q) a alin. (1) al art. 115 a fost modificata de pct. 31 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 106 din 4 octombrie 2007, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 703 din 18 octombrie 2007.

    (2) Urmatoarele venituri impozabile obtinute din Romania nu sunt impozitate potrivit prezentului capitol si se impoziteaza conform titlului II, III sau IV^1, dupa caz:
------------
    Partea introductiva a alin. (2) al art. 115 a fost modificata de pct. 47 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 117 din 23 decembrie 2010, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 891 din 30 decembrie 2010.

    a) veniturile unui nerezident, care sunt atribuibile unui sediu permanent in Romania;
    b) veniturile unei persoane juridice straine obtinute din proprietati imobiliare situate in Romania sau din transferul titlurilor de participare, asa cum sunt definite la art. 7 alin. (1) pct. 31, detinute intr-o persoana juridica romana;
    c) venituri ale unei persoane fizice nerezidente, obtinute dintr-o activitate dependenta desfasurata in Romania;
    d) veniturile unei persoane fizice nerezidente obtinute din inchirierea sau din alta forma de cedare a dreptului de folosinta a unei proprietati imobiliare situate in Romania, din transferul proprietatilor imobiliare situate in Romania, din transferul titlurilor de participare, asa cum sunt definite la art. 7 alin. (1) pct. 31, detinute la o persoana juridica romana, si din transferul titlurilor de valoare, asa cum sunt definite la art. 65 alin. (1) lit. c);
    e) veniturile obtinute de nerezidenti dintr-o asociere constituita in Romania, inclusiv dintr-o asociere a unei persoane fizice nerezidente cu o microintreprindere.
------------
    Lit. e) a alin. (2) al art. 115 a fost modificata de pct. 47 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 117 din 23 decembrie 2010, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 891 din 30 decembrie 2010.
-------------
    Alin. (2) al art. 115 a fost modificat de pct. 11 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 127 din 8 octombrie 2008, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 705 din 16 octombrie 2008.

    (3) Veniturile obtinute de organismele nerezidente de plasament colectiv fara personalitate juridica din transferul titlurilor de valoare, asa cum sunt definite la art. 65 alin. (1) lit. c), respectiv al titlurilor de participare, asa cum sunt definite la art. 7 alin. (1) pct. 31, detinute direct sau indirect intr-o persoana juridica romana, nu reprezinta venituri impozabile in Romania.
-------------
    Alin. (3) al art. 115 a fost introdus de pct. 12 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 127 din 8 octombrie 2008, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 705 din 16 octombrie 2008.

------------
    Alin. (4) al art. 115 a fost abrogat de pct. 40 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 58 din 26 iunie 2010, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 431 din 28 iunie 2010.

    (5) Veniturile obtinute de nerezidenti pe piete de capital straine din transferul titlurilor de participare, asa cum sunt definite la art. 7 alin. (1) pct. 31, detinute la o persoana juridica romana, precum si din transferul titlurilor de valoare, asa cum sunt definite la art. 65 alin. (1) lit. c), emise de rezidenti romani, nu reprezinta venituri impozabile in Romania.
-------------
    Alin. (5) al art. 115 a fost introdus de pct. 12 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 127 din 8 octombrie 2008, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 705 din 16 octombrie 2008.
-------------
    NOTA :
    Conform pct. 39 al art. I din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005, cota de impozit de 16% se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2006 si pentru veniturile realizate de persoanele fizice si juridice nerezidente, prevazute la art. 115, cu exceptia veniturilor obtinute din jocuri de noroc pentru care se mentine cota de impozit de 20%.

    Retinerea impozitului din veniturile impozabile obtinute din Romania de nerezidenti
    ART. 116
    (1) Impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania se calculeaza, se retine si se plateste la bugetul de stat de catre platitorii de venituri.
    (2) Impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea urmatoarelor cote asupra veniturilor brute:
    a) 10% pentru veniturile din dobanzi si redevente, daca beneficiarul efectiv al acestor venituri este o persoana juridica rezidenta intr-un stat membru al Uniunii Europene sau in unul dintre statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, sau un sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un stat al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Asociatiei Europene a Liberului Schimb. Aceasta cota de impunere se aplica in perioada de tranzitie de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si pana la data de 31 decembrie 2010, cu conditia ca beneficiarul efectiv al dobanzilor sau redeventelor sa detina minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare la persoana juridica romana, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dobanzii sau redeventelor;
------------
    Lit. b) a alin. (2) al art. 116 a fost abrogata de pct. 48 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 117 din 23 decembrie 2010, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 891 din 30 decembrie 2010.

    c) 25% pentru veniturile obtinute din jocuri de noroc, prevazute la art. 115 alin. (1) lit. p);
------------
    Lit. c) a alin. (2) al art. 116 a fost modificata de pct. 41 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 58 din 26 iunie 2010, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 431 din 28 iunie 2010.

    d) 16% in cazul oricaror altor venituri impozabile obtinute din Romania, asa cum sunt enumerate la art. 115.
------------
    Lit. d) a alin. (2) al art. 116 a fost modificata de pct. 41 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 58 din 26 iunie 2010, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 431 din 28 iunie 2010.

    (3) Prin derogare de la alin. (2), impozitul ce trebuie retinut se calculeaza dupa cum urmeaza:
    a) pentru veniturile ce reprezinta remuneratii primite de nerezidenti care au calitatea de administrator, fondator sau membru al consiliului de administratie al unei persoane juridice romane, potrivit art. 57;
    b) pentru veniturile din pensii primite de la bugetul asigurarilor sociale sau de la bugetul de stat, potrivit art. 70.
    (4) Impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti. in cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se declara si se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.
    (5) Pentru veniturile sub forma de dobanzi la depozitele la vedere/conturi curente, la depozitele la termen, certificate de depozit si alte instrumente de economisire la banci si la alte institutii de credit autorizate si situate in Romania, impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului, respectiv la momentul rascumpararii, in cazul certificatelor de depozit si al instrumentelor de economisire. Virarea impozitului pentru veniturile din dobanzi se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii/rascumpararii.
------------
    Alin. (5) al art. 116 a fost modificat de pct. 42 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 58 din 26 iunie 2010, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 431 din 28 iunie 2010.

    (6) Reinnoirea depozitelor/instrumentelor de economisire va fi asimilata cu constituirea unui nou depozit/achizitionarea unui nou instrument de economisire.
    (7) Impozitul asupra dobanzilor capitalizate se calculeaza de platitorul acestor venituri in momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului, respectiv in momentul rascumpararii in cazul unor instrumente de economisire sau in momentul in care dobanda se transforma in imprumut ori in capital, dupa caz.
    (8) Modul de determinare si/sau de declarare a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de participare la o persoana juridica romana va fi stabilit prin norme.
    (9) Pentru orice venit impozitul ce trebuie retinut, in conformitate cu prezentul capitol, este impozit final.
------------
    Art. 116 a fost modificat de pct. 81 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.

    Scutiri de la impozitul prevazut in prezentul capitol
    ART. 117
    Sunt scutite de impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti urmatoarele venituri:
------------
    Lit. a) a art. 117 a fost abrogata de pct. 43 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 58 din 26 iunie 2010, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 431 din 28 iunie 2010.

    b) dobanda aferenta instrumentelor de datorie publica in lei si in valuta si veniturile obtinute din tranzactionarea titlurilor de stat si a obligatiunilor emise de catre unitatile administrativteritoriale, in lei si in valuta pe piata interna si/sau pe pietele financiare internationale, precum si dobanda aferenta instrumentelor emise de catre Banca Nationala a Romaniei in scopul atingerii obiectivelor de politica monetara si veniturile obtinute din tranzactionarea valorilor mobiliare emise de catre Banca Nationala a Romaniei;
-------------
    Lit. b) a art. 117 a fost modificata de pct. 7 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 91 din 24 iunie 2008, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 480 din 30 iunie 2008.

------------
    Lit. c) a art. 117 a fost abrogata de pct. 43 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 58 din 26 iunie 2010, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 431 din 28 iunie 2010.

    d) premiile unei persoane fizice nerezidente obtinute din Romania, ca urmare a participarii la festivalurile nationale si internationale artistice, culturale si sportive finantate din fonduri publice;
    e) premiile acordate elevilor si studentilor nerezidenti la concursurile finantate din fonduri publice;
------------
    Lit. f) a art. 117 a fost abrogata de pct. 43 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 58 din 26 iunie 2010, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 431 din 28 iunie 2010.

    g) veniturile persoanelor juridice straine care desfasoara in Romania activitati de consultanta in cadrul unor acorduri de finantare gratuita, incheiate de Guvernul Romaniei/autoritati publice cu alte guverne/autoritati publice sau organizatii internationale guvernamentale sau neguvernamentale;
-------------
    Lit. g) a art. 117 a fost modificata de pct. 75 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    h) dividendele platite de o intreprindere, care este persoana juridica romana sau persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene, unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau in unul dintre statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, ori unui sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un stat al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, sunt scutite de impozit, daca persoana juridica straina beneficiara a dividendelor intruneste cumulativ urmatoarele conditii:
    1. are una dintre formele de organizare prevazute la art. 20^1 alin. (4);
    2. in conformitate cu legislatia fiscala a statului membru al Uniunii Europene sau a unuia dintre statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, este considerata a fi rezidenta a statului respectiv si, in temeiul unei conventii privind evitarea dublei impuneri incheiate cu un stat tert, nu se considera ca este rezident in scopul impunerii in afara Uniunii Europene sau Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei;
    3. plateste, in conformitate cu legislatia fiscala a unui stat membru al Uniunii Europene sau a unuia dintre statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, impozit pe profit sau un impozit similar acestuia, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari;
    4. detine minimum 10% din capitalul social al intreprinderii persoana juridica romana pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dividendului.
    Daca beneficiarul dividendelor este un sediu permanent al unei persoane juridice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-un stat al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, pentru acordarea acestei scutiri persoana juridica straina pentru care sediul permanent isi desfasoara activitatea trebuie sa intruneasca cumulativ conditiile prevazute la pct. 1-4.
    Pentru acordarea acestei scutiri, persoana juridica romana care plateste dividendul trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
    1. este o societate infiintata in baza legii romane si are una dintre urmatoarele forme de organizare: "societate pe actiuni", "societate in comandita pe actiuni", "societate cu raspundere limitata";
    2. plateste impozit pe profit, potrivit prevederilor titlului II, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari.
    Pentru acordarea acestei scutiri, persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene, care plateste dividendul, trebuie sa plateasca impozit pe profit, potrivit prevederilor titlului II, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari.
------------
    Lit. h) a art. 117 a fost modificata de pct. 82 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.

------------
    Lit. i) a art. 117 a fost abrogata de pct. 43 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 58 din 26 iunie 2010, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 431 din 28 iunie 2010.

    j) incepand cu data de 1 ianuarie 2011, veniturile din dobanzi sau redevente, asa cum sunt definite la art. 124^19, obtinute din Romania de persoane juridice rezidente in statele membre ale Uniunii Europene sau ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, sau de un sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un stat al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, sunt scutite de impozit, daca beneficiarul efectiv al dobanzilor sau redeventelor detine minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare la persoana juridica romana, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dobanzii sau redeventelor;
------------
    Lit. j) a art. 117 a fost modificata de pct. 82 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.

------------
    Lit. k) a art. 117 a fost abrogata de pct. 43 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 58 din 26 iunie 2010, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 431 din 28 iunie 2010.

    l) dobanzile si/sau dividendele platite catre fonduri de pensii, astfel cum sunt ele definite in legislatia statului membru al Uniunii Europene sau in unul dintre statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb.
------------
    Lit. l) a art. 117 a fost introdusa de pct. 83 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.

