Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

ANAF a transmis recent un comunicat prin care prezinta cele mai noi date referitoare la urmatoarele segmente: colectarea veniturile in primele 8 luni din 2015, colectarea veniturilor in august 2015, cresterea colectarii TVA in august 2015 comparativ cu august 2014 in conditiile unei cote reduse de TVA la alimente de la 24% la 9%.
1. colectarea veniturile in primele 8 luni din 2015
In primele 8 luni din 2015, ANAF a colectat cu 10,36 miliarde lei mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut (+8,6%)
Observatii: ANAF atrage atentia asupra faptului ca aceste rezultate au fost inregistrate in ciuda efectului de contractie a veniturilor din cauza unor masuri fiscale cu impact negativ in volumul colectarii: scaderea CAS cu 5 pp, neimpozitarea profitului reinvestit, diminuarea taxei pe stalp, cresterea varsamintelor la pilonul II de pensii si, mai ales, scaderea cotei de TVA la alimente de la 24% la 9%.
2. colectarea veniturilor in august 2015
In luna august a.c., veniturile colectate au fost cu 1,25 miliarde lei mai mari decat cele colectate in august 2015 (+9,05)

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Cartea Verde a Contabilitatii
3. cresterea colectarii TVA in august 2015 comparativ cu august 2014 in conditiile unei cote reduse de TVA la alimente de la 24% la 9%.
Incasarile nete din TVA pentru luna august au fost mai mari fata de perioada similara a anului 2014 cu 434,43 mil. lei, respectiv cu 11% indice nominal, dupa acoperirea impactului estimat la 470 milioane lei al reducerii cotei de TVA la alimente de la 24% la 9%.
Precizari generale:
Cu toate ca, incepand cu luna iulie a.c., incasarea veniturilor bugetare a fost influentata de reducerea la alimente a cotei de TVA de la 24% la 9%, veniturile colectate suplimentar au fost rezultatul unor actiuni, precum:
- monitorizare si control la nivelul activitatilor de administrare si inspectie fiscala, vamala si antifrauda fiscala, actiuni orientate catre domeniil economice in care se manifesta fenomene de evaziune fiscala, indisciplina financiara sau slaba conformare;
- punerea in aplicare a noilor reglementari legale in materie de TVA si amnistie fiscala acordata persoanelor fizice pentru anumite categorii de obligatii fiscal restante;
De asemenea, avand in vedere cresterea cu 5,85% a volumului sumelor declarate la TVA cumulate 7 luni 2015 fata de perioada similara din 2014, consideram ca aceasta se datoreaza in cea mai mare masura efectului conjugat al masurilor precum:
- actionarea asupra operatorilor economici ce activeaza in domeniile economice cu potential de risc fisca major, prin destructurarea lanturilor evazioniste si eliminarea din sistem a firmelor de tip fantoma.
- cresterea gradului de conformare voluntara la declarare prin constientizarea agentilor economici privind riscul neutilizarii caselor de marcat, respectiv neemiterii bonurilor fiscale, prin suspendarea operativa a activitatii din locatia respectiva, precum si prin stimularea consumatorilor de a solicita bonuri fiscale ("Loteria fiscala") influenteaza pozitiv colectarea TVA.
- implementarea noilor reglementari privind modul de inregistrare in scopuri de TVA pe baza analizei de risc.
Click aici pentru situatia detaliata a veniturilor colectate.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Modificari in vigoare de la 1 ianuarie 2024 cu privire la retinerea impozitului pentru veniturile din pensiiServiciul Programari online ANAF. Ce recomanda institutia contribuabililorIn ce locuri NU mai poti intra daca nu detii Certificat VERDE. Care sunt exceptiileCalendar obligatii fiscale ANAF: termen la 10 decembrieProcedura rambursarii TVA pentru persoane impozabile stabilite in afara Comunitatii EuropeneUltimele articole
D700 ANAF. Etape pe care sa le urmati daca NU ati solicitatat la timp inregistrarea in scopuri de TVAContractul de inchiriere. 5 intrebari si raspunsuri utile persoanelor fiziceSAF-T ANAF: Lista persoanelor EXCEPTATE de la depunerea D406 a fost extinsaBilant ANAF. Termen de transmitere situatii financiare pentru ONG-uri in 2025D406 in 2025. Cum se inregistreaza in D406 serviciile intracomunitareArticole similare
Reinregistrare TVA in cazul unei societati cu Cod TVA anulat din oficiuCod CAEN 3832: Ce obligatii fiscale are o societate de colectare deseuri fata de persoanele fizice de la care se face achizitia?Organizare tombola. Baza impozabila aplicata premiilor acordateAchizitie intracomunitara de bunuri pe teritoriul comunitar. Cum facturam vanzarea la distanta?Studiu de caz: Depasirea plafonului TVA si inspectia fiscalaUltimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorTVA imobiliare. Regim fiscal TVA pentru vanzare constructie si teren aferentComert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UECotele TVA pentru 2025, aplicabile in RomaniaPlafon TVA. Care sunt limitele in 2025 si obligatii la depasirea lorArticole similare
Procedurile pentru conectarea caselor de marcat la serverele ANAF au fost finalizateEmiterea anticipata a facturii: Declararea in decontul de TVA si in Formularul 394AMEF: Se apropie data limita pana la care firmele mici trebuie sa schimbe casele de marcat vechiDeclaratia F4109. Termen depunere si instructiuni de completareServiciul Programari online ANAF. Ce recomanda institutia contribuabililorUltimele articole
E-commerce. Care este documentul prin care se declara incasarile onlineFirme care incaseaza online. Cum se declara veniturile in E-TVAProiect: Bonurile fiscale vor fi acordate doar la solicitarea clientilor in cazul platilor cu cardulLivrari cu plata la scadenta. Cand se emite bonul fiscalSistemul e-TVA: Principalele 5 provocari pentru contabiliArticole similare
LOTERIA FISCALA s-a modificat din nouCei patru apostoli erau trei: LOTERIA FISCALA ar putea avea doar 100 de castigatoriLoteria bonurilor fiscale. Analiza consultantului Irina DumitrescuPrincipalele modificari aduse felului in care va functiona LOTERIA FISCALA. Prima extragere: 13 aprilie!
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"