Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 15 Oct. 2015 Exclusiv
Saptamana aceasta, Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 91/2014 privind obligativitatea utilizarii de aparate de marcat cu jurnal electronic de catre operatorii economici si eliminarea aparatelor de marcat cu rola de hartie.
Noul proiect va intra in vigoare dupa ce va fi promulgat de Presedinte si dupa publicarea in Monitorul Oficial.
Aceasta masura a fost luata pentru modernizarea sistemelor de fiscalizare, asa cum aminteau la inceputul anului reprezentanti ai Ministerului de Finante Publice:
"Masura legislativa urmareste ca intr-o perioada de tranzitie (...) sa alinieze sistemul de aparate de marcat fiscale utilizate in Romania cu cele folosite de celelalte tari europene, Romania fiind singura tara europeana in care se mai utilizeaza aparate de generatie veche, cu role martor de hartie. De subliniat, de asemenea, avantajul pe care noul sistem de aparate de marcat dotate cu jurnal electronic il aduce comerciantilor, prin eliminarea costurilor cu achizitia rolelor de hartie si spatiile de depozitare a acestora".
Modificarile aduse de proiectul de lege implic inlocuirea treptata a acestor case de marcat, iar termenul se amana pentru marii contribuabili pana la 1 octombrie 2016.
Incepand cu 1 ianuarie 2017 se aplica obligatia similara si pentru contribuabilii mijlocii.
Pentru contribuabilii mici, termenul-limita stabilit este de 1 mai 2017.

Cartea verde a contabilitatii 2023 varianta tiparita

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Cartea verde a Contabilitatii 2023 varianta online
Noile case de marcat cu jurnal electronic vor fi conectate la un sistem de supraveghere si monitorizare, pentru transmiterea datelor catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), iar casele de marcat cu rola jurnal (hartie) nu vor mai fi comercializate incepand cu 1 iulie 2016.
De asemenea, evidenta va fi tinuta de catre ANAF printr-un registru national electronic de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judete si in sectoarele municipiului Bucuresti.
Un element de noutate il reprezinta faptul ca odata cu aparatele cu jurnal electronic pe bonul fiscal va fi inscris si codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, la cererea acestuia.
Sursa: PortalContabilitate.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Pana la ce termen vor fi inlocuite casele de marcat cu cele cu jurnal electronic?":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Top modificari fiscale aduse de Legea 186/2015. Cele 7 schimbari care schimba domeniul fiscalEvidentierea bonurilor fiscale in jurnalul pentru cumparariTratamentul FISCAL al cheltuielilor cu achizitionarea caselor de marcat, conform Legii 153/2020. Informare ANAFCodul Fiscal 2010 TITLUL III - Capitolul II - Venituri din activitati independenteNoile proiecte ANAF si relatia cu mediul de afaceri. Interviu cu seful ANAFUltimele articole
Clientii vor putea verifica daca bonul fiscal a fost emis de o casa de marcat conectata la ANAFMonografie contabila PFA. Evidenta de gestiuneMai trebuie depus F4109 daca CASELE DE MARCAT au fost defiscalizate?Defectiuni la CASELE DE MARCAT electronice fiscale. Ce obligatii au firmele in aceasta situatie?Nerespectarea obligatiei de conectare a caselor de marcat electronice la ANAF se sanctioneaza cu pana la 10.000 lei
Mai multe articole despre casele de marcat
Articole similare
Implicatii fiscale pentru activitatile exceptate de la obligatia dotarii cu AMEFANAF a publicat aplicatia pentru validarea fisierele XML create de aparatele de marcat electroniceModificari aduse de HG 804/2017 privind casele de marcat electroniceAvizarea tehnica pentru casele de marcat electronice. Model cerere aviz tehnic 2018ANAF anunta o ampla campanie de controale pentru evitarea evaziunii fiscale si cresterea conformarii la plataUltimele articole
Controale ANAF: 6 probleme constatate de inspectori in sem.I din 2022Case de marcat electronice. Cum verificati daca sunt conectate la ANAF si daca transmit date catre serverAmenzi uriase pentru firmele care nu sunt dotate cu case de marcat electronice. Legea se va aplica de la prima abatere!Schimbarea memoriei fiscale la punct de lucru nou, al aceluiasi utilizator – raspuns oficial ANAFOUG 1/2020: Dotarea cu aparate de marcat a automatelor comerciale a fost amanata oficial!
Mai multe articole despre jurnal electronic
Articole similare
Incadrare categoria contribuabil mijlociuSe modifica procedura de publicare a listelor cu obligatii fiscale restanteDeclaratia 390 VIESANAF anunta: Ordin privind criteriile de selectie ale contribuabililor mijlociiSolutionarea deconturilor cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursareUltimele articole
Rambursarea de TVA: cine o poate solicita si cum se calculeaza valoarea TVA-ului rambursatReminder ANAF! Pana pe 2 mai 2023 trebuie depuse la ANAF mai multe declaratii fiscaleSAF-T: De cand depun D406 firmele incadrate in categoria contribuabililor mijlocii din 1 ianuarie 2023?SAF-T in 2023: Pana pe 28 februarie 2023 trebuie depusa D406 de CONTRIBUABILII MIJLOCIISAF-T in 2023: Termen limita de depunere D 406 pentru CONTRIBUABILII MIJLOCII
Mai multe articole despre contribuabilii mijlocii
Articole similare
Modificarea Legii 227/2015, privind Codul Fiscal: TVA 16%, din 2020 - TVA 5% pentru produsele alimentare (proiect)Furnizor neplatitor TVA, factura cu TVA colectataStrategia Nationala pentru Competitivitate 2015-2020, adoptata de GuvernSe modifica Formularul 100Se modifica regimul de TVA prin noul proiect MFP! Codul fiscal cu noile propuneriUltimele articole
Obligatii fiscale de plata privind veniturile din activitati independenteInregistrare in scopuri de TVA cu intarziere dupa depasirea plafonului. Care sunt implicatiile fiscale si ce sactiuni se aplica?Pierderile fiscale NU se mai pot recupera decat in limita a 7 ani consecutivi. Declaratii necesareSpeta zilei! Formularul 101. Cum se declara impozitul pe venit/impozitul specificInregistrarea unei societati comerciale in scopuri de TVA cu intarziere. Care sunt consecintele fiscale?
Mai multe articole despre 1 ianuarie 2017

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"