Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Taxarea serviciilor efectuate asupra bunurilor imobile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Aug. 2008
Tags: tva, taxare serviciilor efectuate asupra bunurilor imobile

Indiferent de faptul ca beneficiarul serviciului este rezident sau nerezident, veniturile obtinute de firmele din Romania care efectueaza servicii asupra unui bun imobil situat pe teritoriul Romaniei ...

Indiferent de faptul ca beneficiarul serviciului este rezident sau nerezident, veniturile obtinute de firmele din Romania care efectueaza servicii asupra unui bun imobil situat pe teritoriul Romaniei se supun taxarii cu cota standard TVA de 19% .

Retineti!
Ca regula generala, pentru toate serviciile legate de bunuri imobile taxarea operatiunii se efectueaza in statul in care este situat acel bun imobil asupra caruia se presteaza lucrarile respective.

Nu uitati!
Orice serviciu legat de un bun imobil din Romania se taxeaza intotdeauna in Romania si se colecteaza TVA prin factura emisa de prestator.

Argumente:

Operatiunile de aceasta natura se incadreaza in prevederile art. 133, alin. 2, lit. a din Codul fiscal conform caruia locul prestarii se considera locul unde "sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile".

Lucrarile referitoare la bunurile imobile sunt detaliate la art. 133, punctul 13 din normele de aplicare ale Codului fiscal si se refera la urmatoarele tipuri de operatiuni:

1) lucrarile de constructii-montaj, transformare, finisare, instalare, reparatii, intretinere, curatare si demolare, efectuate asupra unui bun imobil prin natura sa;

2) operatiunile efectuate in legatura cu livrarea de bunuri mobile si incorporarea acestora intr-un bun imobil astfel incat bunurile mobile devin bunuri imobile prin destinatia lor;

3) studiile si activitatile de supervizare, ca obiect de activitate al arhitectilor, supervizorilor sau inginerilor. Aceste lucrari au drept scop pregatirea si coordonarea unei activitati din cele enumerate la lit. a;

4) evaluarea unui bun imobil;

5) punerea la dispozitie a spatiilor de parcare si de depozitare a bunurilor;

6) servicii de cazare si punere la dispozitie a spatiilor de camping;

7) inchirierea de seifuri ce sunt bunuri imobile prin natura lor;

8) inchirierea, arendarea, concesionarea sau leasing-ul de bunuri imobile;

9) serviciile de administrare a bunurilor imobile prin natura lor;

10) acordarea accesului si drepturilor de folosinta pentru cai rutiere si structuri care fac parte din acestea, ca de exemplu poduri si tuneluri.

Atentie!

Deoarece astfel de operatiuni se incadreaza la prestari servicii, chiar daca se deruleaza intre parteneri situati in doua state membre diferite, de exemplu constructorul stabilit in Romania si beneficiarul stabilit in Grecia, nu trebuie sa completati si sa depuneti declaratia recapitulativa cod 390 (declaratie cu caracter fiscal) si declaratia Intrastat (declaratie cu caracter statistic).

Aceste declaratii se intocmesc si se depun numai in situatia in care se realizeaza livrari sau achizitii intracomunitare de bunuri, nefiind aplicabile si prestarilor de servicii.

Modalitatea de emitere a facturii:
Factura pentru clientul din U.E. poate fi emisa in orice limba oficiala a statelor membre ale Uniunii Europene cu obligatia de a se asigura traducerea in limba romana doar la solicitarea organelor de inspectie fiscala din Romania.

Baza de impozitare si TVA aferenta operatiunii se inscriu in valuta, cu obligatia de a inscrie TVA si in lei. Taxa datorata se calculeaza la baza de impozitare in valuta convertita in lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil in data la care intervine exigibilitatea taxei pentru serviciul prestat.

Ca regula generala, pentru prestarile de servicii efectuate pe baza de contract/comanda, faptul generator si exigibilitatea taxei intervin la data prestarii serviciilor.

Avand in vedere ca pentru prestarile de servicii faptul generator si exigibilitatea taxei intervin la data la care este emisa factura dar nu mai tarziu de a cincisprezecea zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, cursul valutar recomandabil a fi utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a TVA este cursul din data prestarii serviciilor.

Pentru astfel de servicii, data prestarii serviciilor se considera a fi data acceptarii situatiilor de lucrari intocmite de constructor si acceptate de beneficiar.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Taxarea serviciilor efectuate asupra bunurilor imobile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016