Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deductibilitate cheltuieli la determinarea impozitului pe profit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Feb. 2019 Exclusiv
Tags: sponsorizare, deducere cheltuieli, tva, impozit pe profit

In materialul propus spre analiza astazi, unul dintre cititiorii nostri a prezentat urmatoarea situatie. Administratorul unei societati a platit unor copiii de la o scoala o vacanta la munte. El nu a facut contract de sponsorizare, a platit factura din contul firmei, iar factura a fost emisa tot pe societate.

Care este regimul fiscal si contabil al acestei operatiuni?

Raspunsul specialistului

Operatiunea de sponsorizare este reglementata prin Legea nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, iar tratamentul fiscal al acesteia este prevazut de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare.
 
Sponsorizarea implica existenta unui contract care se incheie obligatoriu in forma scrisa, din continutul caruia trebuie sa rezulte urmatoarele elemente:
-  obiectul sponsorizarii;
-  valoarea contractului;
-  durata sponsorizarii;
-  drepturile si obligatiile partilor implicate in actul de sponsorizare, adica  ale sponsorului si ale beneficiarului.
 
Sponsorizarea se poate face in bani si in obiecte. Bunurile materiale care fac obiectul sponsorizarii sunt evaluate prin contractul de sponsorizare.

Cheltuiala cu sponsorizarea oferita in baza Legii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare, si inregistrata in evidenta contabila, nu reprezinta o cheltuiala deductibila fiscal atunci cand se determina impozitul pe profit, conform prevederilor art. 25, alin. (4). Aceasta se scade din impozitul pe profit datorat pentru perioada in care se stabileste, daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- este in limita a 0,5% din cifra de afaceri;
- nu reprezinta mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.
 
Atunci cand vorbim de cheltuieli cu sponsorizarea avem in vedere cazul in care sumele respective sunt inregistrate in evidenta contabila proprie prin nota contabila 6584 "Cheltuieli cu sumele sau bunurile acordate ca sponsorizare"  = 5121 "Conturi la banci in lei".
Suma integrala a sponsorizarii care nu se incadreaza in limitele mai sus prezentate, poate fi dedusa timp de 7 ani consecutivi, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.
 
In ceea ce priveste intrebarea dumneavoastra privind tratamentul fiscal al cheltuielilor efectuate de o societate platitoare de impozit pe profit (cu activitate de acvacultura in apele dulci, cod CAEN 0322) privind sustinerea activitatii unei unitati de invatamant, mentionam ca pentru recunoasterea acestora este necesara formalizarea operatiunii, in sensul incheierii unui contract in conditiile Legii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare.

In caz contrar cheltuielile nu pot fi scazute din impozitul pe profit.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deductibilitate cheltuieli la determinarea impozitului pe profit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016