    Coroborarea prevederilor Codului fiscal cu cele ale conventiilor de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene
    ART. 118
    (1) in intelesul art. 116, daca un contribuabil este rezident al unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de catre acel contribuabil din Romania nu poate depasi cota de impozit prevazuta in conventie care se aplica asupra acelui venit. in situatia in care sunt cote diferite de impozitare in legislatia interna sau in conventiile de evitare a dublei impuneri, se aplica cotele de impozitare mai favorabile. Daca un contribuabil este rezident al unei tari din Uniunea Europeana, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de acel contribuabil din Romania este cota mai favorabila prevazuta in legislatia interna, legislatia Uniunii Europene sau in conventiile de evitare a dublei impuneri. Legislatia Uniunii Europene se aplica in relatia Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene sau ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb.
    (2) Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul realizarii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta, precum si, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere in care se indica indeplinirea conditiei de beneficiar in situatia aplicarii legislatiei Uniunii Europene. Daca certificatul de rezidenta fiscala, respectiv declaratia ce va indica calitatea de beneficiar nu se prezinta in acest termen, se aplica prevederile titlului V. in momentul prezentarii certificatului de rezidenta fiscala si, dupa caz, a declaratiei prin care se indica calitatea de beneficiar se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau ale legislatiei Uniunii Europene si se face regularizarea impozitului in cadrul termenului legal de prescriptie. in acest sens, certificatul de rezidenta fiscala trebuie sa mentioneze ca beneficiarul venitului a avut, in termenul de prescriptie, rezidenta fiscala in statul contractant cu care este incheiata conventia de evitare a dublei impuneri, intr-un stat al Uniunii Europene sau al Asociatiei Europene a Liberului Schimb pentru toata perioada in care s-au realizat veniturile din Romania. Calitatea de beneficiar in scopul aplicarii legislatiei Uniunii Europene va fi dovedita prin certificatul de rezidenta fiscala si, dupa caz, declaratia pe propria raspundere a acestuia de indeplinire cumulativa a conditiilor referitoare la: perioada minima de detinere, conditia de participare minima in capitalul persoanei juridice romane, incadrarea in una dintre formele de organizare prevazute in titlul II sau titlul V, dupa caz, calitatea de contribuabil platitor de impozit pe profit sau un impozit similar acestuia, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari. Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.
    (3) in cazul in care s-au facut retineri de impozit ce depasesc cotele din conventiile de evitare a dublei impuneri, respectiv din legislatia Uniunii Europene, suma impozitului retinut in plus poate fi restituita la cererea beneficiarului de venit, respectiv a persoanei nerezidente.
    Pentru restituirea impozitului retinut in plus din veniturile platite de un rezident roman persoanelor nerezidente, acestea depun o cerere de restituire a impozitului platit in plus la platitorul de venit rezident roman.
    Cererea de restituire a impozitului va fi depusa de persoana nerezidenta in termenul legal de prescriptie, stabilit prin legislatia statului roman.
    Restituirea impozitului retinut in plus fata de sarcina fiscala rezultata din aplicarea prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri, respectiv a legislatiei Uniunii Europene coroborat cu legislatia interna, dupa caz, se efectueaza independent de situatia obligatiilor fiscale ale contribuabilului rezident roman, platitor al venitului catre nerezident, obligat potrivit legii sa faca stopajul la sursa.
    (4) Macheta certificatului de rezidenta fiscala pentru persoane rezidente in Romania, precum si termenul de depunere de catre nerezidenti a documentelor de rezidenta fiscala, emise de autoritatea din statul de rezidenta al acestora, se stabilesc prin norme.
------------
    Alin. (4) al art. 118 a fost modificat de pct. 49 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 117 din 23 decembrie 2010, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 891 din 30 decembrie 2010.
------------
    Art. 118 a fost modificat de pct. 84 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.

    Declaratii anuale privind retinerea la sursa
    ART. 119
    (1) Platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii, conform prezentului titlu, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul expirat.
------------
    Alin. (1) al art. 119 a fost modificat de pct. 85 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.

    (1^1) Dupa data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, platitorii de venituri sub forma dobanzilor au obligatia sa depuna o declaratie informativa referitoare la platile de astfel de venituri facute catre persoane fizice rezidente in statele membre ale Uniunii Europene. Declaratia se depune pana la data de 28, respectiv 29 februarie inclusiv a anului curent, pentru informatii referitoare la platile de dobanzi facute in cursul anului precedent. Modelul si continutul declaratiei informative, precum si procedura de declarare a veniturilor din dobanzile realizate din Romania de catre persoane fizice rezidente in statele membre ale Uniunii Europene se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
-------------
    Alin. (1^1) a art. 119 a fost introdus de pct. 78 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

-------------
    Alin. (2) al art. 119 a fost abrogat de pct. 71 al art. I din Ordonanta nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

    Certificatele de atestare a impozitului platit de nerezidenti
    ART. 120
    (1) Orice nerezident poate depune, personal sau printr-un imputernicit, o cerere la autoritatea fiscala competenta, prin care va solicita eliberarea certificatului de atestare a impozitului platit catre bugetul de stat de el insusi sau de o alta persoana, in numele sau.
------------
    Alin. (1) al art. 120 a fost modificat de pct. 86 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.

    (2) Autoritatea fiscala competenta are obligatia de a elibera certificatul de atestare a impozitului platit de nerezidenti.
    (3) Forma cererii si a certificatului de atestare a impozitului platit de nerezident, precum si conditiile de depunere, respectiv de eliberare se stabilesc prin norme.

    Dispozitii tranzitorii
    ART. 121
    Veniturile obtinute de partenerii contractuali externi, persoane fizice si juridice nerezidente si de contractorii independenti ai acestora, din activitati desfasurate de acestia pentru realizarea obiectivului de investitii «Centrala Nuclearoelectrica Cernavoda-Unitatea 2», sunt scutite de impozitul prevazut in prezentul capitol pana la punerea in functiune a obiectivului de mai sus.
-------------
    Art. 121 a fost modificat de pct. 72 al art. I din Ordonanta nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

    CAP. II
    Impozitul pe reprezentante

    Contribuabili
    ART. 122
    Orice persoana juridica straina, care are o reprezentanta autorizata sa functioneze in Romania, potrivit legii, are obligatia de a plati un impozit anual, conform prezentului capitol.

    Stabilirea impozitului
    ART. 123
    (1) Impozitul pe reprezentanta pentru un an fiscal este egal cu echivalentul in lei al sumei de 4.000 euro, stabilita pentru un an fiscal, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua in care se efectueaza plata impozitului catre bugetul de stat.
------------
    Alin. (1) al art. 123 a fost modificat de pct. 11 al articolului unic din LEGEA nr. 494 din 12 noiembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.092 din 24 noiembrie 2004.

    (2) in cazul unei persoane juridice straine, care in cursul unui an fiscal infiinteaza sau desfiinteaza o reprezentanta in Romania, impozitul datorat pentru acest an se calculeaza proportional cu numarul de luni de existenta a reprezentantei in anul fiscal respectiv.

    Plata impozitului si depunerea declaratiei fiscale
    ART. 124
    (1) Orice persoana juridica straina are obligatia de a plati impozitul pe reprezentanta la bugetul de stat, in doua transe egale, pana la datele de 25 iunie si 25 decembrie inclusiv.
------------
    Alin. (1) al art. 124 a fost modificat de pct. 87 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.

    (2) Orice persoana juridica straina care datoreaza impozitul pe reprezentanta are obligatia de a depune o declaratie anuala la autoritatea fiscala competenta, pana la data de 28, respectiv 29 februarie a anului de impunere.
    (3) Orice persoana juridica straina, care infiinteaza sau desfiinteaza o reprezentanta in cursul anului fiscal, are obligatia de a depune o declaratie fiscala la autoritatea fiscala competenta, in termen de 30 de zile de la data la care reprezentanta a fost infiintata sau desfiintata.
    (4) Reprezentantele sunt obligate sa conduca evidenta contabila prevazuta de legislatia in vigoare din Romania.

