Tags: bon fiscal, casa de marcat, regie autonoma
Ce se intelege prin conceptul de "operatori economici obligati sa utilizeze casa de marcat "? In 20 noiembrie 2017 au aparut in Monitorul Oficial Normele de aplicare a OUG 28/1999, care definesc acest concept si despre care discutam in cele ce urmeaza plecand de la urmatoarele intrebari.
"Suntem o regie autonoma ce obtine venituri din prestari servicii, servicii ce sunt aprobate prin ordin de ministru (tarife pentru autorizatii, avize, examinari etc.). Serviciile sunt prestate atat catre persoane fizice cat si pentru persoane juridice, iar unitatea emite
factura fiscala pentru toate serviciile prestate si tuturor beneficiarilor, incasarea contravalorii serviciilor prestate efectuandu-se atat prin virament bancar cat si cu numerar, prin casieria unitatii. Va rugam sa ne precizati, avand in vedere ca suntem regie autonoma, daca ne sunt incidente prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare. Mentionam ca in prezent pentru incasarea numerarului prin casieria unitatii sunt eliberate chitante fiscale insotite de facturile fiscale".
Specialistii
Portal Codul Fiscal ne arata ca prin autoritate sau institutie publica se intelege orice autoritate ori institutie publica ce utilizeaza sau administreaza resursele financiare publice, orice regie autonoma, companie nationala, precum si orice societate comerciala aflata sub autoritatea unei autoritati publice centrale ori locale si la care statul roman sau, dupa caz, o unitate administrativ-teritoriala este actionar unic ori majoritar.
Regimul utilizarii caselor de marcat este stabilit de OUG 28/1999 (r) care in articolul 1 nominalizeaza entitatile care sunt obligate sa emita bon fiscal cu case de marcat:
Art. 1
(1) Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
(2) Operatorii economici prevazuti la alin. (1), denumiti in continuare utilizatori, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura.
Art. 1
(1) In sensul art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare ordonanta de urgenta, prin operatori economici se intelege persoanele fizice si juridice, intreprinderile familiale, precum si orice alte entitati, cu exceptia institutiilor publice, care incaseaza, pe teritoriul Romaniei, inclusiv in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, de la persoane fizice sau juridice, contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie.
Asadar, institutiile publice, inclusiv regiile autonome, nu intra in categoria operatorilor economici obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
E-factura. Factura simplificata
Intrebare:
In data de 01.01.2025 emit:
1. BF pe care inscriu CUI pe AMEF => NU transmit in RO e-Factura, deoarece il transmite AMEF conectat la ANAF;
2. FS emisa de BOLT in numele PJ catre PF =>
a) DA transmit in RO e-factura;
b) NU transmit in RO e-factura (deoarece intra la exceptie pentru ca este factura simplificata (FS) emisa catre persoana fizica (PF).
Care este raspunsul corect la intrebarea nr....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Facturi simplificate. E-factura. E-TVA
Intrebare:
Emitere facturi fiscale in context e-TVA.
Cum este corect sa emit factura pentru client PJ/PFA sau asemenea, daca am magazin vanzare cu amanuntul (chiar si combustibil) in contextul E-TVA?
1. Daca inscriu CUI pe bon fiscal, nu mai emit factura fiscala?
2. Fara CUI pe bon si emitem factura fiscala, care circula prin e-Factura?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Utilizare bon fiscal pentru livrari cu plata la scadenta
Intrebare:
Livrare cu amanuntul, materiale de constructii, cu plata la termen. Documente.
Contract incheiat cu persoane fizice cu plata la 45 de zile care ulterior se poate incasa cu OP, CARD sau CASH.
Intrebari:
1. Se poate emite din punct de vedere tehnic (functiuni case de marcat) bon fiscal la data livrarii bunurilor cu modalitate de plata ulterioara si care sunt inregistrarile contabile?
2. La data scadentei la plata:
a)...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Anularea inregistrarii unei operatiuni dupa emiterea bonului fiscal
Intrebare:
Incepand cu data de 1 octombrie 2024 am dotat spalatoria self service cu casa de marcat conform normelor in vigoare. Furnizorul casei mi-a comunicat ca acesta nu elibereaza bon la fiecare utilizare a jentonului si nici raport zilnic. Am completat registrul de casa pe baza incasarilor efective conform monetarului. Pe 18 nov. s-a efectuat verificarea casei de catre furnizor si s-a constat ca acesta a inregistrat in mod eronat sume foarte mari si le-a transmis la ANAF (de ex. 2500 lei/5...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Servicii prestate de o clinica dentara. Aspecte fiscale
Intrebare:
Un SRL platitor de impozit pe venit, neplatitor de TVA, cu activitate in domeniul prestarilor de servicii medicale stomatologice CAEN 8623, detine o clinica stomatologica, in cadrul careia isi desfasoara activitatea, in baza contractelor de colaborare intre SRL-urile proprii si SRL-ul mai sus mentionat, medici stomatologi care presteaza servicii de medicina dentara catre clienti persoane fizice.
In vederea optimizarii impozitelor pe venit si pentru a evita dubla...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<