keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Speta zilei! Formularul 101. Cum se declara impozitul pe venit/impozitul specific

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Mar. 2021 Exclusiv
Tags: declaratia 101, impozitul pe venit, impozit specific

O societate comerciala desfasoara 3 tipuri de activitati: - proiectie filme cinematografice - pentru care plateste impozit pe profit - cafenea - pentru care plateste impozit specific - cofetarie - pentru care plateste impozit specific

Societatea are organizata o contabilitate analitica defalcata pe cele 3 activitati, respectiv are o evidenta clara a veniturilor si cheltuielilor pe fiecare activitate, in vederea calcului corect a impozitului pe profit.

Intrebare: La intocmirea declaratiei 101 pentru anul 2020, se vor inscrie in aceasta doar cheltuielile si veniturile aferente activitatii de cinematografie sau toate veniturile si cheltuielile societatii in ansamblu, iar cele care se incadreaza la impozitul specific se vor declara drept cheltuieli nedeductibile, respectiv venituri impozabile? Astfel incat sumele sa corespunda si cu datele care se vor regasi in situatiile financiare anuale.

 

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:
 

Actul normativ care reglementeaza materia impozitului specific unor activitati, aplicabil incepand cu 1 ianuarie 2017, este Legea nr. 170/2016, cu modificarile ulterioare.
 
Persoanele juridice care realizeaza venituri din activitati supuse impozitului pe profit cat si din activitati care se incadreaza in codurile CAEN prevazute expres de Legea nr. 170/2016 au obligatia calcularii atat a impozitului pe profit, cat si a impozitului specific, conform prevederilor art. 10 din Lege.
 
Acestea trebuie sa organizeze evidenta contabila potrivit reglementarilor emise in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, pentru stabilirea veniturilor si cheltuielilor corespunzatoare activitatilor vizate.
 
Asa cum specificati in intrebare, in anul 2020 societatea este platitoare de impozit specific (pentru activitatea de cafenea si cofetarie) si platitoare de impozit pe profit pentru activitatea de proiectie filme cinematografice.
 
De asemenea mentionati ca aveti organizata evidenta contabila potrivit reglementarilor emise in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, pentru stabilirea veniturilor si cheltuielilor corespunzatoare activitatilor vizate.
 
Totodata, pana la 31 martie 2020 inclusiv (conform prevederilor art. 1 alineat (4) din normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului turismului si al ministrului finantelor publice nr. 264/464/2017) ati comunicat organului fiscal teritorial faptul ca sunt indeplinite si conditiile pentru calculul si declararea impozitului specific.
 
Pentru determinarea cheltuielilor comune activitatilor desfasurate, se aplica o metoda rationala de alocare, prin repartizarea acestora proportional cu ponderea veniturilor obtinute din celelalte activitati pentru care se determina impozitul pe profit in veniturile totale realizate de societate. Nu exista o metoda impusa legal si de aceea se face trimitere la rationamentul logic si profesional al celui care o face.
 
Declararea impozitului pe profit prin formularul 101 se efectueaza in baza prevederilor titlului II din Codul fiscal, in sensul ca se vor avea in vedere veniturile realizate din activitatea de cinematografie si cheltuielile aferente, inclusiv cota de cheltuieli comune din activitatea supusa impozitului specific.
 
La art. 9 din Ordinul comun al Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Turismului nr. 264/464/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati sunt prezentate cateva exemple de calcul.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016