    CAP. III
    Modul de impozitare a veniturilor din economii obtinute din Romania de persoane fizice rezidente in state membre si aplicarea schimbului de informatii in legatura cu aceasta categorie de venituri
-------------
    Cap. III din Titlul V a fost introdus de pct. 79 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Definitia beneficiarului efectiv
    ART. 124^1
    (1) in sensul prezentului capitol, prin beneficiar efectiv se intelege orice persoana fizica ce primeste o plata de dobanda sau orice persoana fizica pentru care o plata de dobanda este garantata, cu exceptia cazului cand aceasta persoana dovedeste ca plata nu a fost primita sau garantata pentru beneficiul sau propriu, respectiv atunci cand:
    a) actioneaza ca un agent platitor, in intelesul art. 124^3 alin. (1); sau
    b) actioneaza in numele unei persoane juridice, al unei entitati care este impozitata pe profit, conform regimului general pentru impozitarea profiturilor, al unui organism de plasament colectiv in valori mobiliare, autorizat conform Directivei Consiliului nr. 85/611/CEE, din 20 decembrie 1985, privind coordonarea dispozitiilor legale, de reglementare si administrare privind organismele de plasament colectiv in valori mobiliare (OPCVM), sau in numele unei entitati la care se face referire la art. 124^3 alin. (2), iar in acest din urma caz, dezvaluie numele si adresa acelei entitati operatorului economic care efectueaza plata dobanzii si operatorul transmite aceste informatii autoritatii competente a statului membru in care este stabilita entitatea; sau
    c) actioneaza in numele altei persoane fizice care este beneficiarul efectiv si dezvaluie agentului platitor identitatea acelui beneficiar efectiv, in conformitate cu art. 124^2 alin. (2).
    (2) Atunci cand un agent platitor are informatii care arata ca persoana fizica ce primeste o plata de dobanda sau pentru care o plata de dobanda este garantata, poate sa nu fie beneficiarul efectiv, iar atunci cand nici prevederile alin. (1) lit. a), nici cele ale alin. (1) lit. b) nu se aplica acelei persoane fizice, se vor lua masuri rezonabile pentru stabilirea identitatii beneficiarului efectiv, conform prevederilor 124^2 alin. (2). Daca agentul platitor nu poate identifica beneficiarul efectiv, va considera persoana fizica in discutie drept beneficiar efectiv.
-------------
    Art. 124^1 a fost introdus de pct. 79 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Identitatea si determinarea locului de rezidenta a beneficiarilor efectivi
    ART. 124^2
    (1) Romania va adopta si va asigura aplicarea pe teritoriul sau a procedurilor necesare, care sa permita agentului platitor sa identifice beneficiarii efectivi si locul lor de rezidenta, in scopul aplicarii prevederilor art. 124^7 - 124^11. Aceste proceduri trebuie sa fie in conformitate cu cerintele minime prevazute la alin. (2) si (3).
    (2) Agentul platitor va stabili identitatea beneficiarului efectiv in functie de cerintele minime care sunt conforme cu relatiile dintre agentul platitor si primitorul dobanzii, la data inceperii relatiei, astfel:
    a) pentru relatiile contractuale incheiate inainte de data de 1 ianuarie 2004, agentul platitor va stabili identitatea beneficiarului efectiv, respectiv numele si adresa sa, prin utilizarea informatiilor de care dispune, in special conform reglementarilor in vigoare din statul sau de stabilire si dispozitiilor Directivei 91/308/CEE, din 10 iunie 1991, privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor;
    b) in cazul relatiilor contractuale incheiate sau al tranzactiilor efectuate in absenta relatiilor contractuale, incepand cu data de 1 ianuarie 2004, agentul platitor va stabili identitatea beneficiarului efectiv, constand in nume, adresa si, daca exista, numarul fiscal de identificare, atribuit de catre statul membru de rezidenta pentru scopurile fiscale. Aceste detalii vor fi stabilite pe baza pasaportului sau a cardului de identitate oficial, prezentat de beneficiarul efectiv. Daca adresa nu apare nici in pasaport, nici in cardul de identitate oficial, atunci va fi stabilita pe baza oricarui alt document doveditor de identitate prezentat de beneficiarul efectiv. Daca numarul fiscal de identificare nu este mentionat in pasaport, in cardul de identitate oficial sau in oricare alt document doveditor de identitate, incluzand, posibil, certificatul de rezidenta fiscala eliberat pentru scopuri fiscale, prezentate de beneficiarul efectiv, identitatea sa se va completa prin mentionarea datei si a locului nasterii, stabilite pe baza pasaportului sau a cardului de identitate oficial.
    (3) Agentul platitor stabileste rezidenta beneficiarului efectiv, pe baza cerintelor minime care sunt conforme cu relatiile dintre agentul platitor si primitorul dobanzii la data inceperii relatiei. Sub rezerva prevederilor de mai jos, se considera ca rezidenta se afla in tara in care beneficiarul efectiv isi are adresa permanenta:
    a) in cazul relatiilor contractuale incheiate inainte de data de 1 ianuarie 2004, agentul platitor va stabili rezidenta beneficiarului efectiv pe baza informatiilor de care dispune, in special ca urmare a reglementarilor in vigoare in statul sau de stabilire si a prevederilor Directivei nr. 91/308/CEE;
    b) in cazul relatiilor contractuale incheiate sau al tranzactiilor efectuate in absenta relatiilor contractuale, incepand cu data de 1 ianuarie 2004, agentul platitor va stabili rezidenta beneficiarului efectiv pe baza adresei mentionate in pasaport, in cardul de identitate oficial sau, daca este necesar, pe baza oricarui alt document doveditor de identitate, prezentat de beneficiarul efectiv, si in concordanta cu urmatoarea procedura: pentru persoanele fizice care prezinta pasaportul sau cardul de identitate oficial emis de catre un stat membru si care declara ele insele ca sunt rezidente intr-o tara terta, rezidenta lor va fi stabilita prin intermediul unui certificat de rezidenta fiscala, emis de o autoritate competenta a tarii terte in care persoana fizica a declarat ca este rezident. in lipsa prezentarii acestui certificat, se considera ca rezidenta este situata in statul membru care a emis pasaportul sau un alt document de identitate oficial.
-------------
    Art. 124^2 a fost introdus de pct. 79 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Definitia agentului platitor
    ART. 124^3
    (1) in sensul prezentului capitol, se intelege prin agent platitor orice operator economic care plateste dobanda sau garanteaza plata dobanzii pentru beneficiul imediat al beneficiarului efectiv, indiferent daca operatorul este debitorul creantei care produce dobanda sau operatorul insarcinat de catre debitor sau de catre beneficiarul efectiv cu plata dobanzii sau cu garantarea platii de dobanda.
    (2) Orice entitate stabilita intr-un stat membru catre care se plateste dobanda sau pentru care plata este garantata in beneficiul beneficiarului efectiv va fi, de asemenea, considerata agent platitor, la momentul platii sau garantarii unei astfel de plati. Prezenta prevedere nu se va aplica daca operatorul economic are motive sa creada, pe baza dovezilor oficiale prezentate de acea entitate, ca:
    a) este o persoana juridica, cu exceptia celor prevazute la alin. (5); sau
    b) profitul sau este impozitat prin aplicarea regimului general referitor la impozitarea profiturilor; sau
    c) este un organism de plasament colectiv in valori mobiliare, autorizat conform Directivei nr. 85/611/CEE. Un operator economic care plateste dobanda sau garanteaza plata dobanzii pentru o astfel de entitate stabilita in alt stat membru si care este considerata agent platitor, in temeiul prezentului alineat, va comunica numele si adresa entitatii si suma totala a dobanzii platite sau garantate entitatii autoritatii competente a statului membru unde este stabilit, care va transmite mai departe aceste informatii autoritatii competente din statul membru unde este stabilita entitatea.
    (3) Entitatea prevazuta la alin. (2) poate totusi sa aleaga sa fie tratata, in scopul aplicarii prezentului capitol, ca un organism de plasament colectiv in valori mobiliare, asa cum acesta este prevazut la alin. (2) lit. c). Exercitarea acestei posibilitati face obiectul unui certificat emis de statul membru in care entitatea este stabilita, certificat care este prezentat operatorului economic de catre entitate. Romania va elabora norme in ceea ce priveste aceasta optiune ce poate fi exercitata de entitatile stabilite pe teritoriul sau.
    (4) Atunci cand operatorul economic si entitatea vizate la alin. (2) sunt stabiliti in Romania, Romania va lua masurile necesare pentru a da asigurari ca acea entitate indeplineste prevederile prezentului capitol atunci cand actioneaza ca agent platitor.
    (5) Persoanele juridice exceptate de la prevederile alin. (2) lit. a) sunt:
    a) in Finlanda: avoinyhtio (y) si kommandiittiyhtio (ky)/oppet bolag si kommanditbolag;
    b) in Suedia: handelsbolag (HB) si kommanditbolag (KB).
-------------
    Art. 124^3 a fost introdus de pct. 79 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Definitia autoritatii competente
    ART. 124^4
    in sensul prezentului capitol, se intelege prin autoritate competenta:
    a) pentru Romania - Agentia Nationala de Administrare Fiscala;
    b) pentru tarile terte - autoritatea competenta definita pentru scopul conventiilor bilaterale sau multilaterale de evitare a dublei impuneri sau, in lipsa acestora, oricare alta autoritate competenta pentru emiterea certificatelor de rezidenta fiscala.
-------------
    Art. 124^4 a fost introdus de pct. 79 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    ART. 124^5
    Definitia platii dobanzilor
    (1) in sensul prezentului capitol, prin plata dobanzii se intelege:
    a) dobanda platita sau inregistrata in cont, referitoare la creantele de orice natura, fie ca este garantata sau nu de o ipoteca ori de o clauza de participare la beneficiile debitorului, si, in special, veniturile din obligatiuni guvernamentale si veniturile din obligatiuni de stat, inclusiv primele si premiile legate de astfel de titluri de valoare, obligatiuni sau titluri de creanta; penalitatile pentru plata cu intarziere nu sunt considerate plati de dobanzi;
    b) dobanzile capitalizate sau capitalizarea prin cesiunea, rambursarea sau rascumpararea creantelor, prevazute la lit. a);
    c) venitul provenit din platile dobanzilor fie direct, fie prin intermediul unei entitati prevazute la art. 124^3 alin. (2), distribuit prin:
    - organisme de plasament colectiv in valori mobiliare, autorizate in conformitate cu Directiva nr. 85/611/CEE;
    - entitati care beneficiaza de optiunea prevazuta la art. 124^3 alin. (3);
    - organisme de plasament colectiv stabilite in afara sferei teritoriale prevazute la art. 124^6;
    d) venitul realizat din cesiunea, rambursarea sau rascumpararea actiunilor ori unitatilor in urmatoarele organisme si entitati, daca aceste organisme si entitati investesc direct sau indirect, prin intermediul altor organisme de plasament colectiv sau entitati la care se face referire mai jos, mai mult de 40% din activele lor in creante de natura celor prevazute la lit. a), cu conditia ca acest venit sa corespunda castigurilor care, direct sau indirect, provin din platile dobanzilor care sunt definite la lit. a) si b). Entitatile la care se face referire sunt:
    - organisme de plasament colectiv in valori mobiliare, autorizate in conformitate cu Directiva nr. 85/611/CEE;
    - entitati care beneficiaza de optiunea prevazuta la art. 124^3 alin. (3);
    - organisme de plasament colectiv stabilite in afara sferei teritoriale prevazute la art. 124^6.
    (2) in ceea ce priveste alin. (1) lit. c) si d), atunci cand un agent platitor nu dispune de nicio informatie cu privire a proportia veniturilor care provin din plati de dobanzi, suma totala a venitului va fi considerata plata de dobanda.
    (3) in ceea ce priveste alin. (1) lit. d), atunci cand un agent platitor nu dispune de nicio informatie privind procentul activelor investite in creante, in actiuni sau in unitati, acest procent este considerat a fi superior celui de 40%. Atunci cand nu se poate determina suma venitului realizat de beneficiarul efectiv, venitul este considerat ca fiind rezultatul cesiunii, rambursarii sau rascumpararii actiunii ori unitatilor.
    (4) Atunci cand dobanda, asa cum este prevazuta la alin. (1), este platita sau creditata intr-un cont detinut de o entitate prevazuta la art. 124^3 alin. (2), aceasta entitate nefiind beneficiara optiunii prevazute la art. 124^3 alin. (3), dobanda respectiva va fi considerata ca plata de dobanda de catre aceasta entitate.
    (5) in ceea ce priveste alin. (1) lit. b) si d), Romania cere agentilor platitori situati pe teritoriul ei sa anualizeze dobanda peste o anumita perioada de timp, care nu poate depasi un an, si sa trateze aceste dobanzi anualizate ca plati de dobanda, chiar daca nicio cesiune, rascumparare sau rambursare nu intervine in decursul acestei perioade.
    (6) Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. c) si d), Romania va exclude din definitia platii dobanzii orice venit mentionat in prevederile legate de organisme sau entitati stabilite pe teritoriul lor, unde investitia acestor entitati in creantele prevazute la alin. (1) lit. a) nu depaseste 15% din activele lor. in acelasi fel, prin derogare de la alin. (4), Romania va exclude din definitia platii dobanzii prevazute la alin. (1) plata dobanzii sau creditarea intr-un cont al unei entitati prevazute la art. 124^3 alin. (2), care nu beneficiaza de optiunea prevazuta la art. 124^3 alin. (3) si este stabilita pe teritoriul Romaniei, in cazul in care investitia acestei entitati in creantele prevazute la alin. (1) lit. a) nu depaseste 15% din activele sale. Exercitarea acestei optiuni de catre Romania implica legatura cu alte state membre.
    (7) incepand cu data de 1 ianuarie 2011, procentul prevazut la alin. (1) lit. d) si la alin. (3) va fi de 25%.
    (8) Procentele prevazute la alin. (1) lit. d) si la alin. (6) sunt determinate in functie de politica de investitii, asa cum este definita in regulile de finantare sau in documentele constitutive ale organismelor ori entitatilor, iar in lipsa acestora, in functie de componenta reala a activelor acestor organisme sau entitati.
-------------
    Art. 124^5 a fost introdus de pct. 79 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Sfera teritoriala
    ART. 124^6
    Prevederile acestui capitol se aplica dobanzilor platite de catre un agent platitor stabilit in teritoriul in care Tratatul de instituire a Comunitatii Europene se aplica pe baza art. 299.
-------------
    Art. 124^6 a fost introdus de pct. 79 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Informatiile comunicate de un agent platitor
    ART. 124^7
    (1) Atunci cand beneficiarul efectiv este rezident intr-un stat membru, altul decat Romania, unde este agentul platitor, informatiile minime pe care agentul platitor trebuie sa le comunice autoritatii competente din Romania sunt urmatoarele:
    a) identitatea si rezidenta beneficiarului efectiv, stabilite conform art. 124^2;
    b) numele si adresa agentului platitor;
    c) numarul de cont al beneficiarului efectiv sau, in lipsa acestuia, identificarea creantei generatoare de dobanda;
    d) informatii referitoare la plata dobanzii, in conformitate cu alin. (2).
    (2) Continutul minim de informatii referitoare la plata dobanzii, pe care agentul platitor trebuie sa le comunice, va face distinctia dintre urmatoarele categorii de dobanda si va indica:
    a) in cazul unei plati de dobanda, in intelesul art. 124^5 alin. (1) lit. a): suma dobanzii platite sau creditate;
    b) in cazul unei plati de dobanda, in intelesul art. 124^5 alin. (1) lit. b) si d): fie suma dobanzii sau a venitului prevazut la respectivul alineat, fie suma totala a venitului din cesiune, rascumparare sau rambursare;
    c) in cazul unei plati de dobanda, in intelesul art. 124^5 alin. (1) lit. c): fie suma venitului prevazut la respectivul alineat, fie suma totala a distributiei;
    d) in cazul unei plati de dobanda, in intelesul art. 124^5 alin. (4): suma dobanzii care revine fiecarui membru din entitatea prevazuta la art. 124^3 alin. (2), care indeplineste conditiile prevazute la art. 124^1 alin. (1);
    e) in cazul unei plati de dobanda, in intelesul art. 124^5 alin. (5): suma dobanzii anualizate.
---------------
    Lit. e) a alin. (2) al art. 124^7 a fost modificata de RECTIFICAREA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 765 din 7 septembrie 2006.

