Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare: O societate care a achizitionat materiale de constructii de la U.E. in luna iulie 2010 si luna august 2010 trebuie sa plateasca TVA-ul aferent in vama, si sa intocmeasca decontul special ...
Intrebare:O societate care a achizitionat materiale de constructii de la U.E. in luna iulie 2010 si luna august 2010 trebuie sa plateasca TVA-ul aferent in vama, si sa intocmeasca decontul special 301?
Avand in vedere ca nu am utlizat toate bonurile valorice puteti sa-mi spuneti ce alte declaratii se mai depun in acest caz ( ex. 091)? Subliniem ca societatea este inregistrata in scopuri de TVA.
Raspuns:
Pentru aprovizionare cu bunuri de la un partener stabilit pe teritoriul unui stat membru nu se intocmeste declaratie vamala de import si nu se achita TVA in vama deoarece operatiunea nu se incadreaza la import de bunuri. Importul de bunuri este operatiunea prin care o firma din Romania se aprovizioneaza cu bunuri de la un partener stabilit pe teritoriul unui stat tert. Aprovizionarea cu bunuri de la un partener sta-bilit pe teritoriul unui stat membru este denumita achizitie intracomunitara de bunuri.
Pentru a fi incadra operatiunea la A.I.C., trebuie respectata definitia achizitiei intracomunitare de bunuri asa cum este reglementata prin articolul 1301 alineatul 1 din Codul fiscal conform caruia se con-sidera achizitie intracomunitara de bunuri "obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator" de catre fur-nizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul …….sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.
In situatia in care firma pe care o reprezentati este inregistrata in scopuri de TVA, suma TVA da-torata nu trebuie achitata efectiv la bugetul de stat, fiind suficienta aplicarea regimului de taxare inversa care se materializeaza prin formula contabila 4426 = 4427.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manual de politici contabile - Stick USB
Pentru stabilirea in lei a bazei de impozitare TVA a unei operatiuni de achizitie intracomunitara se a-plica ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile din data la care intervine exigibilitatea taxei. In cazul unei achi-zitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii de catre partenerul extern daca aceasta a fost emisa pana la data de 15 a lunii urmatoare celei in care a avut loc faptul gene-rator. Faptul generator este data livrarii bunurilor. De exemplu, chiar daca bunurile sunt livrate pe data de 15 august 2010 (faptul generator), factura poate fi emisa pana pe data de 12 septembrie 2010 (exigibili-tatea TVA). Obligatia de plata a TVA prin aplicarea regimului de taxare inversa (4426 = 4427) intervine la data exigibilitatii TVA.
Iata un exemplu in care factura este emisa in data de 20.08.2010 caz in care cursul valutar al B.N.R. in vigoare la data emiterii facturii este de 4,2283 lei/euro:
- baza de impozitare: 12.684,90 lei (3.000 euro x 4,2283 lei/euro =
12.684,90 lei) pentru care se efectueaza inregistrarea contabila 371 =
401.
- suma TVA datorata prin aplicarea regimului de taxare inversa 3.044
lei (12.684,90 lei x 24% = 3.044 lei) pentru care se efectueaza
inregistrarea contabila 4426 = 4427.
- la randul 5 denumit “Achizitii de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (ta-xare inversa)” cu preluarea sumei la randul 5.1 denumit “Achizitii intracomunitare de bunuri pen-tru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)” si la randul 5.1.1 daca furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara. Baza de impozitare a TVA corespunde cu rulajul creditor al contului 401, “Furnizori” respectiv suma de 12.685 lei) , iar suma TVA corespunde cu rulajul creditor al contului 4427 respectiv suma de 3.044 lei;
- la randul 17 cu preluarea acelorasi sume la randul 17.1 si 17.1.1. Baza de impozitare a TVA cores-punde cu rulajul creditor al contului 401 “Furnizori” , iar suma TVA corespunde cu rulajul debitor al contului 4426.
Prin declaratia recapitulativa cod 390 al carui formular este reglementat prin O.M.F.P. nr. 76 din 21 ianuarie 2010, cu simbolul A, se raporteaza doar baza de impozitare a TVA in suma de 12.685 lei preluata din jurnalul pentru cumparari care corespunde cu rulajul creditor al contului 401 din formula contabila 371 = 401. Deci, prin declaratia cod 390 nu se raporteaza si suma TVA de 3.044 lei din formula contabila 4426 = 4427. Suma TVA de 3.044 lei se raporteaza doar prin decontul de TVA in coloana de TVA.
