Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Platitor de impozit specific si impozit pe profit. Cum se calculeaza profitul impozabil?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Mar. 2021 Exclusiv
Tags: impozit specific, impozit pe profit, profit impozabil

Societate platitor de impozit pe profit si impozit specific. Cum calculez profitul impozabil la sfarsitul anului daca in cursul anului am platit si impozit specific? (societatea are ca activitate de service auto, dar avem si un mic bar cu codul caen 5630 - vanzarea din bar reprezinta maxim 1% din din cifra de afaceri.) La calculul impozitului pe profit ce fac cu contul 698 (impozit specific)? . Multumesc.

Raspunsul consultantului fiscal Constanta Popa:
 

Pentru veniturile din activitatea barului cod CAEN 5630 societatea va datora impozit specific, iar pentru veniturile din activitatea service-ului auto va datora impozit pe profit, dupa cum reiese din prevederile art. 1 coroborat cu art. 10 alin. (1) din Legea 170/2016.
 
In acest scop, conform art. 9 din Normele metodologice de aplicare a Legii 170/2016, aprobate prin Ordinul comun 264/464/2017 societatea trebuie sa organizeze si sa conduca evidenta contabila astfel incat sa permita determinarea veniturilor si cheltuielilor corespunzatoare celor doua categorii de activitati. Pentru stabilirea cheltuielilor comune care vor fi luate in calcul la determinarea rezultatului fiscal, se utilizeaza o metoda rationala de alocare, potrivit reglementarilor contabile aplicabile sau prin repartizarea proportional cu ponderea veniturilor obtinute din activitatile vizate in veniturile totale realizate de contribuabil.
 
Pentru veniturile si cheltuielile, adica profitul generat de bar, se va datora doar impozit specific, nu si impozit pe profit, iar pentru veniturile si cheltuielile, adica profitul generat de service-ul auto se va datora doar impozit pe profit, societatea achitand concomitent doua tipuri de impozit, corespunzatoare celor doua categorii de activitati desfasurate.
 
Cheltuielile cu impozitul specific inregistrate in contul 698 sunt aferente activitatii barului, pentru care se datoreaza impozit specific pe baza formulei de calcul corespunzatoare, care nu tine cont de profitul rezultat din activitatea barului si, implicit, nici de cheltuieli. Impozitul pe profit este calculat in acest caz doar pentru activitatea corespunzatoare service-ului auto si cum cheltuielile cu impozitul specific din contul 698 sunt aferente activitatii barului, aceste cheltuieli nu influenteaza in niciun fel impozitul pe profit. 



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Platitor de impozit specific si impozit pe profit. Cum se calculeaza profitul impozabil?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016