    (3) Romania va limita informatiile care privesc platile de dobanzi ce urmeaza a fi raportate de catre agentul platitor la informatia referitoare la suma totala a dobanzii sau a venitului si la suma totala a veniturilor obtinute din cesiune, rascumparare sau rambursare.
-------------
    Art. 124^7 a fost introdus de pct. 79 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Schimbul automat de informatii
    ART. 124^8
    (1) Autoritatea competenta din Romania va comunica autoritatii competente din statul membru de rezidenta al beneficiarului efectiv informatiile prevazute la art. 124^7.
    (2) Comunicarea de informatii are un caracter automat si trebuie sa aiba loc cel putin o data pe an, in decursul a 6 luni urmatoare sfarsitului anului fiscal, pentru toate platile de dobanda efectuate in cursul acestui an.
    (3) Dispozitiile prezentului capitol se completeaza cu cele ale cap. V din prezentul titlu, cu exceptia prevederilor art. 124^35.
-------------
    Art. 124^8 a fost introdus de pct. 79 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Perioada de tranzitie pentru trei state membre
    ART. 124^9
    (1) in cursul unei perioade de tranzitie, incepand cu data la care se face referire la alin. (2) si (3), Belgia, Luxemburg si Austria nu sunt obligate sa aplice prevederile privind schimbul automat de informatii in ceea ce priveste veniturile din economii. Totusi, aceste tari au dreptul sa primeasca informatii de la celelalte state membre. in cursul perioadei de tranzitie, scopul prezentului capitol este de a garanta un minimum de impozitare efectiva a veniturilor din economii sub forma platilor de dobanda efectuate intr-un stat membru in favoarea beneficiarilor efectivi, care sunt persoane fizice rezidente fiscal in alt stat membru.
    (2) Perioada de tranzitie se va termina la sfarsitul primului an fiscal incheiat care urmeaza dupa definitivarea ultimului dintre urmatoarele evenimente:
    a) data de intrare in vigoare a acordului dintre Comunitatea Europeana, dupa decizia in unanimitate a Consiliului, si Confederatia Elvetiana, Principatul Liechtenstein, Republica San Marino, Principatul Monaco si Principatul Andorra, care prevede schimbul de informatii la cerere, asa cum este definit in Modelul Acordului OECD privind schimbul de informatii in materie fiscala, publicat la data de 18 aprilie 2002, denumit in continuare Modelul Acordului OECD, in ceea ce priveste platile de dobanda, asa cum sunt definite in prezentul capitol, efectuate de agentii platitori stabiliti pe teritoriul acestor tari catre beneficiarii efectivi rezidenti pe teritoriul pentru care se aplica prezentul capitol, in plus fata de aplicarea simultana de catre aceste tari a unei retineri la sursa cu o cota definita pentru perioadele corespunzatoare prevazute la art. 124^10;
    b) data la care Consiliul se invoieste, in unanimitate, ca Statele Unite ale Americii sa schimbe informatii, la cerere, in conformitate cu Modelul Acordului OECD, in ceea ce priveste platile de dobanzi efectuate de agentii platitori stabiliti pe teritoriul lor catre beneficiarii efectivi rezidenti pe teritoriul in care se aplica prevederile referitoare la efectuarea schimbului automat de informatii privind veniturile din economii.
    (3) La sfarsitul perioadei de tranzitie, Belgia, Luxemburg si Austria sunt obligate sa aplice prevederile privind efectuarea schimbului automat de informatii privind veniturile din economii, prevazute la art. 124^7 si 124^8, si sa inceteze aplicarea perceperii unei retineri la sursa si a venitului distribuit, reglementate la art. 124^10 si 124^11. Daca, in decursul perioadei de tranzitie, Belgia, Luxemburg si Austria aleg aplicarea prevederilor privind efectuarea schimbului automat de informatii privind veniturile din economii, prevazut la art. 124^7 si 124^8, atunci nu se vor mai aplica nici retinerea la sursa, nici partajarea venitului, prevazute la art. 124^10 si 124^11.
-------------
    Art. 124^9 a fost introdus de pct. 79 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Retinerea la sursa
    ART. 124^10
    (1) in decursul perioadei de tranzitie prevazute la art. 124^9, atunci cand beneficiarul efectiv al dobanzii este rezident intr-un stat membru, altul decat cel in care agentul platitor este stabilit, Belgia, Luxemburg si Austria vor percepe o retinere la sursa de 15% in primii 3 ani ai perioadei de tranzitie (1 iulie 2005 - 30 iunie 2008), de 20% in timpul urmatorilor 3 ani (1 iulie 2008 - 30 iunie 2011) si de 35% pentru urmatorii ani (incepand cu 1 iulie 2011).
    (2) Agentul platitor va percepe o retinere la sursa dupa cum urmeaza:
    a) in cazul unei plati de dobanda, in intelesul art. 124^5 alin. (1) lit. a): la suma dobanzii platite sau creditate;
    b) in cazul unei plati de dobanda, in intelesul art. 124^5 alin. (1) lit. b) sau d): la suma dobanzii sau venitului prevazute/prevazut la aceste litere sau prin perceperea unui efect echivalent care sa fie suportat de primitor pe suma totala a venitului din cesiune, rascumparare si rambursare;
    c) in cazul platii de dobanda, in intelesul art. 124^5 alin. (1) lit. c): pe suma venitului prevazut la respectivul alineat;
    d) in cazul platii de dobanda, in intelesul art. 124^5 alin. (4): pe suma dobanzii care revine fiecarui membru al entitatii la care s-a facut referire la art. 124^3 alin. (2), care indeplineste conditiile art. 124^1 alin. (1);
    e) atunci cand un stat membru exercita optiunea prevazuta la art. 124^5 alin. (5): pe suma dobanzii anualizate.
    (3) in scopul aplicarii prevederilor alin. (2) lit. a) si b), retinerea la sursa este perceputa la pro-rata pentru perioada de detinere a creantei de catre beneficiarul efectiv. Daca agentul platitor nu este in masura sa determine perioada de detinere pe baza informatiilor de care dispune, se considera ca beneficiarul efectiv a detinut creanta pe toata perioada de existenta, daca beneficiarul nu furnizeaza o dovada a datei de achizitie.
    (4) Perceperea unei retineri la sursa de statul membru al agentului platitor nu impiedica statul membru de rezidenta fiscala a beneficiarului efectiv sa impoziteze venitul, conform legii sale nationale, prin respectarea prevederilor Tratatului de instituire a Comunitatii Europene.
    (5) in decursul perioadei de tranzitie, statele membre care percep retinerea la sursa pot prevedea ca un agent operator care plateste dobanda sau garanteaza dobanda pentru o entitate prevazuta la art. 124^3 alin. (2) lit. c) stabilita in alt stat membru sa fie considerat ca fiind agent platitor in locul entitatii si va percepe retinerea la sursa pentru aceasta dobanda, daca entitatea nu a acceptat formal numele si adresa sa si suma totala a dobanzii care ii este platita sau garantata, care sa fie comunicata conform ultimului paragraf al art. 124^3 alin. (2) lit. c).
-------------
    Art. 124^10 a fost introdus de pct. 79 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Distribuirea venitului
    ART. 124^11
    (1) Statele membre care aplica o retinere la sursa, conform art. 124^10 alin. (1), vor retine 25% din venitul lor si vor transfera 75% din venit statului membru de rezidenta al beneficiarului efectiv al dobanzii.
    (2) Statele membre care aplica o retinere la sursa, conform art. 124^10 alin. (5), vor retine 25% din venitul lor si vor transfera 75% altor state membre, proportional cu transferurile efectuate ca urmare a aplicarii prevederilor alin. (1).
    (3) Aceste transferuri vor avea loc nu mai tarziu de 6 luni de la sfarsitul anului fiscal al statului membru al agentului platitor, in cazul alin. (1), sau al statului membru al operatorului economic, in cazul alin. (2).
-------------
    Art. 124^11 a fost introdus de pct. 79 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Exceptii de la sistemul de retinere la sursa
    ART. 124^12
    (1) Statele membre care percep o retinere la sursa, conform art. 124^10, prevad una sau doua dintre urmatoarele proceduri, permitand beneficiarului efectiv sa ceara ca o asemenea retinere sa nu fie aplicata:
    a) o procedura care permite beneficiarului efectiv sa autorizeze in mod expres agentul platitor sa comunice informatiile, in conformitate cu art. 124^7 si 124^8. Aceasta autorizatie acopera toate dobanzile platite beneficiarului efectiv de catre respectivul agent platitor. in acest caz se aplica prevederile art. 124^8;
    b) o procedura care garanteaza ca retinerea la sursa nu va fi perceputa atunci cand beneficiarul efectiv prezinta agentului sau platitor un certificat emis in numele sau de autoritatea competenta a statului sau de rezidenta fiscala, in concordanta cu prevederile alin. (2).
    (2) La cererea beneficiarului efectiv, autoritatea competenta a statului membru de rezidenta fiscala va emite un certificat care indica:
    a) numele, adresa si numarul de identificare fiscala sau alt numar ori, in lipsa acestuia, data si locul nasterii beneficiarului efectiv;
    b) numele si adresa agentului platitor;
    c) numarul de cont al beneficiarului efectiv sau, in lipsa acestuia, identificarea garantiei.
    (3) Acest certificat este valabil pentru o perioada care nu depaseste 3 ani. Certificatul va fi emis fiecarui beneficiar efectiv care il solicita, in termen de doua luni de la solicitare.
-------------
    Art. 124^12 a fost introdus de pct. 79 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Masuri luate de Romania pentru efectuarea schimbului de informatii cu statele care au perioada de tranzitie la impunerea economiilor
    ART. 124^13
    Procedura administrarii acestui capitol in relatia cu cele 3 state care au perioada de tranzitie in aplicarea prevederilor acestui capitol se va stabili prin hotarare a Guvernului, elaborata in comun de Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cu avizul Ministerului Integrarii Europene si al Ministerului Afacerilor Externe.
-------------
    Art. 124^13 a fost introdus de pct. 79 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Eliminarea dublei impuneri
    ART. 124^14
    (1) Romania asigura pentru beneficiarii efectivi rezidenti eliminarea oricarei duble impuneri care ar putea rezulta din perceperea retinerii la sursa in tarile care au perioada de tranzitie, prevazute la art. 124^9, in concordanta cu prevederile alin. (2).
    (2) Romania restituie beneficiarului efectiv rezident in Romania impozitul retinut conform art. 124^10.
-------------
    Art. 124^14 a fost introdus de pct. 79 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Titluri de creante negociabile
    ART. 124^15
    (1) Pe parcursul perioadei de tranzitie, prevazuta la art. 124^9, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2010, obligatiunile nationale si internationale si alte titluri de creante negociabile, a caror prima emisiune este anterioara datei de 1 martie 2001 sau pentru care prospectele emisiunii de origine au fost aprobate inainte de aceasta data de autoritatile competente, in intelesul Directivei nr. 80/390/CEE privind cerintele de redactare, verificare si distribuire a informatiilor necesare listarii ce trebuie publicate pentru admiterea valorilor mobiliare la cota oficiala a bursei, sau de catre autoritatile competente ale tarilor terte, nu sunt considerate creante, in intelesul art. 124^5 alin. (1) lit. a), cu conditia ca niciun fel de emisiuni noi ale acestor titluri de creante negociabile sa nu fi fost realizate incepand cu data de 1 martie 2002. Totusi, daca perioada de tranzitie se prelungeste dupa data de 31 decembrie 2010, prevederile prezentului alineat vor continua sa se aplice doar in ceea ce priveste aceste titluri de creante negociabile:
    a) care contin clauzele de suma bruta si de restituire anticipata; si
    b) atunci cand agentul platitor, asa cum este definit la art. 124^3 alin. (1) si (2), este stabilit in unul dintre cele trei state membre care aplica retinerea la sursa si atunci cand agentul platitor plateste dobanda sau garanteaza dobanda pentru beneficiul imediat al beneficiarului efectiv rezident in Romania. Daca o noua emisiune pentru titlurile de creante negociabile mentionate mai sus, emise de un guvern sau de o entitate asimilata, care actioneaza ca autoritate publica sau al carei rol este recunoscut de un tratat international, in intelesul art. 124^16, este realizata incepand cu data de 1 martie 2002, ansamblul acestor titluri emise, constand in emisiunea de origine si in oricare alta ulterioara, este considerat ca fiind o creanta, in intelesul art. 124^5 alin. (1) lit. a).
    (2) Prevederile alin. (1) nu impiedica in niciun fel Romania de a impozita veniturile obtinute din titlurile de creante negociabile la care se face referire in alin. (1), in conformitate cu legislatia fiscala nationala.
-------------
    Art. 124^15 a fost introdus de pct. 79 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Anexa referitoare la lista entitatilor asimilate la care se face referire la art. 124^15
    ART.  124^16
    Pentru scopurile art. 124^15, urmatoarele entitati sunt considerate ca fiind entitati care actioneaza ca autoritate publica sau al caror rol este recunoscut de un tratat international:
    1. entitati din Uniunea Europeana:
    Belgia
    - Vlaams Gewest (Regiunea Flamanda);
    - Region wallonne (Regiunea Valona);
    - Region bruxelloise/Brussels Gewest (Regiunea Bruxelles);
    - Communaute francaise (Comunitatea Franceza);
    - Vlaamse Gemeenschap (Comunitatea Flamanda);
    - Deutschsprachige Gemeinschaft (Comunitatea vorbitoare de limba germana);
    Bulgaria
    - municipalitati;
    Spania
    - Xunta de Galicia (Executivul Regional al Galiciei);
    - Junta de Andalucia (Executivul Regional al Andaluziei);
    - Junta de Extremadura (Executivul Regional Extremadura);
    - Junta de Castilia - La Mancha (Executivul Regional Castilia - La Mancha);
    - Junta de Castilia - Leon (Executivul Regional Castilia - Leon);
    - Gobierno Foral de Navarra (Guvernul Regional al Navarrei);
    - Govern de les Illes Baiears (Guvernul Insulelor Baleare);
    - Generalitat de Catalunya (Guvernul Autonom al Cataloniei);
    - Generalitat de Valencia (Guvernul Autonom al Valenciei);
    - Diputacion General de Aragon (Consiliul Regional al Aragonului);
    - Gobierno de las Islas Canarias (Guvernul Insulelor Canare);
    - Gobierno de Murcia (Guvernul Murciei);
    - Gobierno de Madrid (Guvernul Madridului);
    - Gobierno de la Comunidad Autonoma del Pais Vasco/Euzkadi (Guvernul Comunitatii Autonome a tarilor Bascilor);
    - Diputacion Foral de Guipuzcoa (Consiliul Regional Guipuzcoa);
    - Diputacion Foral de Vizcaya/Bizkaia (Consiliul Regional Vizcaya);
    - Diputacion Foral de Alava (Consiliul Regional Alava);
    - Ayuntamiento de Madrid (Consiliul Orasenesc al Madridului);
    - Ayuntamiento de Barcelona (Consiliul Orasenesc al Barcelonei);
    - Cabildo insular de Gran Canaria (Consiliul Insulei Gran Canaria);
    - Cabildo insular de Tenerife (Consiliul Insulei Tenerife);
    - Instituto de Credito Oficiai (Institutia Creditului Public);
    - Instituto Catalan de Finanzas (Institutia Financiara a Cataloniei);
    - Instituto Valenciano de Finanzas (Institutia Financiara a Valenciei);
    Grecia
    - (*) (Organizatia Nationala de Telecomunicatii);
    - (*) (Organizatia Nationala a Cailor Ferate);
    - (*) (Compania Publica de Electricitate);
_____________
    (*) Textul este in limba greaca. A se vedea imaginea asociata.

