keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Operatiuni neimpozabile in Romania - regim fiscal TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Oct. 2019 Exclusiv
Tags: operatiuni neimpozabile, deducere cheltuieli, regim fiscal tva, livrare intracomunitara

O firma din Romania, inregistrata in scopuri de TVA, achizitioneaza din Slovenia semifabricate din frasin. Acestea sunt transportate in baza cmr in Italia in vederea prelucrarii acestora si obtinerea de marfuri pentru comercializare. Firma din Slovenia si cea din Italia sunt inregistrate in VIES. Cum se declara aceasta operatiune in decontul de TVA aferent lunii septembrie 2019? Dar in Declaratia nr. 390?

 

Raspunsul specialistului


Din situatia prezentata rezulta ca niciuna din operatiunile prezentate nu sunt impozabile in Romania deoarece nu au locul in Romania. Practic, firma din Romania, de exemplu - A, nu efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania deoarece semifabricatele expediate de catre furnizorul B din Slovenia nu ajung pe teritoriul Romaniei, ci pe teritoriul Italiei.
 
In acest sens, am in vedere definitia achizitiei intracomunitare de bunuri de la art. 273 "Achizitiile intracomunitare de bunuri" alin. (1) din Codul fiscal aplicabil in Romania "Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune ca si un proprietar de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor."
 
De asemenea, conform prevederilor art. 276 “Locul achizitiei intracomunitare de bunuri” alin. (1), locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. In situatia prezentata, transportul bunurilor se incheie in Italia. Astfel, societatea A efectueaza o achizitie pe teritoriul national al Italiei impozabila in Italia. In acest caz, inainte de efectuarea achizitie intracomunitare din Italia, firma A din Romania trebuie sa se inregistreze la autoritatea fiscala din Italia similar prevederilor art. 316 alin. (6) din Codul fiscal aplicabil in Romania:
 
"(6) Va solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform acestui articol inainte de realizarea operatiunilor,= persoana impozabila nestabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, care intentioneaza:
    a) sa efectueze o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care este obligata la plata taxei conform art. 308; sau
    b) sa efectueze o livrare intracomunitara de bunuri scutita de taxa."
           
Din intrebarea formulata nu rezulta unde se livreaza produsele finite obtinute din semifabricatele achizitionate in Italia, procesate de catre un prestator din Slovenia. In situatia in care A livreaza bunurile respective pe teritoriul Italiei, operatiunea este taxabila in Italia prin colectarea TVA in beneficiul autoritatii fiscale din Italia. In acest caz, firma A din Romania, inregistrata TVA in Italia pentru efectuarea unei A.I.C. care are locul in Italia, trebuie sa se inregistreze TVA si pentru realizarea de operatiuni taxabile in Italia, similar prevederilor art. 316 alin. (4) din Codul fiscal aplicabil in Romania "O persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform prezentului articol va solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, ..., inainte de efectuarea respectivelor operatiuni, ..." .
 
Fiind o livrare de bunuri pe teritoriul Italiei, societatea B din Romania, inregistrata in scopuri de TVA in Italia doar pentru efectuarea de achizitii intracomunitare de bunuri in Italia, trebuie sa emita factura pe numele firmei D (cumparatorul produselor finite) prin colectarea TVA, aplicand cota TVA din Italia, urmand sa raporteze atat achizitia, cat si livrarea la autoritatea fiscala din Italia, conform legislatiei fiscale aplicabile in Italia, in calitate de platitoare de TVA in Italia .
          
In situatia in care produsele finite sunt expediate de catre firma A de pe teritoriul Italiei pe teritoriul Romaniei la sediul activitatii economice din Romania, operatiunea reprezinta pentru A un transfer de bunuri din Italia in Romania, caz in care A este obligat sa emita o autofactura similar prevederilor art. 319 alin. (9) din Codul fiscal aplicabil in Romania "(9) Persoana impozabila trebuie sa emita o autofactura in termenul prevazut la alin. (15) pentru fiecare transfer efectuat in alt stat membru, in conditiile prevazute la art. 270 alin. (10), si pentru fiecare operatiune asimilata unei achizitii intracomunitare de bunuri efectuate in Romania in conditiile prevazute la art. 273 alin. (2) lit. a). "
 
Acest transfer de produse finite din Italia in Romania este tratat d.p.d.v. al TVA dupa cum urmeaza:
  • in Italia: o operatiune asimilata unei livrari intracomunitare de bunuri scutita de TVA in Italia;
  • in Romania: o operatiune asimilata unei achizitii intracomunitare de bunuri impozabile in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa.
In situatia in care firma A isi asuma riscul de a nu se inregistra in scopuri de TVA in Italia, raporteaza operatiunile care au locul in Italia prin decontul de TVA cod 300 transmis autoritatii fiscale din Romania.
 
Aceste  operatiuni se raporteaza ca fiind neimpozabile in Romania, astfel:
  • achizitia semifabricatelor din Slovenia la randul 30 “Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau  neimpozabile”;
  • vanzarea produselor finite pe teritoriul Italiaie la randul 3 “Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, ...”;
 
  • livrarea/expedierea produselor finite din Italia in Romania la randul 3.  

Fiind operatiuni neimpozabile in Romania, valoarea acestora nu se raporteaza, nici prin Declaratia recapitulativa cod 390 VIES, dar nici prin Declaratia informativa cod 394. 

Referitor la serviciul de procesare al semifabricatelor de catre prestatorul din Italia, operatiunea reprezinta o achizitie intracomunitara de servicii impozabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427, dar numai daca serviciile respective sunt destinate realizarii de activitati economice care au locul in Romania (livrari pe teritoriul Romaniei, livrari intracomunitare de bunuri, exporturi).
 
In acest caz, valoarea serviciului primit se raporteaza, atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 7 si 22, cu report la randul 7.1 si 22.1. , cat si prin Declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul P. 
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016