Referitor la raportarea operatiunii in functie de exigibilitatea TVA, va recomand sa consultati cele doua exemple de la punctul 17 din Normele de aplicare ale articolului 135 “Faptul generator si exigibili-tatea pentru achizitii intracomunitare de bunuri”.
Formularul cod 091 "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii" , cod MFP 14.13.01.10.11/a reglementat prin O.M.F.P. nr. 7 din 4 ianuarie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor for-mulare de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata se utilizeaza numai de catre persoanele im-pozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA, dar care intentioneaza sa efectueze o achizitie intra-comunitara de bunuri a carei valoare depaseste 10.000 euro. O persoana impozabila care se inregistreaza doar pentru a efectua o A.I.C. este obligata sa achite efectiv suma TVA la bugetul statului pana pe data de 25 a lunii urmatoare efectuarii A.I.C. Pentru aceasta operatiune se completeaza si se depune la organul fiscal decontul special de TVA cod 301 reglementat prin O.M.F.P. nr. 75 din 21 ianuarie 2010.
Indiferent de faptul ca o firma este inregistrata in regim normal de TVA pentru realizarea unei ci-fre de afaceri de peste 35.000 euro sau este inregistrata doar pentru efectuarea unei A.I.C., are obligatia sa se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de realizarea unei astfel de operatiuni. Aceasta obligatie a fost inserata in Codul fiscal prin articolul 158^2 alineatul 1 in baza prevederilor O.U.G. nr. 54 din 23 iunie 2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale
"Incepand cu data de 1 august 2010, se infiinteaza si se organizeaza in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala Registrul operatorilor intracomunitari". Inscrierea in acest registru se face in baza formularului cod 095 denumit "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari" reglementat prin O.A.N.A.F. nr. 2.101 din 24 iunie 2010.
Prin alineatul (14) al articolul 158^2 cu privire la Registrul operatorilor intracomunitari se regle-menteaza faptul ca persoanele care nu figureaza in Registrul operatorilor intracomunitari nu au un cod valabil de TVA pentru operatiuni intracomunitare, chiar daca acestea sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau 1531.
De asemenea, indiferent de faptul ca o firma este inregistrata in regim normal de TVA pentru rea-lizarea unei cifre de afaceri peste 35.000 euro sau este inregistrata doar pentru efectuarea unei A.I.C., are obligatia sa raporteze operatiunea prin declaratia recapitulativa cod 390. Nedeclararea operatiuni sau de-clararea acesteia prin raportarea unor sume incorecte sau incomplete reprezinta contraventie care se san-ctioneaza cu amenda de 2% din valoarea nedeclarata sau declarata incorect in baza prevederilor O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ultimele declaratii din aceasta luna. Ce depunem la 31 ianuarie?Platile succesive in materia TVATVA ar putea fi redus la 20 la suta inainte de 2016!Vanzare cladire amortizata partialScapa de datorii in 2013 | Comunicat privind esalonarea la plataUltimele articole
Depasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVASAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaE-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Articole similare
Ce impact va avea noua taxa pe CONSTRUCTII speciale?Masuri noi TVA in Codul fiscal? Vezi proiectulTVA. Prestari de servicii care determina decontari sau plati succesiveSalariati in domeniul CONSTRUCTIIlor. Tratament fiscal pentru cadourile de peste 300 lei acordate cu ocazia Pastelui6 activitati suspecte care atrag atentia inspectorilor antifraudaUltimele articole
Formularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiNOUTATE! A reintrat in vigoare, din 1 ianuarie 2025, taxa pe stalpSalariu minim brut de la 1 ianuarie 2025. Va fi diferentiat pentru angajatii din agricultura si industria alimentara?Noutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025Din 2025 este ELIMINATA o facilitate fiscala importanta. Care sunt domeniile vizateArticole similare
Codul fiscal 2008 - Capitolul IX. Operatiuni scutite de taxa - art. 141-144^1Plata TVA din 2013 privind raspunderea individuala si in solidarNoile modificari care privesc scutirea de TVACodul fiscal 2008 - Capitolul XV. Dispozitii tranzitorii - art. 161-161^2Achizitie intracomunitara autoturism second-hand. Ce regim de taxare se aplica?Ultimele articole
Venituri din chirii in scop turistic. Precizari importante ale ANAF pentru persoanele fiziceE-Transport in 2025. Sanctiuni care se aplica de anul acestaAchizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?E-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITSistemul e-TVA: Principalele 5 provocari pentru contabiliAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"