    Franta
    - La Caisse d'amortissement de la dette sociale (CADES) (Fondul de Rascumparare a Datoriei Publice);
    - L'Agence francaise de developpement (AFD) (Agentia Franceza de Dezvoltare);
    - Reseau Ferre de France (RFF) (Reteaua Franceza de Cai Ferate);
    - Caisse Nationale des Autoroutes (CAN) (Fondul National al Autostrazilor);
    - Assistance publique Hopitaux de Paris (APHP) (Asistenta Publica a Spitalelor din Paris);
    - Charbonnages de France (CDF) (Consiliul Francez al Carbunelui);
    - Entreprise miniere et chimique (EMC) (Compania Miniera si Chimica);
    Italia
    - regiuni;
    - provincii;
    - municipalitati;
    - Cassa Depositi e Prestiti (Fondul de Depozite si imprumuturi);
    Letonia
    - Pasvaldibas (guvernele locale);
    Polonia
    - gminy (comune);
    - powiaty (districte);
    - wojewodztwa (provincii);
    - zwiazki gmin (asociatii de comune);
    - powiatow (asociatii de districte);
    - wojewodztw (asociatii de provincii);
    - miasto stoleczne Warszawa (capitala Varsovia);
    - Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (Agentia pentru Restructurare si Modernizare a Agriculturii);
    - Agencja Nieruchomosci Rolnych (Agentia Proprietatilor Agricole);
    Portugalia
    - Regiao Autonoma da Madeira (Regiunea Autonoma a Madeirei);
    - Regiao Autonoma dos Acores (Regiunea Autonoma a Azorelor);
    - municipalitati;
    Romania
    - autoritatile administratiei publice locale;
    Slovacia
    - mesta a obce (municipalitati);
    - Zeleznice Slovenskej Republiky (Compania Slovaca de Cai Ferate);
    - Statny fond cestneho hospodarstva (Fondul de Stat pentru Gestionarea Drumurilor);
    - Slovenske elektrarne (Companiile Slovace de Energie);
    - Vodohospodarska vystavba (Compania de Economie a Apei).
    2. entitati internationale;
    - Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare;
    - Banca Europeana de Investitii;
    - Banca Asiatica de Dezvoltare;
    - Banca Africana de Dezvoltare;
    - Banca Mondiala - Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare - Fondul Monetar International;
    - Corporatia Financiara Internationala;
    - Banca InterAmericana de Dezvoltare;
    - Fondul Social de Dezvoltare al Consiliului Europei;
    - Euratom;
    - Comunitatea Europeana;
    - Corporatia Andina de Dezvoltare (CAF);
    - Eurofima;
    - Comunitatea Economica a Carbunelui si Otelului;
    - Banca Nordica de Investitii;
    - Banca Caraibiana de Dezvoltare.
    Prevederile art. 124^15 nu aduc atingere niciuneia dintre obligatiile internationale pe care Romania si le-a asumat in relatiile cu entitatile internationale mentionate mai sus.
    3. entitati din state terte:
    - acele entitati care indeplinesc urmatoarele criterii:
    a) entitatea care este considerata in mod cert ca fiind o entitate publica, conform criteriilor nationale;
    b) o astfel de entitate publica este un producator din afara Comunitatii, care administreaza si finanteaza un grup de activitati, furnizand in principal bunuri si servicii din afara Comunitatii, destinate beneficiului Comunitatii si care sunt efectiv controlate de guvernul central;
    c) respectiva entitate publica este un emitent de datorii de mari dimensiuni si cu regularitate;
    d) statul vizat poate sa garanteze ca o asemenea entitate publica nu va exercita o rascumparare inainte de termen, in cazul clauzelor de reintregire a sumei brute.
-------------
    Art. 124^16 a fost introdus de pct. 79 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Data aplicarii
    ART. 124^17
    Prevederile prezentului capitol, reprezentand transpunerea Directivei nr. 2003/48/CE a Consiliului, din 3 iunie 2003, privind impunerea veniturilor din economii sub forma platilor de dobanzi, cu amendamentele ulterioare, se aplica incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
-------------
    Art. 124^17 a fost introdus de pct. 79 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    CAP. IV
    Redevente si dobanzi la intreprinderi asociate
-------------
    Cap. IV din Titlul V a fost introdus de pct. 79 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Sfera de aplicare si procedura
    ART. 124^18
    (1) Platile de dobanzi si redevente ce provin din Romania sunt exceptate de la orice impozite aplicate asupra acelor plati in Romania, fie prin retinere la sursa, fie prin declarare, cu conditia ca beneficiarul efectiv al dobanzilor sau redeventelor sa fie o intreprindere din alt stat membru sau un sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru situat in alt stat membru.
    (2) O plata facuta de o intreprindere rezidenta in Romania sau de catre un sediu permanent situat in Romania trebuie sa fie considerata ca provenind din Romania, denumita in continuare stat sursa.
    (3) Un sediu permanent este tratat ca platitor al dobanzilor sau redeventelor doar in masura in care acele plati reprezinta cheltuieli deductibile fiscal pentru sediul permanent din Romania.
    (4) O intreprindere a unui stat membru va fi tratata ca beneficiar efectiv al dobanzilor si redeventelor doar daca primeste acele plati pentru beneficiul sau propriu, si nu ca un intermediar pentru o alta persoana, cum ar fi un agent, un mandatar sau semnatar autorizat.
    (5) Un sediu permanent trebuie sa fie tratat ca beneficiar efectiv al dobanzilor sau redeventelor:
    a) daca creanta sau dreptul de utilizare a informatiei, in privinta careia platile de dobanzi sau redevente iau nastere, este efectiv legata de acel sediu permanent; si
    b) daca platile de dobanzi sau redevente reprezinta venituri cu privire la care acel sediu permanent este supus, in statul membru in care este situat, unuia dintre impozitele mentionate la art. 124^20 lit. a) pct. (iii) sau, in cazul Belgiei, «impozitului nerezidentilor/belastig der niet-verblijfhouders» ori, in cazul Spaniei, «impozitului asupra venitului nerezidentilor» sau unui impozit care este identic sau in mod substantial similar si care este aplicat dupa data de intrare in vigoare a prezentului capitol, suplimentar sau in locul acelor impozite existente.
    (6) Daca un sediu permanent al unei intreprinderi a unui stat membru este considerat ca platitor sau ca beneficiar efectiv al dobanzilor ori redeventelor, nicio alta parte a intreprinderii nu va fi tratata ca platitor sau ca beneficiar efectiv al acelor dobanzi ori redevente, in sensul prezentului articol.
    (7) Prezentul articol trebuie sa se aplice numai in cazul in care intreprinderea care este platitor sau intreprinderea al carei sediu permanent este considerat platitor al dobanzilor ori redeventelor este o intreprindere asociata a intreprinderii care este beneficiarul efectiv sau al carei sediu permanent este tratat ca beneficiarul efectiv al acelor dobanzi ori al acelor redevente.
    (8) Prevederile prezentului articol nu se aplica daca dobanzile sau redeventele sunt platite de catre ori catre un sediu permanent situat intr-un stat tert al unei intreprinderi dintr-un stat membru si activitatea intreprinderii este, in intregime sau partial, desfasurata prin acel sediu permanent.
    (9) Prevederile prezentului articol nu impiedica Romania sa ia in considerare, la determinarea impozitului pe profit, atunci cand aplica legislatia sa fiscala, dobanzile sau redeventele primite de catre intreprinderile rezidente, de sediile permanente ale intreprinderilor rezidente in Romania sau de catre sediile permanente situate in Romania.
    (10) Prevederile prezentului capitol nu se vor aplica unei intreprinderi a altui stat membru sau unui sediu permanent al unei intreprinderi a altui stat membru, atunci cand conditiile stabilite la art. 124^20 lit. b) nu au fost mentinute pentru o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani.
------------
    Alin. (10) al art. 124^18 a fost modificat de pct. 88 al art. I din ORDONANtA DE URGENta nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.

    (11) indeplinirea cerintelor stabilite de prezentul articol si de art. 124^20 va fi dovedita la data platii dobanzilor sau redeventelor printr-o atestare. Daca indeplinirea cerintelor stabilite in prezentul articol nu a fost atestata la data platii, se va aplica retinerea impozitului la sursa.
------------
    Alin. (11) al art. 124^18 a fost modificat de pct. 88 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.

------------
    Alin. (12) al art. 124^18 a fost abrogat de pct. 89 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.

    (13) in sensul alin. (11), atestarea care va fi prezentata in legatura cu fiecare contract de plata trebuie sa fie valabila pentru un an de la data emiterii acestei atestari si va contine urmatoarele informatii:
    a) dovada rezidentei, in scopul impozitarii, pentru intreprinderea care primeste dobanzi sau redevente din Romania si, cand este necesar, dovada existentei unui sediu permanent atestat de autoritatea fiscala a statului membru in care intreprinderea care primeste dobanzi sau redevente este rezidenta pentru scopuri fiscale sau in care este situat sediul permanent;
    b) detinerea dreptului de beneficiar efectiv al dobanzilor sau redeventelor de catre intreprinderea care primeste astfel de plati, in conformitate cu prevederile alin. (4), sau existenta conditiilor in conformitate cu prevederile alin. (5), cand un sediu permanent este beneficiarul platii;
    c) indeplinirea cerintelor, in conformitate cu prevederile art. 124^20 lit. a) pct. (iii), in cazul intreprinderii primitoare;
    d) o detinere minima, in conformitate cu prevederile art. 124^20 lit. b);
    e) perioada pentru care detinerea la care se face referire la lit. d) a existat.
    Se poate solicita in plus justificarea legala pentru platile din cadrul contractului, de exemplu se poate solicita contractul de imprumut sau contractul de licenta.
------------
    Alin. (13) al art. 124^18 a fost modificat de pct. 90 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.

    (14) Daca cerintele pentru acordarea scutirii inceteaza sa fie indeplinite, intreprinderea primitoare sau sediul permanent va informa imediat intreprinderea platitoare sau sediul permanent platitor.
------------
    Alin. (14) al art. 124^18 a fost modificat de pct. 90 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.

    (15) Daca respectiva intreprindere platitoare sau sediul permanent a retinut impozitul la sursa asupra venitului ce urma sa fie scutit de impozit, conform prezentului articol, aceasta poate face o cerere pentru restituirea acestui impozit retinut la sursa. in acest sens se va solicita informatia specificata la alin. (13). Cererea pentru restituirea impozitului trebuie sa fie transmisa in cadrul termenului legal de prescriptie.
------------
    Alin. (15) al art. 124^18 a fost modificat de pct. 90 al art. I din Ordonanta de Urgenta  nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.

    (16) Impozitul retinut la sursa in plus va fi restituit intr-un interval de un an de la primirea cererii de restituire a impozitului si a informatiilor doveditoare pe care le poate solicita in mod rezonabil. Daca impozitul retinut la sursa nu a fost restituit in perioada mentionata, intreprinderea primitoare sau sediul permanent va fi indreptatit, la expirarea anului in cauza, sa solicite dobanda asupra sumei reprezentand impozitul care trebuie restituit. Dobanda solicitata se va calcula corespunzator prevederilor Codului de procedura fiscala.
------------
    Alin. (16) al art. 124^18 a fost modificat de pct. 90 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.
-------------
    Art. 124^18 a fost introdus de pct. 80 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Definitia dobanzii si a redeventelor
    ART. 124^19
    in sensul prezentului capitol:
    a) termenul dobanda inseamna venitul din creante de orice fel, insotite sau nu de garantii ipotecare ori de o clauza de participare la profiturile debitorului si, in special, venitul din efecte publice, titluri de creanta sau obligatiuni, inclusiv primele si premiile legate de asemenea efecte, titluri de creanta sau obligatiuni; penalitatile pentru plata cu intarziere nu vor fi considerate dobanzi;
    b) termenul redevente inseamna platile de orice fel primite pentru folosirea sau concesionarea oricarui drept de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice, inclusiv asupra filmelor de cinematograf si software, orice patent, marca de comert, desen ori model, plan, formula secreta sau procedeu de fabricatie, ori pentru informatii referitoare la experienta in domeniul industrial, comercial ori stiintific; platile pentru folosirea sau dreptul de folosire a echipamentului industrial, comercial ori stiintific vor fi considerate redevente.
-------------
    Art. 124^19 a fost introdus de pct. 80 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Definitia intreprinderii, intreprinderii asociate si a sediului permanent
    ART. 124^20
    in sensul prezentului capitol:
    a) termenul intreprindere a unui stat membru inseamna orice intreprindere:
    (i) care imbraca una dintre formele enumerate in aceasta privinta in lista prevazuta la art. 124^26; si
    (ii) care, in conformitate cu legislatia fiscala a unui stat membru, este considerata ca fiind rezidenta in acel stat membru si nu este considerata, in intelesul unei conventii de evitare a dublei impuneri pe venit si pe capital incheiata cu un stat tert, ca fiind rezident in scopul impozitarii in afara Comunitatii; si
    (iii) care este supusa unuia dintre urmatoarele impozite, fara a fi scutita de impozit, sau unui impozit care este identic ori, in esenta, similar si care este stabilit dupa data de intrare in vigoare a prezentului articol, in plus sau in locul acelor impozite existente:
    - impozitul societatilor/vennootschapsbelasting, in Belgia;
    - selskabsskat, in Danemarca;
    - Korperschaftsteuer, in Germania;
    - (*), in Grecia;
_____________
    (*) Textul este in limba greaca. A se vedea imaginea asociata.

