Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 22 Iul. 2021 Exclusiv
Am rugamintea de a ma ajuta pentru clarificarea tratamentului fiscal (impozite, TVA) al situatiei urmatoare:
Se achizitioneaza si pune in functiune o casa de marcat, in valoare de 1.500 lei (pret ce nu include TVA), de la o societate inregistrata in scopuri de TVA in Romania. Cum procedez?
Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras:
Din punct de vedere al TVA, pentru suma TVA inscrisa in factura emisa de catre vanzator, de exemplu 285 lei (1.500 lei x 19% = 285 lei), cumparatorul isi poate exercita dreptul de deducere deoarece acesta poate face dovada ca achizitia este destinata realizarii de operatiuni taxabile, de exemplu, pentru livrari de bunuri la pret cu amanutul catre populatie.
Din punct de vedere al impozitului pe profit, costul casei de marcat, respectiv suma de 1.500 lei, nu reprezinta cheltuiala deductibila, dar se scade din impozitul pe profit datorat pentru trimestrul in care casa de marcat este pusa in functiune. In situatia in care in trimestrul respectiv societarea nu datoreaza impozit pe profit deoarece nu realizeaza profit impozabil, suma respectiva poate fi recuperata ulterior trimestrului de punere in functiune, pentru o perioada care nu poate depasi 7 ani consecutivi, recuperarea fiind efectuata la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, pana la concurenta sumei de 1.500 lei. PIn acest sens, aduc drept argument prevederile art. 25 alin. (4) lit. t) introdusa prin Legea nr. 153 din 24 iulie 2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru completarea Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati
"(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
.............
t) cheltuielile reprezentand costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la data punerii in functiune, potrivit legii; contribuabilii care achizitioneaza aparate de marcat electronice fiscale scad costul lor de achizitie din impozitul pe profit datorat pentru trimestrul in care au fost puse in functiune, in cazul in care acestia datoreaza impozit pe profit trimestrial, sau din impozitul pe profit anual, in cazul contribuabililor care aplica sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit. Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit potrivit prevederilor prezentei litere se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Cartea neagra a controlului fiscal

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Tratament fiscal pentru achizitia si punerea in functiune a unei case de marcat":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Deducerea TVA pentru combustibil aferent autoturismelorVanzare autoturism incomplet amortizat. Tratamentul fiscal al cheltuielilor si al TVATRATAMENT FISCAL necesar firmelor care ofera hrana salariatilorInregistrarea TVA pentru achizitii bunuri peste plafonul de 10.000 euro. Ce TRATAMENT FISCAL se aplica?Declarare bunuri export in baza unei autorizatii unice. Ce documente justifica scutirea de TVA?Ultimele articole
Cum pot fi emise facturile in cazul livrarilor de bunuri si care este tratamentul TVATVA imobiliare 2023: 3 studii de caz importante pentru contribuabiliImpozitare PFA: 3 studii de caz utile pentru contribuabiliPFA in IT, servicii prestate din alt stat: ce declaratii trebuie intocmite si termenul de depunereTRATAMENT FISCAL al cheltuielilor cu sponsorizarile efectuate de contribuabilii care aplica sistemul trimestrial de plata a impozitului pe profit
Mai multe articole despre tratament fiscal
Articole similare
Anuntul facut de MFP cu privire la obligatia de a folosi noile CASE DE MARCATEmiterea anticipata a facturii: Declararea in decontul de TVA si in Formularul 394Exceptiile OG 28 din 1999 referitoare la casa de marcatData de raportare la ANAF a operatiunilor efectuate cu aparatele de marcat electroniceProiect de hotarare MFP: Cum se schimba regulile privind casele de marcat?Ultimele articole
ANAF ofera contribuabililor 4 tipuri de servicii electroniceFirme care factureaza catre persoane juridice. Au obligativitatea de a achizitiona CASE DE MARCAT?Modificari importante ale normelor metodologice de aplicare a O.U.G. nr.28/1999HG 355/2023: 7 modificari aduse la Normele metodologice ale caselor de marcatClientii vor putea verifica daca bonul fiscal a fost emis de o casa de marcat conectata la ANAF
Mai multe articole despre case de marcat

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"