keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Facturare calatorii de afaceri in strainatate. Care va fi regimul TVA si ce alte obligatii apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Iun. 2017 Exclusiv
Tags: d 390, facturare, tva, prestari servicii, declaratia 390

Deoarece multe societati desfasoara zilnic astfel de operatiuni, va propunem prin cele de mai jos o analiza a modului in care se gestioneaza contabil si fiscal facturarea costurilor de calatorie in interes de afaceri (bilete de avion, cazare etc.). Societatea organizeaza aceste calatorii pentru un client roman. La sfarsitul lunii emite factura catre clientul care include pretul serviciilor contractate si un comision. Vom vedea astfel daca factura se emite cu TVA, cum se inregistreaza in contabilitate si pe ce conturi, precum si la ce rand se declara in D300, D390 si D394.

Avand in vedere faptul ca societatea dvs. percepe un comision pentru serviciul prestat, nu se poate considera ca refactureaza pe numele clientului din Romania costul biletului de avion, costul serviciului de cazare, costul masinii inchiriate si costul  biletului de avion, astfel incat sa aplice acelasi regim fiscal din punct de vedere al TVA utilizat de catre furnizorul serviciilor respective. Operatiunea de refacturare a cheltuielilor este definita prin  normele de aplicare ale art. 286 "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si servicii efectuate in interiorul tarii",  la pct. 30, alin. (5) din care rezulta ca "Se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli, in sensul alin. (4), atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
 
a) persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
b) persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata. "
           
Astfel, la refacturare, societatea din Romania aplica structura de comisionar, deoarece primeste facturi emise pe numele sau si emite facturi pe numele clientului, recuperand doar costurile inregistrate.  
             
Practic, in situatia prezentata de dvs. nu are loc o refacturare de costuri, ci o prestare de servicii taxabila in Romania. Diferenta dintre cele doua notiuni consta in faptul ca pentru refacturarea costurilor, societatea care recupereaza costurile respective nu trebuie sa aiba inscris in obiectul de activitate serviciile pe care le refactureaza. 
               
Pentru serviciul prestat, societatea emite factura prin colectarea TVA, aplicand cota standard 19%  deoarece beneficiarul serviciilor este in Romania. In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal conform carora locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul. In acest caz, se considera ca prestatorul  realizeaza un serviciu taxabil in Romania, chiar daca deplasarea clientului are loc in strainatate. Baza de impozitare a TVA este formata din valoarea costurilor inregistrate la care se adauga comisionul aplicat conform prevederilor art. 286 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal " (1) Baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din:
a) pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, altele decat cele prevazute la lit. b) si c), din tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, ….;", fara a fi formata doar din comisionul aplicat. 
            
Valoarea facturii emise se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza, atat  prin decontul de TVA cod 300, la randul 9 alocat pentru   "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu    cota 19%", cat si prin declaratia cod 394, in cartusul C, daca acel client este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal. 
           
  D.p.d.v. contabil,  deoarece actioneaza in nume propriu, societatea respectiva inregistreaza valoarea facturii emise in creditul contului 704 "Venituri din servicii prestate" in corespondenta cu debitul contului 411 "Clienti" prin formula:
                411 =    %
                            704
                            4427
 
 In ceea ce priveste achizitiile efectuate pentru serviciul prestat, prezentat de dvs., societatea din Romania raporteaza valoarea acestora doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 28 "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau     neimpozabile,…."  deoarece operatiunile respective nu sunt impozabile in Romania. Serviciile de transport calatori, inchiriere auto pe termen scurt si serviciile de cazare din afara Romaniei nu se incadreaza in categoria achizitiilor intracomunitare de servicii impozabile in Romania deoarece locul prestarii acestora nu se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul (in Romania) conform regulii generale de taxare de la art. 278 alin. (2), fiind considerat locul unde serviciile respective sunt prestate efectiv. Pentru acest tip de servicii se aplica exceptiile de la regula generala, exceptii reglementate prin art. 278 alin. (4) lit.  a), b), c) si d)
 
" (4) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi:
     a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de ……de cazare in sectorul hotelier ….;
    b) locul unde se efectueaza transportul, in functie de distantele parcurse, in cazul serviciilor de transport de calatori;
    c) locul prestarii efective, pentru serviciile de restaurant si catering……;
    d) locul unde mijlocul de transport este pus efectiv la dispozitia clientului, in cazul inchirierii pe termen scurt a unui mijloc de transport. Prin termen scurt se intelege posesia sau utilizarea continua a mijlocului de transport pe o perioada de maximum 30 de zile …..   "
  
Din acest motiv, valoarea achizitiilor efectuate, neimpozabile in Romania nu se raporteaza de catre prestatorul din Romania prin declaratia recapitulativa  cod 390 VIES. In aceasta declaratie se raporteaza doar valoarea achizitiilor impozabile in Romania pentru care locul se considera a fi in Romania. 
 
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016