    - impuesto sobre sociedades, in Spania;
    - impot sur les societes, in Franta;
    - corporation tax, in Irlanda;
    - imposta sul reddito delle persone giuridiche, in Italia;
    - impot sur le revenu des collectivites, in Luxemburg;
    - vennootschapsbelasting, in Olanda;
    - Korperschaftsteuer, in Austria;
    - imposto sobre o rendimento da pessoas colectivas, in Portugalia;
    - vhteisoien tulovero/in komstskatten, in Finlanda;
    - statlin g in komstskatt, in Suedia;
    - corporation fax, in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord;
    - dan z prijmu pravnickych osob, in Republica Ceha;
    - tulumaks, in Estonia;
    - (*), in Cipru;
_____________
    (*) Textul este in limba greaca. A se vedea imaginea asociata.

    - uznemumu ienakuma nodoklis, in Letonia;
    - pelno mokestis, in Lituania;
    - tarsasagi ado, in Ungaria;
    - taxxa fuq I-income, in Malta;
    - todatek dochodowy od osob prawnych, in Polonia;
    - davek od dobicka praznih oseb, in Slovenia;
    - dan z prijmov pravnickych osob, in Slovacia;
    - impozitul pe profit, in Romania;
    - (text in limba bulgara) in Bulgaria;
------------
    Ultima liniuta a pct. (iii) al lit. a) a art. 124^20 a fost introdusa de pct. 91 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.

    b) o intreprindere este o intreprindere asociata a unei alte intreprinderi daca, cel putin:
    (i) prima intreprindere are o participare minima directa de 25% in capitalul celei de-a doua intreprinderi; sau
    (ii) cea de-a doua intreprindere are o participare minima directa de 25% in capitalul primei intreprinderi; sau
    (iii) o intreprindere terta are o participare minima directa de 25% atat in capitalul primei companii, cat si in al celei de-a doua.
    Participarile in capitalul social trebuie sa fie detinute numai la intreprinderile rezidente pe teritoriul Comunitatii Europene;
    c) termenul sediu permanent inseamna un loc fix de afaceri situat intr-un stat membru, prin care se desfasoara in intregime sau in parte activitatea unei intreprinderi rezidente intr-un alt stat membru.
-------------
    Art. 124^20 a fost introdus de pct. 80 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Exceptarea platilor de dobanzi sau de redevente
    ART. 124^21
    (1) Nu se vor acorda beneficiile prezentului capitol in urmatoarele cazuri:
------------
    Partea introductiva a alin. (1) al art. 124^21 a fost modificata de pct. 92 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.

    a) atunci cand platile sunt tratate ca o distribuire de beneficii sau ca o restituire de capital, conform legislatiei romane;
    b) pentru platile rezultate din creante care dau dreptul de participare la profiturile debitorului;
    c) pentru platile rezultate din creante care dau dreptul creditorului sa isi schimbe dreptul de a primi dobanda contra unui drept de participare in profiturile debitorului;
    d) pentru platile rezultate din creante care nu contin niciun fel de prevederi referitoare la restituirea datoriei principale sau daca restituirea este datorata pentru o perioada mai mare de 50 de ani dupa data emisiunii.
    (2) Cand datorita relatiilor speciale existente intre debitor si beneficiarul efectiv al dobanzii sau redeventelor ori intre unul dintre ei si o alta persoana, suma dobanzilor sau redeventelor depaseste suma care s-ar fi convenit intre debitor si beneficiarul efectiv, in lipsa unor astfel de relatii, prevederile prezentului articol se aplica numai in aceasta ultima suma mentionata, daca exista o astfel de suma.
--------------
    Art. 124^21 a fost introdus de pct. 80 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Frauda si abuz
    ART. 124^22
    (1) Prevederile prezentului capitol nu exclud aplicarea prevederilor legislatiei nationale sau a celor bazate pe tratate, la care Romania este parte, care sunt necesare pentru prevenirea fraudei sau abuzului.
    (2) Romania poate, in cazul tranzactiilor pentru care motivul principal sau unul dintre motivele principale este frauda, evaziunea fiscala sau abuzul, sa retraga beneficiile stabilite prin prezentul capitol sau poate sa refuze aplicarea lui.
--------------
    Art. 124^22 a fost introdus de pct. 80 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Reguli tranzitorii pentru Republica Ceha, Grecia, Spania, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia si Slovacia
    ART. 124^23
    (1) Grecia, Letonia, Polonia si Portugalia sunt autorizate sa nu aplice prevederile privind scutirea platilor de dobanzi si redevente intre intreprinderi asociate pana la data de 1 iulie 2005, iar pe durata perioadei de tranzitie de 8 ani, incepand cu data de 1 iulie 2005, cota impozitului aplicata in aceste tari platilor de dobanda sau redevente, care se fac catre o intreprindere asociata rezidenta in alt stat membru sau catre un sediu permanent al unei intreprinderi asociate a unui stat membru, situat in alt stat membru, nu trebuie sa depaseasca 10% in timpul primilor 4 ani si 5% in timpul urmatorilor 4 ani.
    Lituania este autorizata sa nu aplice prevederile privind scutirea platilor de dobanzi si redevente intre intreprinderi asociate, pana la data de 1 iulie 2005. Pe durata unei perioade de tranzitie de 6 ani, incepand de la 1 iulie 2005, cota de impozit aplicata in aceasta tara asupra platilor de redevente facute catre o intreprindere asociata rezidenta in alt stat membru sau catre un sediu permanent al unei intreprinderi asociate a unui stat membru, situat in alt stat membru, nu trebuie sa depaseasca 10%. in timpul primilor 4 ani din perioada de tranzitie de 6 ani, cota de impozit aplicata asupra platilor de dobanzi facute unei intreprinderi asociate din alt stat membru sau unui sediu permanent situat in alt stat membru nu va depasi 10%; pentru urmatorii 2 ani, cota de impozit aplicata asupra unor astfel de plati de dobanzi nu va depasi 5%.
    Spania si Republica Ceha sunt autorizate, doar pentru platile de redevente, sa nu aplice prevederile privind scutirea platilor de redevente intre intreprinderi asociate, pana la data de 1 iulie 2005. in timpul unei perioade de tranzitie de 6 ani, incepand cu data de 1 iulie 2005, cota impozitului aplicata in aceste tari platilor de redeventa facute catre o intreprindere asociata din alt stat membru sau catre un sediu permanent al unei intreprinderi asociate a unui stat membru, situat in alt stat membru, nu va depasi 10%. Slovacia este autorizata, numai pentru platile de redevente, sa nu aplice prevederile privind scutirea de impozit pentru o perioada de tranzitie de doi ani, incepand cu data de 1 mai 2004.
    Totusi, aceste reguli tranzitorii sunt supuse aplicarii permanente a oricaror cote de impozit, mai scazute decat cele la care se face referire mai sus, in conditiile unor acorduri bilaterale incheiate intre Republica Ceha, Grecia, Spania, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia sau Slovacia si alte state membre.
    (2) Cand o intreprindere rezidenta in Romania sau un sediu permanent al unei intreprinderi a unui stat membru, situat in Romania:
    a) primeste dobanzi sau redevente din partea unei intreprinderi asociate din Grecia, Letonia, Lituania, Polonia sau Portugalia;
    b) primeste redevente din partea unei intreprinderi asociate din Republica Ceha, Spania sau Slovacia;
    c) primeste dobanzi sau redevente din partea unui sediu permanent situat in Grecia, Letonia, Lituania, Polonia sau Portugalia, al unei intreprinderi asociate a unui stat membru; sau
    d) primeste redevente de la un sediu permanent situat in Republica Ceha, Spania sau Slovacia al unei intreprinderi asociate a unui stat membru,
    Romania acorda la calculul impozitului pe profit o suma egala cu impozitul platit in Republica Ceha, Grecia, Spania, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia sau Slovacia, in conformitate cu alin. (1), stabilita asupra acelui venit. Suma se acorda ca o deducere din impozitul pe profitul obtinut de intreprinderea sau de sediul permanent care a primit acel venit.
    (3) Deducerea prevazuta la alin. (2) nu poate sa depaseasca acea suma mai mica:
    a) fata de impozitul de plata din Republica Ceha, Grecia, Spania, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia sau Slovacia, pentru un astfel de venit, pe baza alin. (1); sau
    b) a partii de impozit pe profitul intreprinderii sau al sediului permanent care primeste dobanda sau redeventele, astfel cum este calculata inainte ca deducerea sa fie acordata, care este atribuibila acelor plati, conform legislatiei nationale a Romaniei.
--------------
    Art. 124^23 a fost introdus de pct. 80 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Clauza de delimitare
    ART. 124^24
    Prevederile prezentului capitol nu exclud aplicarea prevederilor nationale sau celor bazate pe tratatele la care Romania este parte si ale caror prevederi au in vedere eliminarea sau evitarea dublei impozitari a dobanzilor si a redeventelor.
--------------
    Art. 124^24 a fost introdus de pct. 80 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Masuri luate de Romania
    ART. 124^25
    Procedura administrarii acestui capitol se va stabili prin hotarare a Guvernului, elaborata in comun de Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cu avizul Ministerului Integrarii Europene si al Ministerului Afacerilor Externe.
--------------
    Art. 124^25 a fost introdus de pct. 80 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Lista societatilor acoperite de prevederile art. 124^20 lit. a) pct. (iii)
    ART. 124^26
    Societatile acoperite de prevederile art. 124^20 lit. a) pct. (iii) sunt urmatoarele:
    a) societati cunoscute in legislatia belgiana ca: "naamloze vennootschap/societe anonyme, commanditaire vennootschap op aandelen/societe en commandite par actions, besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid/societe privee a responsabilite limitee" si acele entitati publice legislative care desfasoara activitate conform dreptului privat;
    b) societati cunoscute in legislatia daneza ca: "aktieselskab" si "anpartsselskab";
    c) societati cunoscute in legislatia germana ca: "Aktiengesellschaft, Kommanditgesellschaft auf Aktien, Gesellschaft mit beschrankter Haftung" si "bergrechtliche Gewerkschaft";
    d) societati cunoscute in legislatia greceasca ca: (*);
_____________
    (*) Textul este in limba greaca. A se vedea imaginea asociata.

    e) societati cunoscute in legislatia spaniola ca: "sociedad anonima, sociedad comanditaria por acciones, sociedad de responsabilidad limitada" si acele entitati publice legale care desfasoara activitate conform dreptului privat;
    f) societati cunoscute in legislatia franceza ca: "societe anonyme, societe en commandite par actions, societe a responsabilite limitee" si entitati publice si intreprinderi industriale si comerciale;
    g) societati cunoscute in legislatia irlandeza ca societati pe actiuni sau pe garantii, societati private pe actiuni sau pe garantii, entitati inregistrate conform legislatiei societatilor industriale si prudentiaie sau societati de constructii inregistrate conform legii societatilor de constructii;
    h) societati cunoscute in legislatia italiana ca: "societa per azioni, societa in accomandita per azioni, societa a responsabilita limitata" si entitati publice si private care desfasoara activitati industriale si comerciale;
    i) societati cunoscute in legislatia luxemburgheza ca: "societe anonyme, societe en commandite par actions si societe a responsabilite limitee";
    j) societati cunoscute in legislatia olandeza ca: "noomloze vennootschap" si "besloten vennootschap met beperkte aansprakelijktieid";
    k) societati cunoscute in legislatia austriaca ca: "Aktiengesellschaft" si "Gesellschaft mit beschrankter Haftung";
    l) societati comerciale sau societati infiintate conform legii civile, avand forma comerciala, si cooperative si entitati publice inregistrate conform legii portugheze;
    m) societati cunoscute in legislatia finlandeza ca: "osakeyhtio/aktiebolag, osuuskunta/andelslag, saastopankki/sparbank" si "vakuutusyhtio/forsakrin gsbolag":
    n) societati cunoscute in legislatia suedeza ca: "aktiebolag" si "forsakrin gsaktiebolag";
    o) societati inregistrate conform legislatiei Marii Britanii;
    p) societati cunoscute in legislatia ceha ca: "akciova spolecnost", "spolecnost s rucenim omezenym", "verejna obchodni spolecnnost", "komanditni spolecnost", "druzstvo";
    q) societati cunoscute in legislatia estoniana ca: "taisuhin g", "usaldusuhin g", "osauhin g", "aktsiaselts", "tulundusuhistu";
    r) societati cunoscute in legislatia cipriota ca societati inregistrate in conformitate cu legea companiilor, entitati publice corporatiste, precum si alte entitati care sunt considerate societati, conform legii impozitului pe venit;
    s) societati cunoscute in legislatia letona ca: "akciju sabiedriba", "sabiedriba ar ierobezotu atbildibu";
    s) societati inregistrate conform legislatiei lituaniene;
    t) societati cunoscute in legislatia ungara ca: "kozkereseti tarsasag", "beteti tarsasag", "kozos vallalat", "korlatolt felelossegu tarsasag", "reszvenytarsasag", "egyesules", "kozhasznu tarsasag", "szovetkezet";
    t) societati cunoscute in legislatia malteza ca: "Kumpaniji ta' Responsabilita' Limitata", "Socjetajiet in akkomandita li l-kapitai taghhom maqsum f'azzjonitjiet";
    u) societati cunoscute in legislatia poloneza ca: "spolka akcyjna", "spolka z ofraniczona odpowiedzialnoscia";
    v) societati cunoscute in legislatia slovena ca: "delniska druzba", "komanditna delniska druzba", "komanditna druzba", "druzba z omejeno odgovornostjo", "druzba z neomejeno odgovornostjo";
    w) societati cunoscute in legislatia slovaca ca: "akciova spolocnos", "spolocnost's rucenim obmedzenym", "komanditna spolocnos", "verejna obchodna spolocnos", "druzstvo".
    x) societati cunoscute in legislatia romana ca: "societati in nume colectiv", "societati in comandita simpla", "societati pe actiuni", "societati in comandita pe actiuni", "societati cu raspundere limitata";
------------
    Lit. x) a art. 124^26 a fost introdusa de pct. 93 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.

