Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deducere cheltuieli de sponsorizare din impozitul specific

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Mar. 2023
Deducere cheltuieli de sponsorizare din impozitul specific
Tags: deducere cheltuieli, sponsorizare, deduceri impozit specific

Societatea in anul 2022 a platit impozit specific conform Legea 170/2016. Din impozitul specific datorat pe anul 2022 societatea poate sa ofere sponzorizari organiatiilor fara scop patrimonial?

Deducere cheltuieli sponsorizare - raspunsul specialistului

 

Impozitul specific, aplicabil pana la data de 31 decembrie 2022, asa cum este reglementat acesta de prevederile Legii nr. nr. 170/2016 se datoreaza de catre persoanele juridice romane care desfasoara activitati in domeniul turistic, hotelier, restaurante, baruri si alimentatie publica etc. care vor aplica reguli specifice de calcul, declarare si plata pentru veniturile realizate.

Potrivit prevederilor art. 10 din Legea nr. 170/2016 persoanele juridice care au obligatia calcularii atat a impozitului pe profit cat si a impozitului specific, trebuie sa determine si sa plateasca concomitent cele doua impozite.
In aceste conditii, conform dispozitiilor art. 9 alin. (2) din normele metodologice de aplicare a Legii 170/2016, societatea trebuie sa organizeze si sa conduca evidenta contabila potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru stabilirea veniturilor si cheltuielilor corespunzatoare activitatilor vizate.
Pentru determinarea cheltuielilor comune care vor fi luate in calcul la stabilirea rezultatului fiscal, se poate utiliza coeficientul de repartizare proportionala a acestora cu ponderea veniturilor obtinute din activitatile vizate in veniturile totale realizate de societate.
Cheile de repartizare ale cheltuielilor sunt la latitudinea societatii, in functie de volumul celorlalte venituri, de personalul implicat, de utilizarea tehnicii de calcul (un program adecvat situatiei specifice) de ritmicitatea operatiunilor care genereaza celelalte venituri etc.
Nu exista o metoda reglementata cu acest scop si de aceea se face trimitere la rationamentul logic si profesional al celui care o face. Impartirea cheltuielilor intre cele doua activitati are ca tinta stabilirea bazei asupra careia se aplica cota de impozit pe profit.
Deosebit de important este ca in cadrul politicilor contabile aprobate sa aveti prevazute proceduri proprii cu privire la modul de alocare a cheltuielilor.
Din prezentarea acestor prevederi legale rezulta ca fiecare dintre cele doua impozite se stabileste conform reglementarilor aplicabile, respectiv titlul II din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, si Legea nr. 170/2016.

In ceea ce priveste determinarea impozitului pe profit, la art. 25, alin. (4), lit. i) se prevede ca sumele reprezentand cheltuielile cu sponsorizarea sunt nedeductibile, dar valorile respective se scad din impozitul pe profit in limitele prevazute (valoarea minima dintre 0,75% din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit datorat).


Daca prin metoda de alocare a cheltuielilor ati stabilit ca din suma acordata ca sponsorizare o parte revine activitatii specifice, atunci diferenta se scade din impozitul pe profit. Daca toata suma este aferenta activitatilor pentru care se datoreaza impozit pe profit, atunci aceasta se scade integral din impozitul pe profit determinat.
Potrivit metodologiei de calcul a impozitului specific, mentionam ca marimea acestuia se stabileste in suma fixa, determinata in functie de rangul localitatii, de suprafata utila comerciala, de coeficientul de sezonalitate etc. suma care nu poate fi afectata de cheltuielile cu sponsorizarea.
Rezulta ca din suma datorata ca impozit specific nu se pot scadea cheltuielile cu sponsorizarea efectuate potrivit Legii sponsorizarii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare.

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deducere cheltuieli de sponsorizare din impozitul specific":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016