    y) societati cunoscute in legislatia bulgara ca: "(text in limba bulgara)".
--------------
    Lit. y) a art. 124^26 a fost introdusa de pct. 93 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.
--------------
    Art. 124^26 a fost introdus de pct. 80 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Data aplicarii
    ART. 124^27
    Prevederile prezentului capitol, reprezentand transpunerea Directivei 2003/49/CE a Consiliului, din 3 iunie 2003, privind un sistem comun de impozitare aplicabil platilor de dobanzi si redevente efectuate intre societati asociate din state membre diferite, cu amendamentele ulterioare, se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2011.
--------------
    Art. 124^27 a fost introdus de pct. 80 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    CAP. V
    Schimb de informatii in domeniul impozitelor directe
--------------
    Denumirea Cap. V din Titlul V a fost modificata de pct. 94 al art. I din Ordonanta de Urgenta nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.
--------------
    Cap. V din Titlul V a fost introdus de pct. 81 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Prevederi generale
    ART.  124^28
    (1) in conformitate cu prevederile prezentului capitol, autoritatile competente ale statelor membre vor schimba orice informatie care poate sa le indreptateasca sa efectueze o corecta stabilire a impozitelor pe venit si pe capital si orice informatie referitoare la stabilirea impozitelor asupra primelor de asigurare la care se face referire la art. 3 paragraful 6 din Directiva 76/308/CEE a Consiliului, din 15 martie 1976, privind asistenta reciproca in materie de recuperare a creantelor legate de anumite obligatii fiscale, taxe, impozite si alte masuri, cu amendamentele ulterioare.
    (2) Vor fi privite ca impozite pe venit si pe capital, indiferent de modul in care sunt stabilite, toate impozitele stabilite pe venitul total, pe capitalul total sau pe elemente de venit sau de capital, inclusiv impozitele pe castigurile din instrainarea proprietatii mobiliare sau imobiliare, impozitul pe sumele totale ale salariilor platite de intreprinderi, precum si impozitele pe cresterea de capital.
    (3) Impozitele la care se face referire la alin. (2) sunt in prezent, in mod special:
    a) in Belgia:
    - impozitui persoanelor fizice;
    - impozitui societatilor;
    - impozitui persoanelor morale;
    - impozitui nerezidentilor;
    b) in Danemarca:
    - indkomstskat til staten;
    - selskabsskat;
    - den kommunale indkomstskat;
    - den amtskommunale indkomstskat;
    - folkepensionsbidragene;
    - somendsskatten;
    - den saerlige indkomstskat;
    - kirkeskat;
    - formueskat til staten;
    - bidrag til dagpengefonden;
    c) in Germania:
    - Einkommensteuer;
    - Korperschaftsteuer;
    - Vermogensteuer;
    - Gewerbesteuer;
    - Grundsteuer;
    d) in Grecia:
    -  (*);
    -  (*);
    -  (*);
_____________
    (*) Textul este in limba greaca. A se vedea imaginea asociata.

    e) in Spania:
    - impozitul pe venitul persoanelor fizice;
    - impozitul pe societati;
    - impozitul extraordinar pe averea persoanelor fizice;
    f) in Franta:
    - impozitul pe venit;
    - impozitul pe societate;
    - impozitele profesionale;
    - taxe fonciere sur les proprietes baties;
    - taxe fonciere sar les proprietes non baties;
    g) in Irlanda:
    - impozitul pe venit;
    - impozitul pe corporatie;
    - impozitul pe castigari de capital;
    - impozitul pe avere;
    h) in Italia:
    - imposta sul reddito delle persone fisiche;
    - imposta sul reddito delle persone giaridiche;
    - imposta locale sui redditi;
    i) in Luxemburg:
    - impozitul pe veniturile persoanelor fizice;
    - impozitul pe veniturile colectivitatilor;
    - impozitul comercial comunal;
    - impozitul pe avere;
    - impozitul funciar;
    j) in Olanda:
    - Inkomstenbelasting;
    - Vennootschapsbelosting;
    - Vermogensbelasting;
    k) in Austria:
    - Einkommensteuer
    - Korperschaftsteuer;
    - Grundsteuer;
    - Bodenwertabgabe;
    - Abgabe von land- und forstwirtschaftlichen Betrieben;
    l) in Portugalia:
    - contribaicao predial;
    - imposto sobre a industria agricola;
    - contribuicao industrial;
    - imposto de capitais;
    - imposto profissional;
    - imposto complementar;
    - imposto de mais - valias;
    - imposto sobre o rendimento do petroleo;
    - os adicionais devidos sobre os impostos precedentes;
    m) in Finlanda:
    - Valtion tuleverot - de statlin ga inkomstskatterna;
    - Yhteisojen tulovero - inkomstskatten for samfund;
    - Kunnallisvero - kommunalskatten;
    - Kirkollisvero - kyrkoskatten;
    - Kansanelakevakuutusmaksu - folkpensionsforsakrin gspremien;
    - Sairausvakuutusmaksu - sjukforsakrin gspremien;
    - Korkotulom lahdevero - kallskatten pa rantein komst;
    - Rajoitetusti verovelvollisen lahdevero - kallskatten for begransat skattskylding;
    - Valtion varallisuusvero - den statlinga formogenhetsskatten;
    - Kiin teistovero - fastin ghetsskatten;
    n) in Suedia:
    - Den statliga inkomstskatten;
    - Sjomansskatten;
    - Kupongskatten;
    - Den sarskilda inkomstskatten for utomlands bosatta;
    - Den sarskilda inkomstskatten for utomlands bosatta artister m.fl.;
    - Den statlinga fastighetsskatten;
    - Den kommunala inkomstskatten;
    - Formogenhetsskatten;
    o) in Marea Britanie:
    - impozitul pe venit;
    - impozitul pe corporatii;
    - impozitul pe castiguriie de capital;
    - impozitul pe venitul petrolier;
    - impozitul pe imbunatatiri funciare;
    p) in Republica Ceha:
    - dane priijmu;
    - dan z nemovitosti;
    - dan dedicka, dan darovaci a dan z prevodu nemovitosti;
    - dan z pridane hodnoty;
    - spotrebni dane;
    q) in Estonia:
    - Tulumaks;
    - Sotsiaalmaks;
    - Maamaks;
    r) in Cipru:
    - (*);
    - (*);
    - (*);
    - (*);
    - (*);
_____________
    (*) Textul este in limba greaca. A se vedea imaginea asociata.

    s) in Letonia:
    - iedzivotaju ienakuma nodoklis;
    - nekustama ipasuka nodoklis;
    - uznemumu ienakuma nodoklis;
    s) in Lituania:
    - gyventoju pajamu mokestis;
    - pelno mokestis;
    - imoniu ir organizaciju nekilnojamojo turto mokestis;
    - zemes mokestis;
    - mokestis uz valstybinius gamtos isteklius;
    - mokestis uz aplinkos tersima;
    - naftos ir duju istekliu mokestis;
    - paveldimo turto mokestis;
    t) in Ungaria:
    - szemelyi jovedelemando;
    - tarsazagi ado;
    - osztalekado;
    - altalanos forgalmi ado;
    - jovedeki ado;
    - epitmenyado;
    - telekado;
    t) in Malta:
    - Taxxa fuq l-income;
    u) in Polonia:
    - podatek dochodowy od osob prawnych;
    - podatek dochodowy od osob fizycznych;
    - podatek od czynnosci cywilnopranych;
    v) in Slovenia:
    - dohodnina;
    - davki obcanov;
    - davek od dobicka pravnih oseb;
    - posebni davek na bilacno vsoto bank in hranilnic;
    w) in Slovacia:
    - dan z prijmov fyzickych osob;
    - dan z prijmov pravnickych osob;
    - dan z dedicstva;
    - dan z darovania;
    - dan z prevodu a prechodu nehnutel'nosti;
    - dan z nehnutel'nosti;
    - dan z predanej hodnoty;
    - spotrebne dane.
    (4) Prevederile alin. (1) se aplica, de asemenea, asupra oricaror impozite identice sau similare stabilite ulterior, in plus, sau in locui impozitelor prevazute la alin. (3). Autoritatile competente ale statelor membre se vor informa reciproc asupra datei de intrare in vigoare a unor asemenea impozite.
    (5) Sintagma autoritate competenta inseamna:
    a) in Belgia:
    - ministrul finantelor sau un reprezentant autorizat;
    b) in Danemarca:
    - ministrul finantelor sau un reprezentant autorizat;
    c) in Germania:
    - ministrul federal de finante sau un reprezentant autorizat;
    d) in Grecia:
    - (*) sau un reprezentant autorizat;
_____________
    (*) Textul este in limba greaca. A se vedea imaginea asociata.

    e) in Spania:
    - ministrul economiei si finantelor sau un reprezentant autorizat;
    f) in Franta:
    - ministrul economiei sau un reprezentant autorizat;
    g) in Irlanda:
    - comisionarii de venituri sau reprezentantii lor autorizati;
    h) in Italia:
    - seful departamentului de politica fiscala sau reprezentantul sau autorizat;
    i) in Luxemburg:
    - ministrul finantelor sau un reprezentant autorizat;
    j) in Olanda:
    - ministrul finantelor sau un reprezentant autorizat;
    k) in Austria:
    - ministrul federal de finante sau un reprezentant autorizat;
    l) in Portugalia:
    - ministrul finantelor sau un reprezentant autorizat;
    m) in Finlanda:
    - ministrul finantelor sau un reprezentant autorizat;
    n) in Suedia
    - seful departamentului de finante sau reprezentantul sau autorizat;
    o) in Marea Britanie:
    - comisionarii de la vama si accize sau un reprezentant autorizat pentru informatiile solicitate, referitoare la taxe asupra primelor de asigurare si accize;
    - comisionarii de la Inland Revenue sau reprezentantii lor autorizati;
    p) in Republica Ceha:
    - ministrul finantelor sau un reprezentant autorizat;
    q) in Estonia:
    - ministrul finantelor sau un reprezentant autorizat;
    r) in Cipru:
    - (*) sau un reprezentant autorizat;
_____________
    (*) Textul este in limba greaca. A se vedea imaginea asociata.

    s) in Letonia:
    - ministrul finantelor sau un reprezentant autorizat;
    s) in Lituania:
    - ministrul finantelor sau un reprezentant autorizat;
    t) in Ungaria:
    - ministrul finantelor sau un reprezentant autorizat;
    t) in Malta:
    - ministrul responsabil de departamentul fiscal sau un reprezentant autorizat;
    u) in Polonia:
    - ministrul finantelor sau un reprezentant autorizat;
    v) in Slovenia:
    - ministrul finantelor sau un reprezentant autorizat;
    w) in Slovacia:
    - ministrul finantelor sau un reprezentant autorizat;
    x) in Romania:
    - ministrul finantelor publice sau un reprezentant autorizat.
--------------
    Art. 124^28 a fost introdus de pct. 81 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Schimb la cerere
    ART. 124^29
    (1) Autoritatea competenta dintr-un stat membru poate cere autoritatii competente a altui stat membru sa transmita informatia la care s-a facut referire la art. 124^28 alin. (1), intr-un caz special. Autoritatea competenta a statului solicitat nu va da curs cererii de schimb de informatii daca este evident ca autoritatea competenta a statului care face cererea nu a epuizat propriile sale surse obisnuite de obtinere a informatiilor, surse pe care le-ar fi putut utiliza, conform circumstantelor, pentru a obtine informatiile cerute fara a provoca riscul de periclitare a realizarii cautarii dupa rezultat.
    (2) Pentru scopul transmiterii informatiei la care s-a facut referire la art. 124^28 alin. (1), autoritatea competenta a statului membru solicitat va asigura conditiile pentru conducerea oricaror anchete necesare in vederea obtinerii acestor informatii.
    (3) in scopul obtinerii informatiei cerute, autoritatea competenta careia i se solicita aceasta informatie sau autoritatea administrativa la care se recurge va proceda ca si cum ar actiona pe cont propriu sau, la cererea celeilalte autoritati, in contul propriului stat membru.
--------------
    Art. 124^29 a fost introdus de pct. 81 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Schimbul automat de informatii
    ART. 124^30
    Pentru categoriile de cazuri pe care autoritatile competente le vor determina conform procedurii de consultare prevazute la art. 124^38 , autoritatile competente ale statelor membre vor schimba in mod regulat informatiile la care se face referire la art. 124^28 alin. (1), fara o cerere anterioara.
--------------
    Art. 124^30 a fost introdus de pct. 81 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Schimbul spontan de informatii
    ART. 124^31
    (1) Autoritatea competenta a unui stat membru poate transmite autoritatii competente a oricarui alt stat membru vizat, fara o cerere anterioara, informatiile la care se face referire la art. 124^28 alin. (1), pe care le cunoaste din urmatoarele circumstante:
    a) autoritatea competenta a unui stat contractant s-a bazat pe presupunerea ca ar putea fi o pierdere a impozitului intr-un alt stat membru;
    b) o persoana supusa impozitarii obtine o reducere a impozitului sau o scutire de impozit in alt stat membru, care ar putea genera o crestere a impozitului sau a obligatiei de impozitare in alt stat membru;
    c) afacerea tratata intre o persoana supusa impozitarii intr-un stat membru si o persoana supusa impozitarii intr-un alt stat membru este dirijata prin una sau mai multe tari, astfel incat sa rezulte o diminuare a impozitului in unul sau in celalalt stat membru sau in ambele state;
    d) autoritatea competenta a unui stat membru s-a bazat pe presupunerea ca diminuarea impozitului poate rezulta din transferurile artificiale de profituri in cadrul grupurilor de intreprinderi;
    e) informatia transmisa la unul din statele membre de catre autoritatea competenta a celuilalt stat este in masura sa dea informatiile care pot fi relevante in stabilirea obligatiei pentru impunere in ultimul dintre state.
    (2) Autoritatile competente ale statelor membre pot, conform procedurii de consultare prevazute la art. 124^38, sa extinda schimbul de informatii prevazut la alin. (1) la alte cazuri decat cele specificate in articolul mentionat.
    (3) Autoritatile competente ale statelor membre pot sa-si transmita una alteia informatiile la care se face referire la art. 124^28 alin. 1, despre care au cunostinta, in orice alt caz, fara o cerere anterioara.
--------------
    Art. 124^31 a fost introdus de pct. 81 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Limita de timp pentru transmiterea informatiei
    ART. 124^32
    Autoritatea competenta a unui stat membru caruia, conform dispozitiilor prezentului capitol, i se solicita sa furnizeze informatii le va transmite cat mai repede posibil. Daca intampina obstacole in furnizarea informatiilor sau daca refuza sa le furnizeze, va informa autoritatea care solicita informatia despre acest lucru, indicand natura obstacolelor sau a motivelor refuzului sau.
--------------
    Art. 124^32 a fost introdus de pct. 81 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Colaborarea dintre oficialii statului vizat
    ART. 124^33
    Pentru scopul aplicarii prevederilor precedente, autoritatea competenta a statului membru care furnizeaza informatia si autoritatea competenta a statului membru pentru care se furnizeaza informatia pot cadea de acord, conform procedurii de consultare prevazute la art. 124^38, sa autorizeze prezenta in primul stat membru a oficialilor administratiei fiscale din celalalt stat membru. Amanuntele pentru aplicarea acestei prevederi vor fi determinate conform aceleiasi proceduri.
--------------
    Art. 124^33 a fost introdus de pct. 81 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Prevederi privind secretul
    ART. 124^34
    (1) Toate informatiile facute cunoscute unui stat membru, conform prezentului capitol, vor fi pastrate secrete in acel stat in acelasi mod ca si informatia primita conform legislatiei interne. in orice caz, asemenea informatii:
    a) pot fi facute cunoscute numai persoanelor direct implicate in stabilirea impozitului sau in controlul administrativ al acestei stabiliri a impozitului;
    b) pot fi facute cunoscute numai in legatura cu procedurile judecatoresti sau procedurile administrative care implica sanctiuni luate in vederea sau in legatura cu stabilirea sau revizuirea bazei de impozitare si numai persoanelor care sunt direct implicate in asemenea proceduri; astfel de informatii pot fi totusi dezvaluite in timpul audierilor publice sau al proceselor de judecata, daca autoritatea competenta a statului membru care a furnizat informatia nu ridica nici o obiectie la momentul cand acest stat furnizeaza prima data informatia;
    c) vor fi folosite, in orice circumstanta, numai pentru scopuri fiscale sau in legatura cu procedurile judecatoresti sau administrative care implica sanctiuni intreprinse cu privire la sau in legatura cu stabilirea sau revizuirea bazei fiscale.
    in plus, informatiile pot fi folosite la stabilirea altor obligatii fiscale, taxe si impozite prevazute la art. 2 din Directiva nr. 76/308/CEE a Consiliului.
    (2) Dispozitiile alin. (1) nu vor obliga un stat membru a carui legislatie sau practica administrativa instituie, pentru scopuri fiscale, prevederi legislative cu puteri mai restranse decat cele cuprinse in acest alineat sa furnizeze informatii, daca statul vizat nu actioneaza in sensul respectarii acelor prevederi legislative cu puteri mai restranse.
    (3) Indiferent de prevederile alin. (1), autoritatile competente ale statului membru care furnizeaza informatia pot permite sa fie folosita aceasta informatie pentru alte scopuri, in statul care cere informatia, daca, potrivit legislatiei din statul care da informatia, aceasta poate fi folosita in statul care da informatia, in conditii similare, pentru scopuri similare.
    (4) Cand o autoritate competenta a unui stat contractant considera ca informatia care s-a primit de la autoritatea competenta a unui alt stat membru este posibil sa fie folositoare autoritatii competente a unui stat tert, ea poate transmite informatia ultimei autoritati competente mentionate, cu acordul autoritatii competente care a furnizat informatia.
--------------
    Art. 124^34 a fost introdus de pct. 81 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Limitari la schimbul de informatii
    ART. 124^35
    (1) Prezentul capitol nu va impune nici o obligatie statului membru caruia i se cere informatia de a face cercetari sau de a furniza informatii, daca in acest stat ar fi contrara propriei sale legislatii sau practicii sale administrative realizarea unor astfel de cercetari sau colectarea informatiilor solicitate.
    (2) Furnizarea informatiei poate fi refuzata cand ar conduce la dezvaluirea unui secret comercial, industrial sau profesional sau a unui procedeu comercial ori a unei informatii a carei dezvaluire ar fi contrara politicii publice.
    (3) Autoritatea competenta a unui stat membru poate refuza sa furnizeze informatiile cand statul membru vizat este in imposibilitate de a furniza informatii similare, pentru motive practice sau legale.
--------------
    Art. 124^35 a fost introdus de pct. 81 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Notificarea
    ART. 124^36
    (1) La cererea autoritatii competente a unui stat membru, autoritatea competenta a celuilalt stat membru va notifica, in conformitate cu prevederile legale care reglementeaza notificarea unor instrumente similare in statul membru solicitat, destinatarul tuturor instrumentelor si deciziilor care sunt emise de autoritatile administrative ale statului membru solicitant si care privesc aplicarea pe teritoriul sau a legislatiei privind impozitele acoperite de prezentul capitol.
    (2) Cererile pentru notificare vor indica subiectul instrumentului sau deciziei care urmeaza a fi notificat si vor specifica numele si adresa destinatarului, impreuna cu orice alte informatii prin care se poate facilita identificarea destinatarului.
    (3) Autoritatea solicitata va informa imediat autoritatea solicitanta asupra raspunsului sau la cererea pentru notificare si, in mod special, va comunica data de notificare a deciziei sau a instrumentului la destinatar.
--------------
    Art. 124^36 a fost introdus de pct. 81 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Verificari simultane
    ART. 124^37
    (1) Cand situatia fiscala a uneia sau a mai multor persoane supuse impunerii este in interesul comun sau complementar a doua sau mai multe state membre, aceste state pot conveni sa desfasoare verificari simultane pe teritoriile lor, astfel incat sa poata schimba informatiile astfel obtinute ori de cate ori un astfel de schimb de informatii este mai eficient decat efectuarea de verificari numai de catre unul dintre statele membre.
    (2) Autoritatea competenta din fiecare stat membru va identifica in mod arbitrar persoanele supuse impozitarii, pe care intentioneaza sa le propuna pentru o verificare simultana. Aceasta autoritate competenta va comunica autoritatilor competente responsabile din celelalte state membre vizate cazurile care, din punctul sau de vedere, ar fi subiectul unei verificari simultane. Aceasta autoritate competenta va comunica motivele sale in ceea ce priveste alegerea cazurilor, cat mai mult posibil, prin comunicarea informatiilor care au condus la luarea deciziei pentru o verificare simultana. Autoritatea competenta va specifica perioada de timp in care se vor derula operatiunile de control.
    (3) Autoritatea competenta din fiecare stat membru vizat va decide daca doreste sa ia parte la operatiuni de verificari simultane. La primirea unei propuneri pentru o verificare simultana, autoritatea competenta va confirma acordul sau va comunica refuzul sau, motivat, celeilalte autoritati.
    (4) Fiecare autoritate competenta din statele membre vizate va numi un reprezentant, care va avea responsabilitatea supravegherii si coordonarii activitatii de control.
--------------
    Art. 124^37 a fost introdus de pct. 81 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Consultari
    ART. 124^38
    (1) Pentru scopurile implementarii prezentului capitol, consultarile vor fi tinute, daca este necesar, in cadrul unui comitet care va avea loc intre:
    a) autoritatile competente ale statelor membre vizate, la cererea fiecaruia dintre ele, cu privire la problemele bilaterale;
    b) autoritatile competente ale tuturor statelor membre si Comisie, la cererea uneia dintre aceste autoritati sau a Comisiei, in masura in care problema ridicata nu este numai in interes bilateral.
    (2) Autoritatile competente ale statelor membre pot comunica in mod direct intre ele. Autoritatile competente ale statelor membre pot, prin asistenta reciproca, sa permita autoritatilor desemnate de acestea sa comunice direct intre ele in cazurile speciale sau in alte categorii de cazuri.
    (3) Cand autoritatile competente incheie acorduri care vizeaza probleme bilaterale, acoperite de prezentul articol, altele decat cele cu privire la cazurile individuale, acestea vor informa cat mai repede posibil Comisia asupra acestui fapt. La randul sau, Comisia va notifica autoritatile competente ale statelor membre.
--------------
    Art. 124^38 a fost introdus de pct. 81 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Schimb de experienta
    ART. 124^39
    Statele membre vor monitoriza in mod constant, impreuna cu Comisia, procedura de cooperare prevazuta in prezentul capitol si vor face schimb de experienta, in special in domeniul preturilor de transfer din cadrul grupurilor de intreprinderi, in scopul imbunatatirii unei asemenea cooperari si, atunci cand este cazul, pentru redactarea unor reglementari in domeniile vizate.
--------------
    Art. 124^39 a fost introdus de pct. 81 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Aplicabilitatea unor prevederi largite referitoare la asistenta
    ART. 124^40
    Prevederile anterioare nu vor impiedica indeplinirea oricaror obligatii mai extinse referitoare la schimbul de informatii care pot decurge din alte acte juridice.
--------------
    Art. 124^40 a fost introdus de pct. 81 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

    Data aplicarii
    ART. 124^41
    Prevederile prezentului capitol, care transpun prevederile Directivei nr. 77/799/CEE privind asistenta reciproca intre autoritatile competente din statele membre in domeniul taxarii directe si impunerii primelor de asigurare, cu amendamentele ulterioare, se aplica incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
--------------
    Art. 124^41 a fost introdus de pct. 81 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

  Codul fiscal 2011 - Titlul I
  Codul fiscal 2011 - Titlul II
  Codul fiscal 2011 - Titlul III
  Codul fiscal 2011 - Titlul IV
  Codul fiscal 2011 - Titlul V
  Codul fiscal 2011 - Titlul VI
  Codul fiscal 2011 - Titlul VII
  Codul fiscal 2011 - Titlul VIII
  Codul fiscal 2011 - Titlul IX
  Codul fiscal 2011 - Titlul X

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Codul fiscal 2011 - Titlul V":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016